Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El rector de la UdL condemna "els fets de violència" i es mostra "molt tranquil" per la gestió de l'equip rectoral

Fernández referma que serà en el marc del Consell de Govern de dilluns on es decidiran les mesures per resoldre la situació

Universitat de Lleida, rector, Roberto Fernández, mitjans de comunicació,
El rector de la UdL, Roberto Fernández, acompanyat per vicerectors i degans de facultat, atenent els mitjans de comunicació. (Foto: ACN)
Roberto Fernández, acompanyat pels diferents vicerectors i alguns degans de facultat, ha comparegut aquest divendres al campus de Cappont després dels incidents que van tenir lloc aquest dijous entre les persones que ocupen el despatx del rector a l'edifici del Rectorat amb personal de la UdL i periodistes. El rector de la UdL ha condemnat de forma contundent i ha qualificat d'"intolerables" els fets ocorreguts per part de les persones que mantenen la tancada –que es va iniciar el 17 de maig– i els ha demanat "que depositin immediatament la seva actitud" i reflexionin perquè "la comunitat universitària no els vol allí i la immensa part de la societat tampoc".


Fernández ha defensat que durant tres setmanes l'equip rectoral ha demostrat "una gran paciència i una gran capacitat de diàleg", primer amb interlocutors del propi equip i després a través dels mediadors que havien reclamat els ocupants del Rectorat. Tot i això, ha reconegut que la mediació "no va donar resultats perquè una hi havia una part que era irreductible i allò que des de l'equip rectoral es considera irrenunciable és la llibertat acadèmica i de càtedra i la integritat física de les persones que donen classes a la UdL". 

El rector de la UdL ha convocat per dilluns un Consell de Govern extraordinari i ha remarcat que haurà de ser aquest òrgan "el que reflexioni sobre l'actual situació i decideixi quines han de ser les sortides que cal prendre en aquests moments difícils institucionalment per a la UdL". "Les mesures que es prenguin seran les que acordi el Consell de Govern i l'equip rectoral les executarà", ha assegurat tot i remarcar que "el rector té els seus límits ètics i deontològics que passen per no acceptar mai una resolució a conflicte que no prevegi la condemna de la violència i la llibertat acadèmica absoluta de qualsevol ensenyant de la universitat i dels estudiants a rebre els seus estudis". 

El rector de la Universitat de Lleida ha explicat que en aquests moments no hi ha cap diàleg obert amb els ocupants del Rectorat i ha remarcat que la majoria de persones que mantenen la tancada no són estudiants i que són "molt irreductibles en tots els seus plantejaments i d'una radicalitat extrema", especialment després dels fets d'aquest dijous, ha dit. En aquest sentit, Fernández ha afirmat que en les negociacions "mai no ha estat sobre la taula cap reivindicació de tipus universitari o acadèmic" per part dels ocupants del despatx del rector. Així mateix, ha recordat el compromís que havia adquirit la direcció de la UdL perquè "mentre durés la negociació no hi hauria cap acció més enllà del diàleg però ara és el Consell de Govern el que ha de parlar". 

Roberto Fernández ha assegurat que "sempre ha estat obert" al diàleg i ha remarcat que en el temps que porta de rector s'han dut a terme cinc tancades a la UdL, una de les quals va finalitzar amb l'entrada de la policia però en les altres quatre ha recordat que va anar a visitar els tancats, ja que "eren tancades estrictament universitàries i amb reivindicacions acadèmiques", però "ara estem davant d'una altra cosa".

Malgrat no estar d'acord en alguns dels punts, Roberto Fernández considera que el document de síntesi sorgit de la tasca dels mediadors podria servir com a "punt de partida" per reprendre les negociacions "però no amb els actuals ocupants" ja que incorporava els dos principals punts als quals no renunciarà l'equip rectoral: la defensa de la llibertat de càtedra i que qualsevol professor pugui donar classes amb normalitat. En aquest sentit, ha afirmat que quan acabi l'ocupació l'equip rectoral "no tindrà cap problema a parlar amb qualsevol estudiant". 

Finalment, el rector de la UdL ha dit que accepta totes les critiques que li faci la comunitat universitària per la gestió de l'ocupació del Rectorat però ha demanat que aquestes es facin en seu universitària i dins dels òrgans "democràtics" de la UdL. Fernández, però, ha volgut deixar clar que el mateix rector i l'equip rectoral "està absolutament tranquils de tot el procés que ha tingut en aquest afer per haver fet aquelles coses que havia de fer" malgrat reconèixer que "no sempre es pren la millor decisió del món".

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat