Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

CiU, ERC i la Crida-CUP adverteixen el Síndic de la "involució" en l'ús preferent del català a Lleida

L'equip de govern del PSC demana l'empara de Rafael Ribó davant dels "atacs injustificats" a la política lingüística de la Paeria

reunió, Síndic de Greuges, Rafael Ribó, Toni Postius, Carles Vega, Francesc Gabarrell
Un instant de la reunió del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, amb els regidors de CiU, ERC i la Crida-CUP a l'Ajuntament de Lleida. (Foto: ACN)
CiU, ERC-Avancem i la Crida-CUP han mantingut aquest dimecres una trobada a Lleida amb el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, per traslladar-li la preocupació compartida pels tres grups respecte al procés de "bilingüització" i al "retrocés del català que s'està duent a terme a la ciutat de Lleida fruit del pacte del PSC i Ciutadans", segons han coincidit els representants de les tres formacions, Toni Postius, Carles Vega i Francesc Gabarrell respectivament


Els tres grups han entregat a Ribó un annex amb sis documents perquè l'afegeixi a l'expedient obert per la Sindicatura el 19 de maig passat en què CiU, ERC i la Crida-CUP ja van aportar "algunes proves que demostren que ha començat un procés de bilingüització a Lleida", segons ha dit el president del grup d'ERC-Avancem, Carles Vega. 

Entre aquesta nova documentació lliurada al Síndic pels tres grups de l'oposició hi ha l'acord polític entre els grups del PSC i C's, que recull en un dels punts el compromís per revisar el reglament d'usos lingüístics de la Paeria, així com la moció aprovada pel PSC, C's i el PP en el darrer Ple en què es demana la retolació dels indicadors de trànsit almenys en castellà, tal com preveu la nova Llei estatal de trànsit. 

També li han entregat l'acta de la Comissió Informativa de Polítiques de Drets i Serveis a les Persones en què un representant del grup de Ciutadans "va fer modificar un conveni perquè fixava que la seva publicitat s'havia de fer en català"; un extracte de la transcripció del discurs de l'alcalde Àngel Ros en el pregó de la Festa Major de Lleida, en què parts del discurs eren en castellà, i finalment dues notícies recollides en el web de Ciutadans en què es fa referència a les qüestions lingüístiques municipals. Tota aquesta documentació aportada s'afegeix a la petició d'empara que CiU, ERC i la Crida per Lleida van fer fa uns dies a l'oficina de la Sindicatura de Greuges davant del que asseguren suposa una "vulneració" de la normativa lingüística vigent a la Paeria. 

Després de la reunió, el president del grup de CiU a la Paeria, Toni Postius, ha lamentat que "el preu a pagar pel pacte de facto que hi ha entre el PSC i C's hagi acabat sent la llengua". Postius ha remarcat que l'ús de la llengua catalana a la ciutat de Lleida "mai havia estat font de conflicte, sinó de cohesió social", i ha assegurat que ara "s'ha convertit en moneda de canvi perquè l'alcalde Ros i l'equip de govern del PSC puguin continuar fent el que han volgut sempre però pagant aquest greu peatge perquè el català deixi de tenir ús preferent". 

Vega s'ha mostrat confiat que el Síndic podrà fer alguna actuació per defensar l'ús prioritari de la llengua catalana i ha insistit que no toleraran "la vulneració dels drets lingüístics i el retrocés de l'ús social i administratiu del català a l'Ajuntament de Lleida i a la ciutat, i encara menys quan no hi ha hagut cap demanda de cap ciutadà ni cap conflicte". El regidor de la Crida-CUP, Francesc Gabarrell, ha dit que es tracta de "petites coses, però cal quedar-se amb el sumant total", i ha defensat que "el que no es pot permetre és que un govern de la ciutat que diu que el tema de la llengua és preferent i que es diu catalanista vagi de la mà de C's, que tothom sap quin és el seu objectiu". 

Per la seva banda, Rafael Ribó ha descartat pronunciar-se encara sobre la denúncia dels tres grups de l'oposició a l'Ajuntament de Lleida a l'espera d'escoltar les aportacions de l'equip de govern del PSC per tal de poder emetre un informe sobre aquesta problemàtica. 

El PSC demana empara al Síndic davant dels "atacs" a la política lingüística de la Paeria

Coincidint amb la reunió mantinguda per Ribó amb els representants de CiU, ERC i la Crida, l'equip de govern de l'Ajuntament de Lleida ha demanat empara al Síndic de Greuges davant dels "atacs" a la política lingüística que està rebent l'Ajuntament de Lleida per part d'aquests tres grups municipals "sense cap fonament". La primera tinent d'alcalde, Montse Mínguez, ha volgut deixar clar que "el català a Lleida no està en risc", que no s'ha modificat el reglament d'usos lingüístics de la Paeria i que "l'únic que fa l'equip de govern és acatar i complir amb les lleis en matèria de trànsit". 

Mínguez ha explicat que en els pròxims dies es produirà la trobada amb el Síndic, on l'equip de govern del PSC exposarà les diferents accions que s'han produït "de forma orquestrada" des de CiU, ERC i la Crida contra l'equip de govern de l'Ajuntament de Lleida "prenent com a base acusacions infundades envers la política lingüística de la Paeria".

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Se7opinions

Publicitat
Publicitat