Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El PSC i el PP se sumen a C's per defensar que la senyalització de Lleida inclogui el castellà

El Ple de la Paeria aprova una declaració institucional sobre pobresa energètica i dret de l'habitatge

Ciutadans, Partit Socialista de Catalunya, Partit Popular, Aluntament de Lleida, moció, senyalització,
Moment en què els grups de C'S, PSC i PP a l'Ajuntament de Lleida voten a favor de la moció sobre senyalització a la ciutat. (Foto: ACN)
La qüestió lingüística ha protagonitzat el Ple de la Paeria del mes de maig i ho ha fet sobretot durant el debat d'una moció proposada per C's -que ha incorporat l'esmena presentada pel PSC- sobre el Pla de revisió i millora de la senyalització a Lleida. El principal motiu de confrontació ha estat el punt número 4 de la moció, que textualment demana "seguir aplicant el que estableix la normativa vigent en matèria de llengua i senyalització". D'entre la legislació a què fa referència el text s'inclou l'article 56 de nova la Llei estatal sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària, que deixa clar que "les indicacions escrites dels senyals s'expressaran, almenys, en la llengua oficial de l'Estat".


Els grups d'ERC-Avancem, CiU i la Crida per Lleida-CUP han denunciat que amb aquesta moció "C's ha volgut camuflar el que s'ha portat a votació" i que, per aquests tres grups, ha estat "la biligüització de la senyalització a Lleida", segons ha dit Carles Vega, president del grup d'ERC-Avancem. "És una trampa de C's per fer partícipa la gent de la ciutat de Lleida del seu model bilingüe", ha sentenciat Francesc Gabarrell, de la Crida-CUP. El president del grup de CiU, Toni Postius, ha criticat que la moció que s'ha portat a votació, després d'incloure-hi l'esmena del PSC, no reculli literalment el que diu l'article 56 de la Llei de trànsit i només es refereixi a aquesta normativa estatal com a l'article 56 de la "RDL 6/2015". 

La portaveu de Ciutadans, Ángeles Ribes, de la mateixa manera que el tinent d'alcalde Félix Larrosa, ha remarcat que el punt 4 l'únic que demana és que se segueixi amb el compliment de la legislació vigent en l'àmbit de llengua i senyalització. "És una proposta de mobilitat i en cap moment s'ha tractat d'amagar absolutament res com han intentat fer veure vostès", ha remarcat Ribes als tres grups de l'oposició. Larrosa, per la seva banda, ha afirmat que "no hi ha una batalla entre idiomes i llengües, sinó simplement hi ha el compliment estricte del que les lleis estableixen per a aquesta qüestió". Finalment, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha demanat a CiU, ERC i la Crida-CUP "que no destrueixin aquella construcció de país brillant des d'un punt de vista de la societat que es va fer i va liderar el president Pujol" i ha deixat clar que "els 27 regidors de la Paeria, independentment del model de Catalunya i del model de relació de Catalunya-Espanya que vulguem, som catalans i estimem Catalunya". 

En la resta de punts, la moció del C's demana la posada en marxa dels grups de treball amb diferents entitats per a l'actualització i revisió del Pla de mobilitat de la ciutat i revisar si les propostes de senyalització del mateix són suficients i si cal incloure'n de noves i la conveniència de tractar la senyalització orientativa i obligatòria de forma conjunta. Així mateix, també demana que es valori l'elaboració d'un Pla de senyalització urbana d'orientació específic per la ciutat, "d'acord amb les recomanacions, no normatives, de la Generalitat". 

Per la seva banda, el grup del Comú de Lleida també ha optat per votar en contra de la moció després que el seu portaveu, Carlos González, denunciés que la formació no tenia coneixement del contingut final del text de C's després d'introduir-hi l'esmena plantejada per l'equip de govern del PSC. 

Declaració institucional sobre pobresa energètica i dret a l'habitatge

El Ple de la Paeria també ha acordat una declaració institucional sobre pobresa energètica i dret a l'habitatge. El text constata, en cas que no s'acabés aprovant al Parlament la llei anunciada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que l'Ajuntament de Lleida amb recursos propis o procedents d'altres administracions i amb els acords assolits amb les companyies subministradores es compromet a assegurar el dret universal a l'habitatge i garantir el subministrament de gas, aigua i llum a aquelles persones i famílies sense recursos. A diferència de la resta de grups municipals, el Comú de Lleida no s'ha sumat a aquesta declaració en considerar-a "cínica, buida de concreció totalment simbòlica" i ha demanat a la Paeria que faci complir "d'una vegada per totes la Llei 24/2015 i la Llei d'habitatge de Catalunya". 

Durant la sessió també ha prosperat, amb el suport de tots els grups i l'abstenció de C's, una moció presentada per 23 entitats, organitzacions i partits polítics per declarar Lleida "municipi promotor de la renda garantida ciutadana", iniciativa legislativa popular que actualment s'està debatent en ponència al Parlament. Entre altres aspectes, aquesta ILP proposa garantir una renda mínima mensual de 664 euros a aquells ciutadans els ingressos dels quals no arribin a aquesta quantitat. Així mateix, també s'han aprovat –en aquest cas per unanimitat– una moció promoguda per l'Associació Antisida de Lleida per fer front a l'estigma i la discriminació relacionats amb l'epidèmia del VIH/Sida i una altra de l'Associació de Celíacs de Catalunya pel reconeixement, ajuts i benestar social de les persones afectades per la malaltia celíaca. 

També han quedat aprovades una moció del PP per a l'elaboració d'un programa de micro urbanisme a Lleida –en què es tingui en compte l'opinió dels veïns dels diferents barris de la ciutat– i una del grup d'ERC-Avancem de suport a la instauració del 4 de juny com a dia de l'associacionisme cultural. Per contra, no ha prosperat –amb els vots contraris de PSC, C's i de CiU en algun dels punts– una moció de la Crida per Lleida-CUP reclamant una atenció integral a les persones treballadores agràries que vénen a Lleida a treballar en la campanya de la fruita. El tinent d'alcalde Xavier Rodamilans ha justificat l'oposició al text en considerar que aquest "banalitza la feina feta" en aquest àmbit durant set mesos per diferents grups de treball en el marc del procés participatiu endegat per la Paeria després de la problemàtica sorgida l'estiu passat.

Entre d'altres temes, el Ple de la Paeria també ha donat llum verd a la modificació del Pla estratègic de subvencions per a la rehabilitació d'edificis àtics per a l'any 2016, que enguany preveu destinar una partida de 135.000 euros, un 30% més que l'any passat, per a la rehabilitació d'edificis al Centre Històric però també i com a novetat als barris Magraners, Bordeta, Cappont, Secà de Sant Pere, Balàfia i Pardinyes. Aquests ajuts preveuen destinar un màxim de 10.000 euros per sol·licitud i no poden superar el 40% del total de l'actuació que es durà a terme. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat