Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Investigadors de l'IRBLleida i la UdL descriuen un nou mecanisme que regula la capacitat invasiva de les cèl·lules

La recerca explica com la proteïna ciclina D1 regula el procés d'invasió cel·lular i la importància d'aquest mecanisme en la invasió tumoral

Hospital Arnau de Vilanova, IRBLleida, Xavier Matías-Guiu, càncer
Els investigadors del grup de Patologia Oncològica de l’IRBLleida-UdL. (Foto: ACN)
Investigadors dels grups de Cicle Cel·lular i Oncopatologia de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i de la Universitat de Lleida (UdL), en col·laboració amb el Servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, han descrit un nou mecanisme molecular que senyalitza i activa el procés d'invasió cel·lular. Els resultats obtinguts posen de manifest la importància de l'ús d'inhibidors de l'activitat de la proteïna ciclina D1 en la teràpia contra el càncer. La recerca s'ha publicat a Oncotarget i Nature Communications, revistes internacionals de reconegut prestigi dins dels camps de l'oncologia i la biologia molecular. Aquests treballs també formen part de la tesi doctoral de Noel P. Fusté, realitzada a la UdL. La Fundació Alicia Cuello de Merigó ha finançat una part de la investigació mitjançant una beca.

La investigació dels grups de l'IRBLleida-UdL mostra com la proteïna ciclina D1 promou la invasió cel·lular a través d'una nova ruta molecular. Aquesta proteïna és un regulador clau del cicle cel·lular i està codificada per un oncogen, que s'ha trobat amplificat en un nombre molt elevat de tumors de diferent origen i tipus. Normalment, la proteïna es localitza en el nucli cel·lular i regula l'expressió de gens involucrats en el control de la proliferació cel·lular. Per contra, la investigació mostra que aquesta ciclina també es localitza en la membrana de les cèl·lules i activa un grup de proteïnes implicades en els processos d'adhesió i invasió cel·lular, segons l'IRBLleida.

D'acord amb això, la recerca ha permès veure que l'acumulació d'una elevada quantitat de la proteïna ciclina D1 en la membrana de cèl·lules tumorals d'endometri provoca un increment de la capacitat invasiva i de la formació de metàstasis. A més, s'ha observat que les cèl·lules tumorals presents en les regions invasives de tumors d'endometri, mama, còlon i pròstata mostren uns nivells alts de ciclina D1 associada a la membrana.

Els resultats obtinguts posen de manifest la importància de l'ús d'inhibidors de l'activitat d'aquesta proteïna en la teràpia contra el càncer, remarquen des de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.

El grup de Patologia Oncològica de l'IRBLleida-UdL que s'ha encarregat de la investigació està integrat per Esmeralda Castelblanco, Isidre Felip, Maria Santacana, Sònia Gatius, Judit Pallarés, Cristina Mirantes, Xavier Dolcet i Xavier Matias-Guiu.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat