Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Els estudiants que ocupen el Rectorat de la UdL i professors que els donen suport exigeixen mediadors neutrals

La tancada continua i els participants exigeixen "fer fora la policia, tant pública com privada", de la UdL i que "no hi torni a entrar sota cap situació"

estudiants, Universitat de Lleida, Rectorat
Imatge dels estudiants al claustre del Rectorat de la UdL. (Foto: Arxiu)
Els estudiants de l'Assemblea de Lletres de la UdL mantenen l'ocupació del Rectorat, on es van tancar dimarts a la nit després d'una protesta contra la presència policial per protegir les classes de la subdelegada del Govern espanyol a Lleida, Inma Manso. Rebutgen, per tant, l'última proposta que aquest divendres va fer l'equip rectoral. Consideren que el rector, Roberto Fernández, "no ha volgut iniciar mai un contacte directe ni utilitzar mediadors", ja que les persones que per ara han parlat amb ells són dos vicerectors. En aquest sentit, membres d'un grup de professors que han signat un manifest "per una sortida negociada a l'ocupació del Rectorat" també han criticat com s'ha fet el procés de negociació i demanen que es triïn mediadors neutrals.

En l'últim comunicat d'aquest dissabte -llegit sense preguntes- els estudiants segueixen reclamant a la direcció que "facin fora de la Universitat la policia tant pública com privada" i que es garanteixi que "no hi torni a entrar sota cap situació". També recorden que la presència policial a la UdL no és un fet "aïllat", ja que "la direcció recorre a la policia per resoldre les protestes estudiantils", i citen quatre exemples, sempre segons la seva versió: l'any 2008, durant la inauguració de la Facultat de Ciències de l'Educació, quan els Mossos van impedir el pas a estudiants contraris al pla Bolonya; el 2012, un desallotjament d'estudiants tancats per protestar contra la pujada de taxes; la inauguració del curs 2012-2013, quan la policia també hauria impedit l'entrada d'estudiants, i durant l'última presa de possessió de Roberto Fernández com a rector, quan la policia va irrompre quan un grup d'estudiants es concentrava per mostrar el rebuig per la manera com es ponderaven els vots. Segons asseguren, "aquests casos evidencien la incapacitat de diàleg, de democràcia i de llibertat d'expressió de l'equip de govern de la UdL".

En el comunicat, els estudiants també exigeixen a l'equip rectoral que pressioni els Mossos perquè no hi hagi represàlies contra la noia detinguda durant la protesta de dimarts ni contra cap dels participants en l'ocupació. I afegeixen que "en cas que aquesta pressió no sorgís efecte l'equip directiu de la UdL haurà d'assumir la seva responsabilitat de forma pública".

De moment, el contacte que hi ha hagut entre les dues parts ha estat a través de dos vicerectors que els ocupants no consideren mediadors. En la roda de premsa que han convocat aquest dissabte a la tarda han acompanyat els estudiants tres dels trenta professors que han signat el manifest "Per una sortida negociada a l'ocupació del Rectorat", que també s'ha penjat a la plataforma Change.org per sumar adhesions. Carles Feixa ha explicat que alguns dels signants, com el professor Emili Junyent, així com l'exrector Joan Viñas, s'han ofert com a mediadors sense que la seva oferta hagi tingut l'acceptació de l'equip de govern de la Universitat. Feixa assegura que els vicerectors "no poden ser mediadors perquè formen part d'una de les parts del conflicte". En aquest sentit, creu que "els mediadors han de ser neutrals i acceptats per les dues parts" i afegeix que "estem convençuts que ara per ara és possible arribar a un acord per posar fi a l'ocupació de la Universitat de manera pacífica".

Una altra de les professores que ha comparegut aquest dissabte ha estat Laura Bergés, que s'ha mostrat crítica amb el procés de negociació. "El fet que hi hagi hagut una detenció, que hi hagués la policia durant tants dies i que hi hagi una ocupació demostra que la negociació no es pot valorar positivament perquè, si no, ja s'hauria acabat tot això", ha dit. El tercer docent que aquest dissabte s'ha assegut al costat dels estudiants, José Ramón Olarieta, ha posat l'èmfasi en el fet que "no és ni la primera vegada ni la segona ni la tercera que el rector utilitza les forces de repressió contra els estudiants però també, en algunes ocasions, contra altres membres de la comunitat universitària", per tant, considera que "és un tarannà continu d'aquest rector i és inadmissible". En aquest sentit, ha recordat que durant la inauguració del curs 2012-2013 a ell mateix la policia li va impedir l'accés a l'acte.

L'equip rectoral va assegurar aquest divendres que no es desallotjaran els alumnes mentre hi hagi diàleg. Ahir ja es van comprometre a garantir que no hi hauria policia a la Universitat sempre que els estudiants respectin l'exercici de la docència de tots els professors.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat