Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Manso i Llorens condemnen els fets de la UdL mentre que la Crida se solidaritza amb els estudiants

El rector demana diàleg però els estudiants que, malgrat el temor al desallotjament, continuaran tancats fins que se'ls garanteixi que no hi haurà represàlies

portes, Rectorat, Universitat de Lleida
Una de les portes de darrere del Rectorat de la UdL, barrada amb bancs pels estudiants i amb cartells que anuncien una concentració a la tarda. (Foto: ACN)
La subdelegada del Govern espanyol a Lleida, Inma Manso, ha qualificat de ''lamentables'' els fets ocorreguts ahir dimarts a la tarda al Rectorat de la Universitat de Lleida. Manso ha defensat el seu ''dret'' de poder impartir l'assignatura de Gestió del Coneixement en la llicenciatura de Comunicació Audiovisual i Periodisme i ha assegurat que les classes que fa no tenen ''res a veure'' amb la seva activitat política. El grup municipal del PP es mostra en contra de qualsevol acte violent o agressió que atempti contra la llibertat d'expressió i que coaccioni el lliure exercici i la llibertat de càtedra. Així mateix, el precandidat del PP al Congrés, Jose Ignacio Llorens, els condemna d'"inacceptables" i "totalitaris". D'altra banda, la Crida per Lleida-CUP s'ha solidaritzat amb els estudiants que, malgrat el temor a un possible desallotjament, continuaran ocupant el despatx del rector fins que se'ls garanteixi que no hi haurà represàlies.

Manso qualifica de ''lamentables'' els fets de la UdL i demana que se li respecti el ''dret'' de donar classe

Manso considera que la Universitat hauria de ser un ''lloc de diàleg per posar postures en comú, tranquil·litat i pau'' i no un espai on van tenir lloc fets com els d'ahir dimarts a la tarda amb la protesta d'estudiants contra la presència policial mentre ella fa classes. En aquest sentit, ha recordat que fa més de deu anys que imparteix l'assignatura de Gestió del Coneixement en la titulació de Comunicació Audiovisual i Periodisme i que ja en fa gairebé cinc que és subdelegada del Govern espanyol, per la qual cosa durant més de quatre anys ha compaginat les dues activitats ''sense problema'' i per això té demanada una compatibilitat laboral.

Manso ha titllat ''d'intolerants'' els joves que han protestat per la seva presència a la UdL, ja que diu que ''demanen drets per a persones que estan lluny'' –en referència a la protesta per la gestió del Govern espanyol en la crisi dels refugiats de Síria– i ''no respecten els (drets) de les persones que estan més a prop d'ells. En concret, Manso s'ha referit al seu dret d'exercir classes i també al dels alumnes a poder-ne rebre. És per això que ha recordat que la primera vegada que es va protestar a la seva classe, a mitjans d'abril, ''algun dels alumnes que hi havia en aquell moment a l'aula ja va demanar que es respectés el seu dret a rebre classe''.

D'altra banda, la subdelegada també ha qualificat de ''lamentable'' que hagi d'anar acompanyada per agents de la policia espanyola en les seves ''labors quotidianes'' mentre al país hi ha una democràcia. En aquest sentit, ha justificat la presència de seguretat privada i d'agents de la secreta dels Mossos d'Esquadra a l'edifici del Rectorat mentre ella fa classe, els dilluns i els dimarts a la tarda, per garantir el correcte desenvolupament de les sessions. Ha recordat que va ser ella mateixa qui li va demanar al rector Roberto Fernández que fes alguna cosa per tal que no es repetís l'incident de mitjans d'abril.

El rector demana diàleg

El rector de la UdL, Roberto Fernández, ha explicat que la Universitat de Lleida té l'obligació de garantir el dret de tot el seu professorat a donar classes i el dret dels alumnes a rebre la docència amb "absoluta llibertat" i sense cap tipus de "coacció". És per això, ha afegit, que, davant de la "coacció" i "violència" d'un "petit grup" de persones, alguns estudiants i d'altres no, s'ha hagut de garantir aquest dret (amb policia). Fernández ha recordat ala joves tancats al Rectorat que la UdL té els seus mecanismes de diàleg i de participació democràtics establerts als estatuts i utilitzats per la comunitat universitària i demana que les persones que han ocupat el Rectorat de manera "violenta abandonin la seva actitud i si tenen alguna reivindicació que les facin pels canals que la Universitat disposa".

El rector també ha assegurat que s'està intentant obrir el diàleg amb els estudiants i que ja ho van intentar fer quan va haver-hi el primer problema amb la professora Manso. "He demanat a dos vicerectors i la degana de la Facultat de Lletres que parlin amb ells per demanar-los que abandonin l'ocupació i per saber quines són les seves reivindicacions".

Llorens: "El que els integrants de l'Assemblea de Lletres estan fent amb Inma Manso és un atemptat contra la llibertat i la democràcia"

El precandidat del Partit Popular al Congrés en la demarcació de Lleida, José Ignacio Llorens, ha condemnat les accions "totalitàries" i "contràries a la llibertat i democràcia". Per Llorens, les accions de l'Assemblea són "inacceptables" en un Estat democràtic, ja que suposen un atac a "la llibertat de càtreda" i s'apropen a "èpoques que semblaven ja oblidades a Europa". Llorens ha aprofitat per recordar que molts dels integrants de l'Assemblea de Lletres "mantenen vincles directes o simpatitzen amb la CUP", una formació que, recorda Llorens, "es va presentar a les autonòmiques de 2012 amb un assassí convicte com Carles Sastre en les seves files". Per això mateix, Llorens se solidaritza amb Inma Manso i exigeix a la resta de partits polítics de Lleida que "se sumin a la condemna".

La Crida se solidaritza amb els estudiants

La Crida per Lleida-CUP ha volgut fer pública la seva solidaritat i suport amb els estudiants tancats a la UdL i ha criticat que l'equip directiu vulneri l'autonomia universitària permetent, per tercer cop, l'entrada de la policia dins del recinte de la UdL. La formació denuncia que, malgrat no ser el primer cop que es demana la intervenció directa dels Mossos d'Esquadra per evitar una concentració o l'accés a les instal·lacions de la UdL per part de les alumnes, en aquesta ocasió s'ha anat més enllà amb la detenció d'una estudiant que participava en la mobilització, un fet que la Crida per Lleida–CUP considera "especialment greu".

Des de la Crida demanen que es garanteixi l'"autonomia universitària" i que els espais universitaris estiguin lliures de presència policial i consideren que no es pot permetre que espais on s'hauria d'afavorir el pensament crític es converteixin en espais de censura i de coacció.

Els estudiants seguiran tancats "indefinidament" fins que se'ls garanteixi que no hi haurà represàlies

Malgrat el temor a un possible desallotjament, la quarantena de joves tancats a la UdL des de dimarts a la tarda arran d'un enfrontament amb els Mossos d'Esquadra, seguiran tancats indefinidament fins que no se'ls garanteixi que es retiren els càrrecs a l'estudiant de Comunicació Audiovisual detinguda dimarts i acusada d'atemptat contra l'autoritat. També reclamen que la UdL es posicioni a favor de la lliure absolució de la detinguda, que no hi hagi represàlies per part de la policia a ningú més i que facin fora de la Universitat la policia pública i privada per sempre.

La portaveu de l'Assemblea també ha denunciat que el rector no ha parlat amb ells en cap moment, sinó que ha enviat dos vicerectors, i lamenta que cap membre de la UdL no s'ha posat en contacte amb la detinguda ni amb la seva família i que no han fet cap gestió per millorar la situació de la detinguda ni de la resta de companys.

Els estudiants fan una crida a una nova concentració aquest dimecres, a les set de la tarda a la plaça Víctor Siurana, a l'entrada del Rectorat. Les portes del darrere del Rectorat segueixen bloquejades i només es pot accedir a l'edifici per davant.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat