Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Ros aposta per negociar amb els bancs la cessió d'habitatges per a ús social

L'alcalde de Lleida insisteix en reclamar al Govern un increment dels recursos als ajuntaments per atendre emergències socials

Ajuntament de Lleida, La Paeria
Imatge de la junta de portaveus a la Paeria. (Foto: Ajuntament de Lleida)
L'Ajuntament de Lleida ha celebrat aquest dijous una junta de portaveus extraordinària sobre pobresa energètica i dret a l'habitatge després de la reunió celebrada dimarts a la Generalitat, amb la participació de l'alcalde Àngel Ros, arran de la derogació d'alguns dels articles de la Llei 24/2015 del Parlament per part del Tribunal Constitucional per la impugnació del Govern de l'Estat. 


La junta de portaveus ha acordat el compromís de l'Ajuntament de Lleida de garantir els drets d'habitatge i de subministrament de serveis públics bàsics i, per això, el Ple de la Paeria del mes de maig aprovarà una resolució consensuada pels set grups municipals en què es recollirà que, ja sigui amb recursos propis de l'Ajuntament o d'altres que pugui obtenir, s'asseguraran aquests drets, segons ha informat la Paeria. 

Abans de la reunió, Àngel Ros s'ha mostrat partidari d'utilitzar la via de la negociació amb les entitats financeres durant aquest període transitori per aconseguir que cedeixin a les administracions pisos buits per a ús social. És a dir, substituir l'obligatorietat de cedir els habitatges que fixava la llei suspesa pel TC per la via de la negociació a l'espera d'aprovació de la nova llei del Parlament que cobreixi els articles derogats "dins d'un marc legal constitucional". En aquest sentit, l'alcalde de Lleida ha dit que considera "adient" la proposta plantejada pel president Puigdemont de treballar per una nova llei amb caràcter d'urgència. 

En aquesta línia, Àngel Ros ha dit que la Paeria aposta pel consens amb la resta de grups per seguir amb aquesta estratègia de la negociació que ja porta duent a terme amb els bancs per aconseguir incorporar més habitatges a la borsa municipal, de la mateixa manera que amb les companyies subministradores d'aigua, llum i gas per garantir aquests serveis bàsics a les famílies amb dificultats econòmiques. Gràcies als acords amb aquestes empreses subministradores, "no s'estan produint talls per pobresa energètica a Lleida", ha assegurat. Pel que fa a habitatge, l'Ajuntament de Lleida -a través de l'EMU- gestiona actualment uns 500 pisos de propietat i cedits per tercers per a ús social i l'objectiu és arribar als 700 aquest any 2016, segons ha reiterat Ros. 

L'alcalde de Lleida ha recordat que els ajuntaments s'estan veient obligats a assumir bona part dels ajuts a l'habitatge i per evitar el tall de subministraments a famílies en dificultats econòmiques i, per això, ha reclamat al Govern més eines i més recursos per poder fer front a aquestes emergències socials. Altrament, Ros ha tornat a defensar la necessitat que la Generalitat busqui acords amb les companyies per garantir els subministraments bàsics de llum, aigua i gas, ja que l'article de llei que fa referència a aquest aspecte no ha estat suspès pel TC. 

Des de la Crida-CUP han afirmat que donaran el suport a l'equip de govern en tot allò que sigui fer complir la llei aprovada pel Parlament tot i remarcar que "en algun moment caldrà desobeir", segons ah exposat Pau Juvillà. El president del grup de CiU, Toni Postius, ha demanat a la Paeria que prioritzi la despesa per ajudar les famílies que ho passen malament, destinant-hi recursos del pressupost de partides no tant urgents. Per la seva banda, Carles Vega, d'ERC-Avancem, s'ha mostrat confiat que el Govern i el Parlament sabran trobar les fórmules per superar els articles retallats pel TC i per atendre les emergències socials de serveis i habitatge. 

El regidor del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, ha dit que la Paeria podria fer més per atendre les dificultats que tenen aquelles famílies amb problemes econòmics per pagar els subministraments de serveis, mentre la portaveu de C's, Ángeles Ribes, ha remarcat que el Govern pot legislar d'una altra manera per evitar que el TC retalli lleis i ha defensat la necessitat de treballar conjuntament per atendre les necessitats bàsiques de les persones. Finalment, la regidora del Partit Popular, Dolors López, s'ha mostrat convençuda que el recurs presentat pel Govern de l'Estat –que va comportar la suspensió d'alguns articles de la llei aprovada pel Parlament– no retalla el suport de les administracions a les famílies que ho estan passant malament. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat