Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El Centre de Recerques Mascançà del Pla d'Urgell ja compta amb 75 estudis sobre diferents temàtiques de la comarca

S'obre el període de presentació de les comunicacions per poder participar en les VII Jornades d'estudis comarcals que tindran lloc a Bell-lloc d'Urgell a l'octubre

Mascançà, Pla d'Urgell
El membre del Centre de Recerques Mascançà, Josep Maria Cabau, i l'alcalde de Bell-lloc d'Urgell, Carles Palau, comentant el plànol de la població datat del 1876. (Foto: ACN)
El Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà ha aconseguit aplegar des de la seva creació 75 estudis sobre diferents temàtiques d'àmbit comarcal. Aquests articles, que es publiquen anualment en una revista, repassen aspectes com la història local de les poblacions de la comarca, història, arqueologia o a nivell científic sobre entorns naturals com l'estany d'Ivars i Vila-sana o els canals d'Urgell. Aquest dimarts s'han presentat les VII Jornades d'estudis que organitza anualment Mascançà i que enguany tindran lloc el 15 d'octubre a Bell-lloc d'Urgell. És per això que s'ha obert el període per rebre les comunicacions de propostes que entraran en el programa de les Jornades, que comptarà amb unes tretze o catorze ponències seleccionades.


Josep Maria Cabau, del Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà, ha destacat que gràcies a l'entitat s'han pogut desmentir algunes veus que tradicionalment asseguraven que a la comarca ''no hi havia res'' i que al recull dels 75 estudis que han aconseguit recopilar s'hi parla d'indrets tant importants com el jaciment iber de les Tenalles de Sidamon o d'una trentena més de jaciments datats des de l'edat de ferro fins a l'edat mitjana que es van trobar antigament a la zona del Palau de Margalef, a Torregrossa.

Amb motiu de la celebració de les VII Jornades a Bell-lloc d'Urgell, s'ha fet donació a l'alcalde del municipi, Carles Palau, un plànol de la vila que data de l'any 1876. Segons Cabau, pocs pobles del Pla d'Urgell disposen d'un mapa tant antic que, en aquest cas, va ser localitzat a l'arxiu de l'associació Acudam de Mollerussa i fa un parell d'anys el van portar a l'Arxiu Comarcal.

Les propostes de comunicacions que després esdevindran ponències en les VII Jornades del Mascançà es poden començar a presentar a partir d'aquest dimarts fins al 15 de juliol. Posteriorment es farà la selecció de les tretze o catorze que acabaran configurant el programa definitiu de la jornada. Els estudis comarcals recopilats per Mascançà i publicats a Internet compten amb més de 6.000 visites registrades.

Comentaris


No hi ha cap comentari


T'has de registrar per comentar les notícies o entra amb el teu usuari
Publicitat

Edi7orial

Els culs del 21-D

Publicitat
Publicitat