Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La Seu Vella de Lleida presta temporalment un capitell del claustre al Palau Moja de Barcelona

Data de finals del segle XIII i habitualment està exposat a la capella de les Ànimes

capitell, Seu Vella, Palau Moja,
Dos operaris agafant el capitell de la Seu Vella per prestar-lo al Palau Moja de Barcelona. (Foto: Ajuntament de Lleida)
La Seu Vella de Lleida serà un dels protagonistes de "Palau Moja. The Catalan Heritage House", un espai de promoció del patrimoni cultural català que obrirà les seves portes dilluns que ve, dia 2 de maig. Ho serà a través de la presència d'un capitell historiat de l'últim terç del segle XIII i que habitualment està exposat a la capella de les Ànimes amb altres elements arquitectònics. 

El Consorci del Turó ha cedit temporalment aquest capitell, que té la imatge esculpida del Crist assegut en un tron en actitud de beneir. El Crist en Majestat o Maiestas Domini dins d'una màndorla té les imatges de Maria i Sant Joan Evangelista, que flanquegen la màndorla, mentre que als angles es disposen els símbols de Tretamorf. És a dir, és la representació iconogràfica dels Quatre Evangelistes. La resta del capitell està decorat amb entrellaçats de fauna i flora.

Aquesta peça, que formava part d'una de les columnes del claustre, és dels pocs capitells historiats que s'han conservat d'aquest espai. Pertany a la galeria est, la més propera a l'església, i va ser obrat per la mà experta d'un taller d'escultors provinent del sud de França durant el darrer terç del segle XIII.

Aquest dimarts es va embalar el capitell i es va traslladar a Barcelona per ser exposat al "Palau Moja. The Catalan Heritage House", a la planta baixa. El Palau Moja, del segle XVIII, està situat enmig de la rambla de Barcelona i és un espai molt visitat i freqüentat per turistes. És un espai multifuncional, impulsat per l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural, que serveix d'aparador promocional i de comercialització dels recursos del patrimoni cultural català per als ciutadans i els visitants interessats en aquest àmbit des de totes les seves vessants i manifestacions.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat