Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Diputats lleidatans reclamaran una comissió Estat-Generalitat per al traspàs de carreteres de la CHE del Baix Segre

Se sumen així a al front comú dels alcaldes d'Alcarràs, Gimenells i el Pla de la Font, Saidí, Sucs i Raïmat

Mònica Lafuente, Jaume Moya, Xavier Eritja, camí de la Mariola, Baix Segre,
Els diputats al Congrés Mònica Lafuente, Jaume Moya i Xavier Eritja, visitant el camí de la Mariola, a Alcarràs, amb alcaldes del Baix Segre. (Foto: ACN)
Diputats lleidatans d'ERC, En Comú Podem i PSC-PSOE al Congrés dels Diputats s'han compromès a reclamar, amb el suport dels diputats al Parlament, una comissió Estat-Generalitat per tal de trobar solucions al mal estat que presenten una seixantena de quilòmetres de carreteres i camins de diferents poblacions del Baix Segre, que són competència de la CHE. Els diputats s'han sumat així a les reivindicacions dels alcaldes de les poblacions afectades que demanen que aquesta problemàtica es debati en el marc de la comissió mixta sobre traspassos o bé mitjançant la creació d'una comissió específica. Els alcaldes d'Alcarràs, Gimenells i el Pla de la Font, Sucs i Raïmat, al Segrià, i Saidí (Baix Cinca) demanen el traspàs d'aquestes vies ja sigui a la Diputació de Lleida o a la Generalitat –i a la Diputació d'Osca en el cas de Saidí–, amb la consegüent assignació pressupostària que permeti la reparació definitiva d'aquestes carreteres i camins.

Els diputats lleidatans al Congrés Mònica Lafuente (PSC), Jaume Moya (En Comú-Podem) i Xavier Eritja (ERC), juntament amb un diputat aragonès del PSOE, han visitat aquest dilluns, acompanyats pels alcaldes de les localitats afectades del Baix Segre, diferents trams de carreteres i camins d'aquestes poblacions que són titularitat de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i que presenten un mal estat per la manca d'intervencions en la seva reparació per part de l'organisme de conca.

Després de reunir-se amb els alcaldes i de visitar l'estat de les carreteres, Lafuente, Moya i Eritja s'han compromès a reunir-se amb diputats lleidatans al Parlament per tal de fer un front comú en la reclamació al Govern espanyol de la convocatòria d'una comissió Estat-Generalitat que abordi aquesta problemàtica amb l'objectiu d'aconseguir el traspàs d'aquesta seixantena de quilòmetres de carreteres i camins de la CHE a altres administracions que puguin fer-se càrrec de la reparació i el manteniment d'aquestes vies de comunicació, tal com reclamen els alcaldes de la zona. En concret, volen que aquests trams de carreteres i camins siguin traspassats a la Diputació de Lleida o a la Generalitat –i a la Diputació d'Osca en el cas de Saidí– o bé, en tot cas, als ministeris de Foment o Agricultura, amb la corresponent dotació pressupostària. 

L'alcalde d'Alcarràs, Miquel Serra, ha tornat a reivindicar la necessitat del traspàs d'aquestes carreteres i camins, acompanyat d'una dotació pressupostària, per tal d'adequar-los en funció del volum econòmic d'aquestes localitats, que sumen prop de 20.000 habitants. També ha recordat que es tracta de vies de comunicació molt utilitzades per pagesos i ramaders amb l'objectiu d'accedir a les seves explotacions. Altrament, Serra ha comparat les "inversions milionàries" que s'han fet des de l'Estat en el cas de l'alta velocitat amb la manca d'inversions fetes en camins i carreteres de la CHE. L'alcalde d'Alcarràs també ha explicat que l'Ajuntament de Lleida s'ha sumat a les seves reivindicacions per estar al costat dels alcaldes pedanis de Sucs i Raimat. 

Cal recordar que la setmana passada els grups al Congrés de Democràcia i Llibertat, PSC, ERC i En Comú Podem ja van presentar una proposta no de llei instant al possible traspàs de la titularitat d'aquestes vies de comunicació a les administracions autonòmiques, provincials o locals que correspongui. 

Així mateix, el 13 d'abril passat els alcaldes de les poblacions d'Alcarràs, Gimenells i el Pla de la Font, Saidí, Sucs i Raimat van lliurar al president de la CHE, Raimundo Lafuente, unes 1.300 signatures de veïns d'aquestes localitats, així com les mocions aprovades als respectius consistoris, reclamant una solució definitiva al mal estat que presenten les carreteres i camins de la CHE al Baix Segre. El president de la CHE ja va emplaçar els alcaldes a traslladar les seves reivindicacions a la comissió mixta Estat-Generalitat, tot al·legant que l'organisme no disposa dels recursos necessaris per poder reparar aquestes carreteres i camins.

Les poblacions afectades destinen globalment més de 40.000 euros anuals per reparar com poden aquestes carreteres i camins davant de la manca d'actuació per part de la CHE, segons Serra. Segons els alcaldes, la darrera intervenció de la CHE per "apedaçar" els forats d'aquestes vies va ser l'any 2011.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat