Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El canvi climàtic podria augmentar la producció forestal, segons una recerca de la Universitat de Lleida

Els investigadors de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la UdL corroboren que el CO2 beneficia el creixement dels arbres

hivernacles, eucaliptus,
Hivernacles amb diferents clons d'eucaliptus, creixent a concentracions de CO2 elevades. (Foto: ETSEA)
El canvi climàtic que posa en perill l'equilibri dels ecosistemes naturals, podria tenir conseqüències positives per alguns sectors, com ara els productors de fusta. Segons una recerca de la Universitat de Lleida (UdL) que acaba de publicar la prestigiosa revista internacional Tree Physiology, d'Oxford Journals, les grans concentracions de diòxid de carboni (CO2) beneficien la producció forestal; sobretot, en algunes varietats genètiques determinades i sempre que no interfereixi l'ozó de la troposfera (O3). Això "permetrà guiar les plantacions futures de cara a seleccionar quin material genètic a plantar", informa la UdL. 

Els investigadors de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL han realitzat una metaanàlisi dels estudis publicats sobre els efectes dels gasos amb efecte hivernacle en la fotosíntesi i el creixement dels arbres -alçada, volum de la tija i biomassa de la tija- i han corroborat que en les plantacions forestals del gènere Populus (que inclou el pollancre) i d'altres espècies la producció augmenta amb el diòxid de carboni.
 
Els investigadors de l'ETSEA també han comprovat que hi ha un component genètic en la resposta de la producció de fusta al CO2. És a dir, que "hi ha uns clons o varietats que responen més a l'augment que uns altres i aquesta resposta s'hereta de mares a fills. Per tant, podem seleccionar els clons que més produiran per plantacions", explica l'investigador Víctor Resco de Dios. 

Un altre aspecte important és l'augment en la concentració d'ozó dolent, aquell que es troba present a la troposfera com a conseqüència de la contaminació. A les zones forestals amb problemes de pol·lució per ozó, aquesta recerca mostra com l'efecte positiu del CO2 es veu contrarestat per l'efecte negatiu de l'O3, de forma que no hi ha cap canvi net en la producció. Tanmateix, els investigadors de la UdL han observat com la interacció entre aquests dos gasos també té un component genètic i és heretable.

L'estudi, que forma part del treball final d'un estudiant del Màster Erasmus Mundus Mediterranean Forestry and Natural Resources Management en què participa la UdL, recorda que el CO2 ha augmentat de les 280 parts per milió (ppm) que hi havia a l'època preindustrial fins als 400 ppm de l'actualitat. Una xifra que no para d'incrementar-se, ja que el ritme de creixement actual de les concentracions és d'uns 2 ppm/any. També alerten que l'augment de població mundial fa necessària la producció forestal per evitar l'ús d'altres materials més contaminants com el plàstic.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat