Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Conveni entre el CTFC de Solsona i la Universitat de Lleida per augmentar el nombre d'investigadors

La consellera Meritxell Serret ha pres possessió aquest divendres com a nova presidenta del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya

Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Universitat de Lleida, Meritxell Serret
Reunió de la junta del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya amb la nova presidenta, la consellera Meritxell Serret. (Foto: ACN)
El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i la Universitat de Lleida han signat un conveni d'adscripció d'investigadors de la UdL al CTFC, que permetrà augmentar "en qualitat i quantitat" la massa crítica de recercadors del Centre. Així ho ha explicat aquest divendres la consellera Meritxell Serret després d'haver pres possessió com a nova presidenta del Centre solsoní. El vicerector de la UdL, Albert Sorribes, ha afegit que el flux serà en ambdues direccions i no només els investigadors podran adscriure la seva recerca al Centre, que a més tindrà vocació internacional, sinó que els investigadors també participaran en activitats docents de la Universitat. Actualment ja hi ha cinc professors que fan recerca al CTFC i de moment sis professors nous ja han demanat el seu ingrés.


La consellera Meritxell Serret ha destacat "amb orgull" que el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya és un centre de referència a nivell internacional i que cada cop està més ben posicionat en quant a coneixement, innovació i transferència tecnològica. En aquest sentit, la consellera ha assenyalat l'acord que s'ha formalitzat amb la Universitat de Lleida perquè representa una "aposta ferma" en aquesta direcció. "Amb la Universitat de Lleida reforcem l'estratègia de donar una bona base científica a tota la feina que fem en pro del sector de la fusta del país, però també en els altres àmbits que incideixen en el camp de la gestió forestal", ha afegit Serret.

Per la seva banda, el vicerector de la Universitat de Lleida, Albert Sorribas, ha assenyalat que el conveni és nou, "però en el fons és una renovació de vots". Així, la signatura que s'ha "actualitzat" potencia la col·laboració entre la Universitat i el Centre que s'ha donat des del seu naixement. "Nosaltres som una universitat de referència en els estudis de formació i recerca forestal de laboratori i el que ens permet el Centre és tocar país", ha dit Sorribas, i ha afegit que el contacte amb el CTFC "també permet fer la transferència entre el món de les idees, la recerca bàsica que es fa a les universitats i la transferència cap al sector industrial o, en aquest cas concret, el sector de la fusta i la gestió de boscos".

La consellera ha repassat els principals reptes de país de cara als propers anys, "en què el CTFC tindrà un paper destacat en l'organització de la informació sobre el patrimoni natural, la gestió forestal multifuncional, la valorització de la fusta, la consolidació del sector tofoner i la protecció dels ecosistemes forestals davant del repte climàtic".

Més concretament, el director del CTFC, Denis Boglio, ha explicat que en els propers anys el Centre dedicarà esforços a la fusta per la construcció. "Pensem que part del sector forestal depèn del fet que a nivell de país siguem capaços de crear nous productes basats en la fusta", ha destacat Boglio. I ha detallat que existeix una nova tecnologia anomenada contralaminat que permet construir edificis de fusta de més de vint plantes. Segons el director, aquesta tecnologia no existeix al sud d'Europa i juntament amb altres entitats catalanes han engegat un programa que explorarà la viabilitat d'aquest tipus de construccions amb fusta local. Un projecte que, si tirés endavant, podria donar feina a molts dels sectors que actualment treballen amb la fusta. Una altra de les línies que vol prendre el CTFC és la investigació en l'àmbit de construcció amb fusta sota criteris de salut.

Serret ha afegit que el país ha de ser capaç d'enfortir els productes forestals en el seu conjunt per mantenir i crear llocs de treball en el medi rural, "però ho hem de fer d'una manera sostenible i, sobretot, consensuada amb el territori i amb la implicació de les empreses del sector.

"Solsona és un centre neuràlgic a nivell de país, però volem que es reconegui", ha destacat la consellera. Per aquesta raó, properament s'obrirà el concurs adreçat a les ciutats catalanes per poder ser candidates a Ciutat Forestal 2017, que aquest any ha estat per a Gandesa. "Volem que tot el país sigui conscient del patrimoni i l'oportunitat de futur que representa la fusta i tots els seus derivats", ha afegit.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat