Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Lleida recompta les persones sense llar gràcies a la col·laboració de 190 voluntaris

L'acció ha tingut lloc aquesta passada nit i forma part d'un projecte europeu en el qual també participen altres ciutats com ara Barcelona, Londres, Lió i Copenhaguen

voluntaris, sense llar, caixer
Dos dels voluntaris parlen amb un home que dorm en un caixer a l'avinguda Blondel de Lleida. (Foto: ACN)
L'Ajuntament de Lleida ha dut a terme aquesta nit un recompte del nombre de persones sense llar que hi ha a la capital del Segrià en una acció que ha estat possible gràcies a la col·laboració de 190 voluntaris. L'objectiu era conèixer quantes persones a la ciutat dormen en una nit al carrer o es troben allotjades en serveis d'acollida i saber el seu perfil o les seves necessitats per poder planificar les polítiques socials municipals adreçades a aquests col·lectius, atenent el nombre i el perfil de persones afectades. A més, la iniciativa també vol sensibilitzar la ciutadania de la situació de les persones sense llar. L'acció s'emmarca en el projecte #HomelessMeetUpVLC amb altres ciutats europees que formen part de la campanya The European End Street Homelessness, que pretén acabar amb el fenomen del "sensellarisme".


L'activitat ha començat a les vuit del vespre amb la rebuda als voluntaris al Centre Cívic del Centre Històric, on se'ls ha ofert una acció formativa perquè poguessin conèixer el projecte, com es desenvoluparia i la metodologia i tecnologia necessària per al recompte. Posteriorment, s'han format equips d'entre tres i quatre persones, amb un coordinador al capdavant.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha donat les gràcies als voluntaris i ha assegurat que Lleida "no vol tancar els ulls a una realitat", la de les persones sense llar que dormen al carrer. Així, ha explicat que aquesta nit s'ha dut a terme el recompte a Lleida i València, però es farà a més ciutats de l'Estat en els pròxims dies i d'altres països. També ha estat present aquest dimarts a la nit a Lleida el director d'estratègia i innovació de Homeless Link, Mark McPherson, que ha participat com a observador europeu i s'ha mostrat molt satisfet tant del número de voluntaris com de l'organització a Lleida.

Una de les voluntàries, l'Anna Mateus, ha explicat que ha respost a la crida perquè vol fer visibles les persones que dormen al carrer i que no es converteixi en quelcom normal. També s'ha mostrat esperançada perquè aquesta iniciativa no es quedi només en un recompte, sinó que es facin realment polítiques per donar solucions a aquestes persones. L'Adolf Martínez també ha participat com a voluntari per donar veu a aquestes persones, de les quals "passem de llarg quan ens les creuem".

Cap a les onze i després d'un sopar fred s'ha donat pas a la sortida dels equips per tal d'iniciar el recompte. Els voluntaris han recorregut les 41 zones en què s'ha distribuït el mapa de la ciutat per arribar a un dels objectius del projectes: saber quantes persones dormen en una nit al carrer o es troben allotjades en serveis d'acollida a la ciutat de Lleida i conèixer el perfil d'aquestes. Els resultats també serviran per comparar la situació actual amb la del 2008, quan es va dur a terme una iniciativa similar i es van comptabilitzar 120 persones que dormien al carrer a la ciutat de Lleida.

Cadascun dels grups ha utilitzat una enquesta d'observació que permetrà aportar dades bàsiques del recompte, però els voluntaris també han fet una entrevista a aquelles persones sense llar que han mostrat la seva disposició a participar-hi, que facilitarà informació a nivell qualitatiu.
L'acció ha finalitzat cap a la una de la nit, quan s'iniciarà el buidat de les dades del recompte per extreure'n dades quantitatives i qualitatives que ajudaran a conèixer quantes persones a la ciutat dormen al carrer, quantes es troben allotjades en serveis d'acollida, saber el seu perfil i les seves necessitats, entre d'altres aspectes.

Aquest dimecres l'Ajuntament de Lleida durà a terme una roda de premsa per donar a conèixer la informació obtinguda durant el recompte d'aquesta nit. Les dades obtingudes ajudaran a planificar les polítiques socials municipals adreçades a aquests col·lectius, ja que, tal com ha explicat Àngel Ros, "per fer polítiques socials cal primer conèixer on està el problema". Alhora, l'acció vol contribuir a la sensibilització ciutadana sobre la situació de les persones sense llar.

El recompte que s'ha fet a Lleida forma part del projecte europeu #HomelessMeetUpVLC, amb altres ciutats com ara Barcelona, València, Brno (República Txeca), Londres (Anglaterra), Lió (França) i Copenhaguen (Dinamarca), i forma part del moviment paneuropeu de ciutats The European End Street Homelessness, el repte del qual és acabar amb el "sensellarisme" l'any 2020.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat