Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Finalitzades les obres d'abastament d'aigua a 17 municipis de l'entorn de Lleida amb més de 158.000 habitants

Les inversions fetes en tres fases pugen a més de 65 M€ i l'impacte no lineal previst per aquest any en el preu de l'aigua a Lleida ciutat serà com a màxim de 16%

dipòsit, aigua, Lleida,
El dipòsit de Lleida, amb capacitat per a 75.000 metres cúbics d'aigua, construït durant la segona fase de les obres d'abastament del canal de Pinyana. (Foto: ACN)
Han finalitzat les obres d'abastament d'aigua a Lleida i 16 nuclis urbans de la zona regable de canal de Pinyana que han de permetre garantir el subministrament i la qualitat per a més de 158.000 habitants en els propers 25 o 30 anys. La directora general d'Acuaes, societat tutelada pel Ministeri d'Agricultura que s'ha ocupat de les obres, Aránzazu Vallejo, ha explicat que el projecte s'ha ''rematat'' ara amb la construcció d'unes instal·lacions que compten amb un laboratori, tres dipòsits de regulació i la canalització a Lleida i Benavent de Segrià. L'alcalde Àngel Ros ha dit que l'impacte en el cost de l'aigua a la capital que tindran les obres s'està negociant ara amb Aigües de Lleida i que pot arribar a un màxim del 16% no lineal per aquest any.

Vallejo ha explicat que amb la tercera fase es tanca el conjunt del projecte de l'abastament d'aigua a Lleida i 16 municipis del seu entorn: Albesa, Alcoletge, Alfarràs, Algerri, Alguaire, Almenar, Alpicat, Benavent de Segrià, Corbins, Ivars de Noguera, la Portella, Lleida, Rosselló, Torre-serona, Torrefarrera, Torrelameu, Vilanova de la Barca i Vilanova de Segrià. Tots ells, entre la Noguera i el Segrià. En aquest sentit, la directora d'Acuaes ha dit que la col·laboració institucional ha permès aportar prop d'un 70% de fons europeus en aquesta darrera fase, que ha costat 3,7 milions d'euros, i això es veu compensat en el rebut als ciutadans.

El conjunt de l'obra ha de permetre el subministrament sense talls, amb garanties i qualitat durant els propers 25 o 30 anys, tant al conjunt de la ciutadania que viu en aquests municipis com per a les empreses que hi desenvolupen la seva activitat, principalment agroalimentària, i les que s'hi vulguin instal·lar en un futur. 

Les obres d'aquesta fase han consistit en la construcció d'un nou ramal a Benavent de Segrià, que substitueix l'antiga canonada de PVC, de 140 mil·límetres de diàmetre i una llargada de 2,5 quilòmetres, per una altra de nova de igual llargada però 200 mil·límetres de diàmetre de fundació dúctil. 

A més, s'ha executat un nou dipòsit d'aigua a Alguaire de 5.000 metres cúbics de capacitat i dos nous a Almenar, de 2.300 metre cúbics cadascun. L'actuació ha inclòs també les obres de connexió entre els dipòsits d'Alguaire, la reforma del dipòsit de la Portella, l'edifici de control de la Mancomunitat de Pinyana i les connexions del ramal de Lleida -construït durant la segona fase d'obres- amb la xarxa municipal de Lleida, incloent una arqueta de distribució.

Les obres de la primera fase, en servei des de l'any 2006, van consistir en la instal·lació d'una canonada principal de 27 quilòmetres de llargada de la qual se'n deriven diferents ramals. També es van instal·lar els ramals de Lleida, Almenar, Alguaire, Vilanova de Segrià, Rosselló, Torrefarrera i Alpicat i es van construir les estacions de bombeig d'Alguaire i Alpicat. 

Per últim, la segona fase, en servei des de 2012, va consistir amb la construcció d'una conducció principal, que surt de la presa de Santa Anna, per enllaçar amb la conducció principal de la primera fase, així com l'execució de diferents dipòsits i dels ramals de conducció a diversos municipis.

Impacte en el preu de l'aigua

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha explicat que el preu que paga per l'aigua el consumidor ja ha rebut una part de l'impacte de la inversió que han suposat aquestes obres. Sense poder-lo precisar amb exactitud, ha dit que des que es va posar en funcionament el primer tram l'agua podria haver pujat al voltant d'un 20%, però ha remarcat que en aquest percentatge hi ha molts components com el cànon i caldria veure ''de tot això què és el que afecta''. 

Així mateix, Ros ha assenyalat que la Paeria està negociant amb Aigües de Lleida el preu de l'aigua que compra per al consum a Lleida i ha dit que tenen clar que no faran un ''model de repartiment lineal''. Així, ha destacat que s'estan buscant formules per fer que l'Ajuntament pagui més per l'aigua i després que per trams de consum s'incentivi l'estalvi. En aquest sentit, segons l'alcalde, el que queda ''pendent'' després de la inversió en obres podria repercutir en un impacte màxim del 16%, però ha volgut deixar clar que encara s'està ''negociant i mai serà lineal''.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Admirat Josep

Se7opinions

Publicitat
Publicitat