Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

CiU, ERC i la Crida-CUP porten als jutjats els estudis comercials d'Àngel Ros

Els tres grups consideren que el procediment seguit per l'equip de govern "incompleix la Llei de contractes del sector públic i el cartipàs municipal"

Àngel Ros, Montse Mínguez, La Paeria,
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, parlant amb la regidora d'Hisenda, Montse Mínguez, abans de començar el Ple de la Paeria de Lleida. (Foto: ACN)
Els grups de CiU, ERC-Avancem i de la Crida per Lleida-CUP a la Paeria han anunciat aquest dilluns que denunciaran al jutjat contenciós administratiu el procés d'adjudicació dels estudis comercials de Lleida que l'alcalde Àngel Ros va encarregar per decret el 22 de desembre passat perquè consideren que "incompleix la Llei de contractes del sector públic i el cartipàs municipal". La denúncia, que inclou la petició de paralització del procés d'adjudicació dels quatre estudis en curs, arriba després que l'equip de govern de la Paeria hagi desestimat el recurs que ERC, CiU i la Crida-CUP van presentar a finals de gener al servei de contractació de l'Ajuntament de Lleida demanant la invalidació de la licitació dels estudis comercials. Des de l'equip de govern defenen l'"escrupolosa legalitat" del procediment seguit.

Els tres grups municipals asseguren que al procediment seguit per l'equip de govern del PSC "li manca publicitat, lliure concurrència, transparència i igualtat d'oportunitats". En concret, denuncien que la licitació de l'estudi es va desglossar en quatre parts de menys de 18.000 euros, sense IVA, "amb l'objectiu que poguessin fer-se en contractes menors". A més, consideren que el procediment s'hauria d'haver fet amb publicitat perquè el pressupost total supera els 60.000 euros, sense IVA. 

En aquest sentit, han recordat que la Llei de contractes de sector públic diu que "no es pot fraccionar un contracte amb la finalitat de disminuir-ne la quantia i eludir així els requisits de publicitat o els relatius al procediment d'adjudicació que correspongui". Una altra irregularitat que denuncien seria que el govern municipal va convidar a tres concursants i dos d'aquests són la mateixa persona jurídica, la Universitat de Lleida.

D'altra banda, CiU, ERC i la Crida-CUP consideren que el procediment també incompleix el cartipàs municipal, on s'especifica que per a tota despesa de la Paeria que no s'adjudiqui per mesa de contractació i tingui un import superior a 3.000 euros "s'haurà de demanar tres pressupostos i els informes justificatius del motiu pel qual se selecciona un proveïdor determinat", cosa que, segons els tres grups municipals, "no es compleix".

El president del grup municipal d'ERC-Avancem a la Paeria, Carles Vega, ha reiterat que "l'estudi es va desglossar sense justificació" i ha lamentat "l'obstrucció de l'equip de govern a l'hora de donar informació sobre els expedients dels estudis, a més de respondre al recurs de reposició fora de termini". Vega ha deixat clar que els tres grups no tenen res en contra de les persones o empreses a qui s'ha encarregat l'estudi, sinó que la seva oposició "és contra el procediment i el sistema de contractació del govern municipal". "Tothom té interès amb què es facin els estudis, que són necessaris, però cal que es facin bé", ha defensat Carles Vega.

L'equip de govern defensa l'"escrupolosa legalitat" del procediment seguit per adjudicar els estudis comercials

En resposta a l'anunci dels grups municipals de CiU, ERC i de la Crida-CUP d'acudir a la justícia ordinària, els tinents d'alcalde de la Paeria, Rafel Peris i Montse Mínguez, han volgut defensar l'"escrupolosa legalitat" seguida a l'hora de tramitar i adjudicar la redacció dels estudis comercials de la ciutat, tal com es desprèn de la resposta que va donar la cap dels serveis jurídics de l'Ajuntament de Lleida al recurs de reposició presentat per aquests tres grups, conjuntament amb el Comú de Lleida. En aquest sentit, la primera tinent d'alcalde i regidora d'Hisenda ha remarcat que "no ha estat l'equip de govern qui ha decidit el procediment". 

Mínguez i Peris han acusat les tres formacions de voler dilatar el procés i de "seguir sembrant ombra de dubte sobre totes les decisions que es prenen des de l'Ajuntament", fet que "no ha de paralitzar cap decisió que es pugui prendre com és el cas d'aquests estudis", segons ha dit Peris, qui ha explicat que els estudis comercials encarregats per la Paeria haurien d'estar llestos abans de finals d'abril. 

Per la seva banda, Montse Mínguez ha acusat els tres grups municipals de fer "postureig" després d'anunciar que portaran a la justícia el procediment seguit per l'Ajuntament de Lleida. "Es fan els estudis comercials perquè ho va demanar l'oposició, fet que va comportar la paralització del projecte -de Torre Salses-, i ara que els estudis comercials estan en marxa no els agrada el procediment", ha lamentat Mínguez. En aquest sentit, ha explicat que els estudis comercials encarregats serviran com a "eina de reflexió" ja sigui per al propi sector comercial de la ciutat, per a empresaris que vulguin emprendre nous negocis o per als mateixos consumidors, "però no mai podran condicionar l'atorgament de llicències", ja que en aquest cas l'equip de govern estaria incorrent en prevaricació, ha dit. 

Finalment, Rafel Peris ha volgut deixar clar que l'equip de govern "no és el botxí del petit comerç de la ciutat de Lleida", perquè el debat que mantenen ambdues parts "no és ni de lluny un debat sobre petit comerç i altres formats comercials". Així mateix, s'ha mostrat convençut que l'anunci de CiU, ERC i la Crida-CUP "és una rebequeria liderada per Toni Postius -president del grup de CiU a la Paeria- amb la complicitat d'ERC i la CUP, perquè no van ser capaços de guanyar la batalla política legítima de la moció del Ple de divendres passat", que demanava la redacció d'un nou estudi comercial de la ciutat. 

El regidor de Comerç ha recordat que la Paeria ha concedit 400.000 euros en els darrers cinc anys a través de línies d'ajuts directes a les associacions de comerciants i a patronals, ajuts que "han anat directament al comerç de la ciutat de Lleida". 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fem escola

Se7opinions

Publicitat
Publicitat