Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

L'oposició a l'Ajuntament de Lleida reprova la gestió econòmica de l'equip de govern d'Àngel Ros

El PSC decideix deixar per al pròxim Ple l'expedient de reconeixement de crèdit per poder reunir els suports necessaris per a la seva aprovació

La Paeria, Ajuntament de Lleida, Àngel Ros, gestió econòmica, expedient, crèdit, reprovació
Moment en què els grups de CiU, ERC, del Comú de Lleida, del PP i de la Crida per Lleida-CUP voten a favor de reprovar la gestió econòmica de l'equip de govern de la Paeria en el Ple de l'Ajuntament de Lleida (Foto: ACN)
Els grups de l'oposició a l'Ajuntament de Lleida, a excepció de Ciutadans, que s'ha abstingut, han reprovat aquest divendres la gestió econòmica de l'equip de govern d'Àngel Ros. CiU, ERC-Avancem, PP, Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida han acusat el PSC d'incomplir el cartipàs municipal per haver tramitat durant el 2015 factures a proveïdors sense consignació pressupostària per valor d'1,6 milions d'euros i han criticat que el reconeixement de crèdit hagi esdevingut una pràctica "habitual" a la institució. L'equip de govern ha vist reprovada la seva gestió econòmica malgrat haver decidit retirar de l'ordre del dia del Ple l'expedient de reconeixement de crèdit amb factures pendents de 2015 amb la voluntat de reunir els suports necessaris en la pròxima sessió plenària per tirar-lo endavant i garantir així que els proveïdors podran cobrar.


L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha decidit retirar de l'ordre del dia del Ple de la Paeria el debat sobre l'expedient de reconeixement de crèdit de despeses efectuades per la Paeria durant el 2015 i anys anteriors que no van ser consignades en el pressupost municipal de l'any passat i, per tant, hauran de ser computades en els comptes de 2016 per tal que els proveïdors puguin cobrar-les. En concret, es tracta d'un total de 723 factures amb un valor d'1,6 milions d'euros. El PSC ha decidit no posar a debat l'expedient en no comptar amb els suports necessaris per tirar-lo endavant i deixar-lo per al pròxim Ple amb la voluntat de disposar de més temps per tancar acords amb la resta de grups que permetin garantir-ne l'aprovació.
 
Tot i aquest gest de l'equip de govern, els grups municipals de CiU, ERC-Avancem, PP, Crida per Lleida-CUP i del Comú de Lleida han mantingut la moció que han presentat conjuntament per reprovar la gestió econòmica de l'equip de govern municipal en considerar que va més enllà de l'expedient de reconeixement de crèdit. Ros ha criticat la manca de fair play d'aquests grups per haver mantingut la moció malgrat la retirada de l'expedient. Després d'un intens debat, el text ha prosperat ja que aquestes cinc formacions compten amb 15 dels 27 regidors que integren l'Ajuntament de Lleida. Tot i això, CiU i ERC han mostrat la seva predisposició a negociar amb l'equip de govern per tal que els proveïdors puguin acabar cobrant. El grup de C's, també a l'oposició, s'ha abstingut en la votació i ha qüestionat la utilitat de la reprovació.
 
En concret, la moció denuncia que el reconeixement de crèdit hagi esdevingut una pràctica "reiterada" en la gestió econòmica de la Paeria i, especialment, critica que dels 1,6 milions d'euros en factures pendents a proveïdors sense consignació pressupostària el 2015, 1,3 milions (un total de 642 factures) van ser autoritzades des de l'equip de govern després de l'aprovació del cartipàs municipal, que estableix específicament que no es poden tramitar despeses sense tenir consignada partida pressupostària.
 
CiU, ERC, PP, Crida-CUP i el Comú han recordat que només es poden incloure en l'expedient de reconeixement de crèdit factures per despeses "extraordinàries" i no despesa corrent, com la que consideren que representen factures de llum i gas o per la celebració d'actes festius a la ciutat, factures incloses en l'expedient i que l'oposició considera que haurien d'haver estat previstes i comptabilitzades en el pressupost de 2015. Entre aquestes, Francesc Gabarrell, de la Crida-CUP, ha citat les quantitats de 143.000 euros en factures per les Festes de Maig o 148.000 euros per les Festes de la Tardor.
 
L'oposició –menys C's– ha culpat la gestió econòmica de l'equip de govern socialista del deute que arrossega la Paeria, que se situaria en els 206 milions d'euros (comptabilitzant-hi també el deute del Parc Científic) i de l'elevada càrrega d'impostos que han de suportar els lleidatans. Així mateix, tots els sis grups que conformen l'oposició han defensat el compromís perquè amb vista a les pròximes liquidacions del pressupost municipal el reconeixement de crèdit sigui de 0 euros
 
Per la seva banda, la primera tinent d'alcalde i regidora d'Hisenda, Montse Mínguez, ha acusat els cinc grups de l'oposició que han reprovat la gestió econòmica del PSC de fer "postureig" amb la moció presentada i ha defensat la gestió econòmica municipal. Mínguez ha destacat el superàvit de 425.000 euros de la liquidació del pressupost de 2015, així com el fet que l'Ajuntament de Lleida ha reduït el seu endeutament en els darrers quatre anys en 37,7 milions d'euros, fixant la ràtio del deute al 62% dels seus ingressos (sense incloure-hi el Parc Científic), i la reducció del termini mitjà de pagament a proveïdors per fixar-lo en els 39,81 dies actuals.
 
Montse Mínguez ha afirmat que el reconeixement de crèdit és un mecanisme previst en la Llei d'hisendes locals i que "no és motiu de mala gestió" ja que són molts els ajuntaments que hi recorren. La tinent d'alcalde ha remarcat que la Paeria ha de gestionar el pressupost "en l'entorn econòmic actual" i ha lamentat que la no aprovació de l'expedient de modificació de crèdit en aquest Ple -correponent al mes de març- comportarà que els proveïdors amb factures pendents hagin d'esperar, com a mínim, un altre mes per poder-les cobrar. L'oposició ha negat ser la responsable d'aquest fet i n'ha responsabilitzat directament la "mala gestió" de l'equip de govern.
 
Finalment, Mínguez ha recordat els 12 milions d'euros que la Generalitat deu a la Paeria, dels quals 2,2 milions corresponen a deutes tributaris, i ha assegurat que amb aquests darrers la Paeria hauria pogut fer front "sense problema" a les factures pendents de 2015 sense necessitat d'haver de recórrer al reconeixement de crèdit i hauria tingut un superàvit encara superior a l'assolit amb la liquidació del pressupost de 2015.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat