Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

L'oposició s'alinea per reprovar la gestió econòmica de l'equip de govern de l'Ajuntament de Lleida

Mínguez defensa la "legalitat" del mecanisme del reconeixement de crèdit i reclama els 12 M€ que deu la Generalitat a la Paeria

pressupostos, Ajuntament de Lleida, La Paeria
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i la tinent d'alcalde i regidora d'Hisenda, Montse Mínguez. (Foto: Arxiu)
Els grups de l'oposició a l'Ajuntament de Lleida (CiU, ERC-Avancem, PP, Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida), a excepció de Ciutadans, han consensuat una moció per reprovar la gestió econòmica de l'equip de govern, que prosperarà ja que aquestes formacions sumen 15 dels 27 regidors de la Paeria. 

Acusen el PSC de vulnerar el cartipàs municipal per haver autoritzat el 2015 factures sense partida pressupostària per un import d'1,6 milions d'euros i denuncien que el reconeixement de crèdit ha esdevingut una "pràctica reiterada" en els comptes de la institució. La tinent d'alcalde i regidora d'Hisenda, Montse Mínguez, ha reiterat la "legalitat" d'aquest mecanisme, ja que permet que els proveïdors amb factures pendents puguin cobrar, ha dit. Així mateix, ha tornat a reclamar a la Generalitat el pagament dels 12 milions d'euros que deu a la Paeria.

Els grups municipals de CiU, ERC-Avancem, Crida per Lleida-CUP, PP i el Comú de Lleida han anunciat la presentació d'una moció, que serà debatuda en el ple de la Paeria de divendres, per la reprovació de la gestió econòmica de l'equip de govern encapçalat per Àngel Ros. Denuncien que el PSC ha vulnerat el cartipàs municipal per haver autoritzat 723 factures sense partida pressupostària en l'exercici del 2015 per un import d'1,6 milions d'euros. En concret, critiquen la inclusió en l'expedient de reconeixent de crèdit –que també es votarà al Ple- de 642 factures, per un import d'1,3 milions d'euros, amb data posterior a l'acord el cartipàs, que estableix específicament que no es poden tramitar despeses sense tenir consignada partida pressupostària.

A més de reprovar la gestió econòmica de l'equip de govern i de fer explícita la vulneració del cartipàs municipal en el punt de control de la despesa, la moció insta el govern municipal a donar comptes del motiu pel qual s'han autoritzat aquestes factures sense consignació al pressupost, a prendre mesures per tal de donar compliment al cartipàs municipal, i també li reclama que informi mensualment de qualsevol despesa sense partida pressupostària. 

ERC, la Crida-CUP, el PP, CiU i el Comú de Lleida denuncien que el reconeixement de crèdit "és una pràctica reiterada, repetida any rere any, que hipoteca cada any les finances municipals i perjudica el pressupost en curs". El president del grup de CiU, Toni Postius, ha afirmat que en els darrers deu anys la Paeria ha passat més de 30 milions d'euros a reconeixement de crèdit "sense cap explicació". Per això, ha demanat a l'executiu municipal que reconegui la seva responsabilitat davant aquesta "disbauxa econòmica" i que expliqui "quines mesures preveu posar en marxa perquè el reconeixement de crèdit sigui de 0 euros a partir d'ara". 

Els grups de l'oposició a la Paeria –exceptuant C's- critiquen que s'incloguin en l'expedient de reconeixement de crèdit del 2015 factures de serveis com ara la llum i el gas o vinculades amb festes majors de la ciutat, entre altres. El portaveu del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, ha recordat que en el reconeixement de crèdit només s'hi poden incorporar conceptes "extraordinaris", entre els quals no hi inclou aquests. Per la seva part, el president del grup d'ERC, Carles Vega, ha remarcat que "no es pot culpar l'oposició de no poder pagar les factures a proveïdors si no s'aprova el reconeixement crèdit" perquè "és l'equip de govern qui fa les coses malament". També ha deixat clar que "les factures s'han de pagar i és responsabilitat del govern municipal buscar la manera de fer-ho". 

Només la Crida i el Comú confirmen el vot contrari a l'expedient de reconeixement de crèdit 

Malgrat posar-se d'acord en la presentació de la moció per reprovar la gestió econòmica del govern municipal, només els grups del comú de Lleida i de la Crida-CUP han pogut confirmar, ara per ara, el seu vot contrari a l'expedient de reconeixement de crèdit en el pròxim Ple. CiU, ERC i el PP apunten també a aquesta possibilitat però abans ho han d'acabar de decidir en el sí de cada formació i també volen escoltar les explicacions que els dóna l'equip de govern del PSC en relació als arguments que planteja la moció que han registrat conjuntament. Cal tenir en compte que l'abstenció d'algun d'aquests grups en la votació podria possibilitar l'aprovació de l'expedient, en funció també de quina sigui la posició que acabi prenent C's. 

Mínguez defensa la "legalitat" del reconeixement de crèdit i reclama els 12 MEUR que la Generalitat deu a la Paeria

La primera tinenta d'alcalde i regidora d'Hisenda, Montse Mínguez, ha defensat que el reconeixement de crèdit és un mecanisme previst en la Llei d'hisendes locals i que "no és motiu de mala gestió" ja que si fos així "els 8.000 ajuntaments i les 52 diputacions que existeixen al país també es veurien abocades a aquesta mala gestió". Així mateix, ha remarcat que les factures per valor d'1,6 milions d'euros incloses en l'expedient de reconeixement de crèdit tan sols representen un 1% del total del pressupost i un 2,9% del capítol de despesa corrent i també ha dit que dels 1,6 milions, 800.000 euros corresponen a factures a tres grans proveïdors com són Endesa, Gas Natural i Eisa. 

Mínguez ha remarcat que l'Ajuntament de Lleida ha de gestionar la liquidació del pressupost del 2015 "en l'entorn econòmic actual" i, per això, ha qualificat d'"exagerada" la moció de l'oposició. En aquest sentit, ha advertit que si no s'aprova l'expedient "la gent que hi ha darrere les factures no cobrarà". 

La tinenta d'alcalde també ha recordat els 12 milions d'euros que la Generalitat deu a la Paeria, dels quals 2,2 milions corresponen a deutes tributaris, i ha instat sobretot CiU i ERC a demanar al Govern que faci efectiu aquests pagaments. 

Montse Mínguez ha defensat la gestió econòmica del PSC tot destacant que la Paeria ha liquidat el 2015 amb un superàvit de 425.000 euros i que l'Ajuntament ha reduït el seu endeutament en els darrers quatre anys en 37,7 milions d'euros, fixant la ràtio del deute al 62% dels seus ingressos (tot i que sense comptabilitzar l'endeutament de l'EMU i del Parc Científic). Pel que fa a les factures que van quedar fora del pressupost del 2015, la responsable de les finances municipals ha recordat que l'import de l'expedient ha estat la meitat del de l'any 2014. Igualment, ha destacat que la Paeria ha reduït el termini mitjà de pagament a proveïdors als 39,81 dies actuals. 

C's recorda que "els proveïdors han de cobrar i que al 2017 serà inacceptable trobar factures del 2016"

La portaveu del grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Lleida, Ángeles Ribes, ha criticat que la resta de grups de l'oposició hagi informat "a última hora" de la moció presentada per reprovar la gestió econòmica de l'equip de govern del PSC. Ribes ha assegurat que el posicionament de C's respecte a l'aprovació de la modificació extraordinària de crèdit "no ha estat comunicat a cap grup" i, per això, considera "agosarat que es digui què votarà Ciutadans". 

D'altra banda, Ribes ha afirmat que "no és de rebut que vagin caient motxilles, una darrera l'altra, amb factures impagades", tot defensant que "els proveïdors tenen tot el dret a cobrar-les". La portaveu de C's a la Paeria ha explicat que "l'equip de govern hauria de notificar als seus regidories quin és el pressupost de què disposen perquè no ho sobrepassin i en el futur apareguin més factures impagades". Finalment, ha manifestat que "al 2017 seria inacceptable trobar factures del 2016 quan tots els grups ja formem part de l'actual corporació municipal".

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat