Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

L'alcalde de la Seu d'Urgell demana una consulta sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern

L'Ajuntament de Barcelona condiciona el projecte olímpic al procés d'independència i considera que és "la candidatura de l'Estat espanyol"

Rafel Peris, Albert Batalla, Jocs Olímpics d'Hivern
El regidor de Promoció Econòmica de la Paeria, Rafel Peris, intervenint en la comissió sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern Barcelona-Pirineus, amb l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, al costat. (Foto: ACN)
L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha proposat aquest divendres una consulta, tant a Barcelona com als Pirineus, sobre la candidatura conjunta als Jocs Olímpics d'Hivern. Ho ha fet en la seva compareixença a la comissió no permanent de l'Ajuntament de Barcelona que estudia aquest projecte, on també ha intervingut el tinent d'alcalde i regidor de Promoció Econòmica de la Paeria, Rafael Peris. "Són tants els arguments a favor que estic convençut que guanyarem", ha afirmat Batalla. Al seu torn, Jaume Asens, regidor de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, ha condicionat els Jocs al procés d'independència, argumentant que es necessita "el vistiplau" del govern de l'Estat. "Si realment Catalunya fos independent, la candidatura estaria avortada, se n'hauria de fer una altra amb un comitè olímpic català. Aquesta en concret és la candidatura de l'Estat espanyol", ha sentenciat.

Asens no s'ha oposat a una consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern, però ha recordat que en "altres ciutats i països amb condicions climàtiques" per celebrar-ne uns s'han perdut les votacions populars, com a "Oslo, Munic, Estocolm o Davos".
 
A més, ha remarcat que la candidatura hauria d'avaluar si els Pirineus tenen les "condicions idònies" per celebrar proves com l'esquí alpí ,tenint en compte el canvi climàtic, i s'hauria de plantejar la problemàtica "amb l'aigua i la creació de neu" artificial. El regidor de Barcelona En Comú ha dit que no considera "necessària" la comissió sobre els Jocs, però ha matisat que "els debats sempre són benvinguts".
 
D'altra banda, l'alcalde de La Seu d'Urgell ha reclamat un "colideratge entre l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i les comarques pirinenques" entorn a "una oficina olímpica conjunta per reprendre els treballs" en l'elaboració del projecte olímpic.
 
Al seu torn, Rafael Peris ha defensat "uns Jocs extensius i inclusius amb tot Catalunya" a fi d'establir "un abans i un després", com el que es va produir en les olimpíades de l1992 a Barcelona, "a nivell social, econòmic, urbanístic i d'infraestructures". "L'interior del país no pot quedar al marge d'uns Jocs Olímpics catalans i el Pirineu de Lleida, evidentment tampoc", ha remarcat. En aquest sentit, d'una banda ha destacat l'estació d'esquí de Baqueira-Beret, "probablement amb neu garantida tot l'hivern", i de l'altra, l'aeroport de Lleida-Alguaire, com a infraestructures clau.
 
Albert Batalla ha assegurat que per als Pirineus i Barcelona els Jocs Olímpics d'Hivern són "una bona aposta" que "no té perquè alterar les prioritats del govern municipal" de la capital catalana. "La inversió que correspondria a l'Ajuntament de Barcelona per la celebració dels Jocs suposa una xifra de 51 milions repartit en set anys. Crec que amb un pressupost anual que supera els 2.500 milions d'euros, la inversió plantejada és raonable, assumible i no té perquè modificar altres plans", ha senyalat.
 
Pel que fa a l'impacte ambiental, l'alcalde de la Seu d'Urgell ha assegurat que "el criteri de sostenibilitat abraça tota la proposta" i els Jocs Olímpics d'Hivern tindrien una petjada "proporcionada i parcialment reversible", amb instal·lacions que es desmuntarien després de l'esdeveniment. Igualment, Batalla ha reivindicat les "enormes inversions" necessàries "en infraestructures de telecomunicacions" o de transport, com la línia R3 de Rodalies.
 
L'oposició dóna suport a la candidatura
 
Convergència, Ciutadans, ERC i PSC han manifestat el seu suport a la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus, mentre que el Partit Popular i la CUP no han assistit a la sessió.
 
La regidora de CDC, Maite Fandós, ha exemplificat que "ningú no hagués pensat que Sotxi, ciutat de mar" es pogués relacionar "amb la neu" abans de la celebració d'uns Jocs Olímpics d'Hivern en aquesta ciutat russa. Alhora, ha apuntat que Barcelona és una "ciutat identificada amb l'esport" i amb el projecte olímpic es podria estendre aquesta imatge a tot Catalunya.
 
Santiago Alonso, de C's, ha expressat que el seu grup valora positivament l'aspecte de "desenvolupament econòmic" de la candidatura, s'ha mostrat "a favor dels projectes que generen il·lusió col·lectiva i uneixen les persones" i ha demanat que no es mescli "el procés amb els Jocs Olímpics".
 
Juanjo Puigcorbé ha expressat que als republicans no els agrada "dilatar les decisions". "Si no ho fa el Comitè Olímpic Espanyol ho farà el català", ha dit en resposta a Jaume Asens, i ha manifestat que la comissió "intentarà que no es tornin a repetir casos malaurats i lamentables d'esdeveniments de primer ordre compromesos a Barcelona, com els World Roller Games del 2017", considerats "les olimpíades dels esports de patins" i que s'han posposat al 2019. Puigcorbé ha defensat la celebració d'unes "olimpíades culturals".
 
Jaume Collboni, president de la comissió i representant del PSC, ha explicat que la intenció és tornar a posar "sobre la taula les virtuts d'aquest projecte esportiu, sense apriorismes". "Qui ho ha de liderar, qui s'ho ha de creure i posar la seva marca és Barcelona", ha afegit.
 
La comissió no permanent d'estudi de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern ha tingut una segona part tècnica en què s'ha explicat el nou informe sobre la implantació i el desenvolupament territorial del projecte. El document vincula els Jocs Olímpics a "la posada en marxa del gran Pacte Global del Pirineu" i "les premisses establertes al Pla territorial de l'Alt Pirineu i l'Aran". Segons l'estudi, les viles olímpiques se situarien a l'estació d'esquí de la Molina als Pirineus i a la Marina del Prat Vermell a Barcelona.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fem escola

Se7opinions

Publicitat
Publicitat