Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Estudiants de Lleida surten al carrer en contra la reforma del 3+2

Segons el SEPC, la reducció dels graus i l'ampliació dels màsters suposaria un encariment de les taxes universitàries i la supressió de molts graus

estudiants, manifestació, vaga
Imatge dels estudiants manifestant-se a la plaça Sant Joan de Lleida. (Foto: Gerard Cardona)
La implantació d’un nou sistema universitari de graus de tres anys i màsters de dos ha fet tornar a sortir al carrer els alumnes d’universitats públiques catalanes, com ho han fet els estudiants de la Universitat de Lleida.

Nombrosos estudiants s’han concentrat avui en contra de la llei Wert i la implantació de l’anomenat 3+2, que redueix els graus universitaris a tres anys i amplia els màsters a dos. Els joves s’han concentrat davant de l’edifici del Rectorat de Lleida i han iniciat la ruta que ha passat pel carrer la Palma i la plaça de la Paeria per finalitzar la protesta amb petards a la plaça Sant Joan.

3+2 = mercantilització, supressió i encariment

El conegut popularment com decret 3+2 va ser aprovat pel consell de ministres del Govern del Partit Popular l’any 2015 i s’emmarca en l’Estratègia Europea 2020. Segons el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), aquest nou pla universitari condueix a la universitat pública cap a un model universitat-empresa, camí ja iniciat amb el Pla Bolonya.

Asseguren que aquest pla suposa un pas més en el procés d’elitització i mercantilització de l’educació pública, instigant a la supressió de graus i facultats que no siguin “productius” i “competitius” dins de la seva lògica capitalista, com aquells relacionats amb les branques socials i les humanitats.

A més, aquest nou pla d’estudi sumat al constant augment de les taxes universitàries suposa un encariment dels preus, ja que actualment només hi ha un 33% de màsters públics amb preus que oscil·len entre els 6.000 i 33.000 euros.

Estudiants de secundària, principals afectats

Aquest decret també té conseqüències directes en els estudiants de secundària ja que, segons el SEPC, seran els principals afectats per la seva aplicació. Seguint la iniciativa de les universitats, els estudiants de secundària han decidit organitzar referèndums als instituts dels Països Catalans per mostrar el seu rebuig cap al 3+2, socialitzar la problemàtica entre els estudiants i plantar-hi cara.

Tot i això, aquesta no és la única imposició que afecta a l’ensenyament secundàri, ja que s’hi suma la LOMQE, popularment coneguda com a llei Wert, una reforma  imposada per part del Govern espanyol que compta amb el rebuig de la comunitat educativa catalana

La Generalitat rebaixaria els preus

Davant de les múltiples crítiques, la Generalitat de Catalunya va comunicar que totes les universitats públiques catalanes han acordat, en la reunió que va mantenir el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) el juny passat, que el primer curs de màster es mantindrà, en el cas de titulacions subjectes al 3+2, al mateix preu que un any de grau universitari.

Malgrat aquest compromís, i segons la SEPC, més del 90% dels estudiants es mostren contraris a l’aplicació del 3+2 i preveuen una altra manifestació el 13 i 14 d’abril per continuar amb la lluita.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Publicitat
Publicitat