Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El nou Consorci Sanitari de Lleida i el Pirineu, en marxa a principis de 2015

Salut assegura la titularitat 100% pública de l'ens, mentre que la UdL debat avui si participa en el procés de constitució

Consorci Sanitari, Salut, Sanitat, ICS, GSS
El Consell d'Administració de GSS ha notificat les novetats del nou Consorci davant d'una gran expectació mediàtica. (Foto: Laia Dolcet)
El Consorci Sanitari de Lleida serà una realitat a principis de 2015. En concret, entrarà en funcionament durant el primer trimestre del proper any, quan està prevista la seva aprovació definitiva pel Govern de la Generalitat. Així ho va assegurar ahir el Consell d'Administració de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). En la reunió, el doctor Jaume Capdevila, gerent de GSS, va mantenir que la gestió d'aquest nou ens serà 100% pública i que es mantindran els llocs i les condicions laborals dels quatre mil treballadors de totes les entitats consorciades.


El president del Consell d'Administració, el doctor Josep Santamaria, va assegurar que el Consorci Sanitari ja és una realitat amb la redacció del conveni regulador i dels estatuts. Tira endavant amb l’aprovació de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida), el Servei Català de la Salut (CatSalut), l'Institut Català de la Salut (ICS) i la Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) i passa a informació pública perquè qualsevol persona física o jurídica pugui examinar el procediment i presentar al·legacions si ho considera oportú abans de l'aprovació definitiva. 

L'alcalde Àngel Ros, vocal del consell, va remarcar que el nou Consorci "és un projecte de política d'equilibri territorial" que es convertirà en "un dels nuclis de prestació de serveis sanitaris més importants de Catalunya". El director de l'IRBLleida, Xavier Matias-Guiu va parlar "d'oportunitat històrica", perquè "l'assistència, la docència i la recerca treballin juntes per millorar la qualitat de l'assistència sanitària dels ciutadans". Jaume Capdevila va incidir en què, amb el nou ens, "s'aprima l'estructura organitzativa" i "s'aconsegueix buscar sinèrgies en un territori petit però amb grans dificultats oleogràfiques".

Des del punt de vista de l'usuari, el doctor Capdevila va voler ressaltar una millora en l'atenció al pacient quant a proximitat, amb una atenció primària "més potent" i que ajudarà a reduir les llistes d'espera, desplaçaments i derivacions fora de Lleida. També la creació de noves especialitats mèdiques basant-se en les característiques de la població. 

D'altra banda, el Consell de Govern de la Universitat de Lleida debat avui si participa en el procés de constitució del Consorci. Els òrgans de representació del personal de la UdL i els agents socials han demanat que es retiri la proposta i que el Rectorat expliqui "què hi fa la Universitat en un consorci de prestacions de serveis sanitaris".

L'Assemblea d'Usuaris i Treballadors de la Sanitat Pública, Marea Blanca, valora positivament que la comunitat universitària impulsi un debat sobre les conseqüències de la creació del Consorci Sanitari de Lleida i ha recollit més de trenta-vuit mil signatures en contra de la seva creació, ja que consideren que és el primer pas cap a la privatització dels serveis sanitaris. Així mateix, la Marea Blanca juntament amb la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) es concentraran avui a un quart de deu del matí, abans de l'inici de la reunió del Consell de Govern de la Universitat, per manifestar el seu rebuig en cas que la UdL aprovi acabar formant part de l'ens jurídic. 

El projecte del Consorci es crea d’acord amb el Pla de Salut Territorial 2011-2015. Els punts principals de la proposta d’estatuts i del conveni regulador mantenen que tindrà naturalesa pública amb personalitat jurídica pròpia i diferenciada dels seu membres. Serà mitjà propi de la Generalitat i se li podran assignar directament els serveis que hagi de prestar sense necessitat d’anar a concurs. Pel que fa als treballadors, contempla que es respectin els drets i les condicions de treball que el personal tingui reconegut en el moment de la integració.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat