Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Toni Postius proposa rebaixar l'IBI per ajustar el rebut al valor dels immobles

El grup de CiU ha presentat onze esmenes a les Ordenances Fiscals de la Paeria per al 2015 que s'han d'aprovar en el Ple d'aquest divendres

Toni Postius,CiU
El regidor de CiU a la Paeria, Toni Postius, ha explicat aquest matí les esmenes als propietaris dels establiments de restauració de les zones del Camp d'Esports i del Joc de la Bola. (Foto: CiU)
El regidor de CiU a la Paeria, Toni Postius, ha demanat una rebaixa del rebut de l'IBI per ajustar el que paguen els contribuents a l'Ajuntament pel seu immoble al valor cadastral que té, després que l'Ajuntament de Lleida presentés les Ordenances Fiscals per al 2015. Postius ha assenyalat dues maneres de fer-ho: mitjançant una rebaixa del 15% en el coeficient del rebut de l'Impost de Béns Immobles (IBI) en els pròxims tres anys, a raó d'un 5 % anual, o demanant una nova revisió cadastral que ajusti el valor cadastral dels immobles al valor real de mercat.

Postius ha presentat un total d'onze esmenes a l'expedient d'ordenances que s'han d'aprovar aquest divendres en el Ple. "Per a nosaltres, el tema cabdal és l’IBI: en els darrers deu anys s’ha duplicat. Som la capital dels impostos. Enguany la Paeria s’ha acollit a una disposició del Ministeri d’Economia que ha permès baixar un 17% els valors cadastrals, però el govern municipal ha apujat un 15% el coeficient per congelar l’impost. La nostra esmena demana rebaixar el coeficient de 2015 un 5%, i durant els següents dos anys, un altre 5% anual, perquè la rebaixa dels valors cadastrals repercuteixi en una baixada de l’IBI. No volem que sigui directament un 15%, per evitar que l’impacte afecti molt les arques municipals", ha afirmat Postius. 

El regidor nacionalista ha explicat que Lleida és una de les capitals més cares de l’Estat, segons el rànquing tributari de l'Agència Tributària de Madrid, estudi anual de referència a l’Estat, i que, en general, caldria demanar una revisió cadastral per situar el valor cadastral al valor de mercat actual dels immobles i permetre així una rebaixa de l'IBI sobre els valors reals dels pisos. Postius ha posat d'exemple un immoble amb un valor de 100.000 euros que enguany hagi pagat d'IBI uns 600 euros; l'any 2015 es trobarà amb un pis que haurà baixat de valor fins als 83.000 euros, però continuarà pagant els mateixos 600 euros d'IBI, segons la proposta d'Ordenances Fiscals del govern socialista.

Postius ha afegit que Lleida té una pressió fiscal municipal molt alta, no només pel que fa a l'IBI, sinó que també en l'Impost de Circulació o l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) se situa en la part alta, per sobre, per exemple, de Barcelona. Quant a l'Impost de Circulació, CiU planteja en les esmenes una rebaixa del 7% per igualar-lo, com a mínim, a Barcelona. També ha anunciat una esmena per reduir un 5% el rebut de l’IBI rústic amb l'objectiu de donar suport al sector agrícola, afectat pel veto rus i per la crisi de preus de la fruita. Les esmenes de CiU també posen el focus en la dinamització econòmica i la creació d'ocupació amb una esmena per a la bonificació del 75% en la taxa ambiental per obrir un negoci a la ciutat.

Una altra esmena de CiU proposa flexibilitzar la taxa de terrasses i fer-la més proporcional, ja que actualment la tarifa per dies multiplica per dotze la tarifa anual. En aquest sentit, Postius ha defensat que s'introdueixi una tarifa trimestral proporcional a la tarifa anual, que actualment va dels 19 als 39 euros el metre quadrat, segons la categoria del carrer. D'altra banda, Postius ha recordat la proposta de tarifa plana dels impostos amb caràcter anual. Segons ha explicat, la tarifa plana suposaria sumar tots els impostos i taxes de caràcter anual que paguen les famílies i donaria la possibilitat de sumar-les totes a principis d'any i fraccionar-les en un pagament mensual, la qual cosa permetria saber la quantitat total que es paga a l'Ajuntament i ajudaria en la planificació de l'esforç fiscal mes a mes. 

Per últim, Postius ha retret al govern socialista la manca de model fiscal i ha acusat l'alcalde Àngel Ros d'improvisar i governar a batzegades, establint una alta pressió fiscal que acaba perjudicant l’activitat econòmica i l’ocupació de la ciutat. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat