Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Denuncien que la Paeria incompleix el reglament del català en la retolació bilingüe a la ciutat

CiU, ERC i la CUP consideren que el PSC ha començat a implantar el bilingüisme sense la modificació del reglament i l'aprovació del Ple

Convergència i Unió, ERC-Avancem, Crida per Lleida, català, denúncia, bilingüisme,
Els portaveus de CiU, ERC i la CUP, davant d'un cartell escrit en català i castellà, a l'aparcament del Barris Nord de Lleida. (Foto: ACN)
Els grups municipals de CiU, ERC-Avancem i la Crida per Lleida-CUP han denunciat aquest dimarts que l'equip de govern de la Paeria està incomplint el Reglament per a l'Ús de la Llengua Catalana vigent i ha començat a instal·lar cartells informatius en català i castellà a diferents punts de la ciutat. Per això, han anunciat que demanaran empara a la Direcció General de Política Lingüística.

Les formacions consideren que el govern municipal del PSC ha començat a implantar el bilingüisme de forma discreta i sense la modificació del reglament, que hauria de passar pel Ple, per evitar la confrontació pública amb els partits polítics i els ciutadans. Per aquest motiu, CiU, ERC i la CUP han fet la denuncia davant d'un rètol bilingüe situat a la zona d'aparcament del Barris Nord i han apel·lat a l'article 14 del reglament, que diu: "La retolació pública de tota mena s'ha de redactar únicament en català".

El portaveu d'ERC, Carles Vega, ha lamentat que cartells com aquest demostren que ''a Lleida s'està produint un atac sistematitzat i del tot inacceptable cap a la convivència lingüística i el català'' i que ''malversar espai, temps i diner públic en cartells bilingües és una despesa inútil''. Vega ha assegurat que ''no serveix de res posar dues vegades la mateixa informació en català i castellà en una ciutat que no té només dos llengües'' i ha recordat que ''com a mínim el 15% de la població de Lleida té d'altres llengües i, per tant, no és vàlid dir que no s'entenen els cartells en català''.

El president del grup de CiU, Toni Postius, ha considerat que a Lleida s'està introduint el bilingüisme ''per la porta del darrera, de la mateixa manera que Felip V va donar instruccions fa 300 anys per acabar amb el català d'una manera subtil amb la premissa que surja el efecto sin que se note el cuidado''. Segons Postius, però, en aquest cas Àngel Ros ''practica allò de que surja el efecto sin que se note el pacto que té amb Ciudadanos''.

La Paeria diu que la retolació és bilingüe perquè preval la llei estatal

El tinent d'alcalde de la Paeria Fèlix Larrossa ha respost les denuncies de CiU, ERC i la Crida assegurant que, malgrat el Reglament per a l'Ús de de la Llengua Catalana de l'Ajuntament, el senyal a què han fet referència els grups és de trànsit i en aquest cas preval el reglament de la Llei estatal de trànsit, que indica que cal retolar ''almenys en castellà''. Per aquest motiu, Larrosa assegura que des de la Paeria retolen primerament en català i després en ''l'altra llengua oficial, que és el castellà'', en casos com el del senyal que han fet servir com a exemple els tres grups denunciants.

Larrossa també ha acusat de ''manipulació'' les tres formacions que han denunciat aquesta qüestió i d'intentar ''portar confusió a la ciutadania''. Per això, els ha instat a tenir un ''major rigor i a estar més ben assessorats'' a l'hora de fer les denuncies i, per tant, a llegir el que ''és vigent i el que no''.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Se7opinions

Publicitat
Publicitat