Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Primera dona afectada de virus Zika a Lleida

Des de l’1 de gener de 2016 s’han confirmat catorze casos importats de febre vírica de Zika a Catalunya

mosquit, Aedes aegypti, virus, Zika,
Exemplar de mosquit Aedes aegypti, transmissor del virus Zika. (Foto: ACN)
Una dona d'uns 50 anys és la primer cas d'infecció pel virus del Zika detectat a les comarques de Lleida, segons han confirmat des del Departament de Salut.  Fins al moment, els infectats per Zika a Catalunya s'eleven a catorze, dels quals dos són dones embarassades.

Uns dies després d'haver tornat d'un viatge a Colòmbia li van aparèixer els primers símptomes i, després de les proves que li han fet, aquest dilluns se li va diagnosticar la infecció. Fons sanitàries han remarcat que no ha estat necessari activar els protocols d'aïllament, ja que la dona no està embarassada i tampoc no hi ha risc que s'hi pugui quedar perquè es troba en plena menopausa. En aquest cas, el procés de tractament que se li aplica és similar al d'una grip convencional, segons les mateixes fonts.

Des de l’1 de gener de 2016 s’han confirmat catorze casos importats de febre vírica de Zika a Catalunya. Tots ells tenen antecedent d’haver estat a l’Amèrica del Sud i Central a zones on la transmissió del virus és activa i d’haver estat picats per mosquits durant la seva estada.

Els afectats a Catalunya són sis homes i vuit dones, dos de les quals són gestants

El virus Zika (ZKV) provoca un quadre lleu amb febre moderada, exantema que s'estén des de la cara a la resta del cos, artritis o artràlgia passatgera, principalment articulacions petites de mans i peus, conjuntivitis i símptomes inespecífics com ara miàlgia, cansament i mal de cap. Es transmet principalment per la picada de mosquits del gènere Aedes.

Els casos acostumen a resoldre’s sense complicacions greus . Les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s'estima que només un de cada quatre infectats desenvolupa clínica. Fins a 2007 només s'havien descrit casos esporàdics en alguns països d'Àfrica i Àsia. No obstant això, en l'última dècada s'ha expandit a nous territoris, donant lloc a brots epidèmics en diverses illes del Pacífic. Segons informa Sanitat, durant el 2015 s'ha detectat transmissió autòctona del virus en diversos països d'Amèrica Llatina i s’associa a un increment en el nombre d’alteracions neurològiques en nadons.

És d’especial importància informar a les dones embarassades que tinguin previst viatjar a zones endèmiques del risc existent i és recomanable que, en la mesura que sigui possible, posposin el viatge fins al final de l’embaràs. Si han viatjat, haurien d'esmentar el seu viatge en les revisions prenatals per ser avaluades adequadament.

Les principals mesures de prevenció per a les picades de mosquits en general i del tipus Aedes en particular són eliminar els llocs on aquests insectes es reprodueixen (dipòsits d’aigua, tant naturals com artificials), aplicar repel·lents en la pell i utilitzar peces de roba de colors clars que cobreixin la major part de la superfície del cos. L’ASPCAT manté els controls d’alerta i vigilància de la possible importació de més casos.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat