Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Els regants de l’Urgell demanen no “polititzar” el debat del Pla Hidrològic

Aposten per trobar l’equilibri garantint les concessions d'aigua per a l'agricultura i la inversió en infraestructures

inauguració, Reg i Futur
Moment de la inauguració de la 15a Jornada Reg i Futur. (Foto: Oriol Bosch)
El president de la Comunitat de Regants del Canal d'Urgell, Ramon Carné, ha demanat no “polititzar” el debat sobre el Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre i que s'aposti per treballar en la recerca d'un ''equilibri'' que garanteixi les concessions per a l'agricultura i un cabal ecològic mínim per al Delta. Carné ho ha dit en el marc de la quinzena edició de la Jornada Reg i Futur que organitza la Comunitat a Mollerussa, on s'ha posat de manifest aquesta defensa de la concessió d'aigua que preveu el Pla Hidrològic i, al mateix temps, la inversió en infraestructures per aconseguir tant una bona gestió del riu Ebre com dels canals que se'n nodreixen. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha acusat a l'Estat de fer una ''trampa'' a l'hora de proposar un pla ''innecessari per Catalunya''.


Carné ha demanat que es despolititzi el debat sobre el Pla Hidrològic i ho ha exemplificat posant en qüestió el que puguin dir les autoritats europees sobre el cabal de 100 metres cúbics per segons que hi ha al Delta de l'Ebre i el que hi ha a un altre delta del país, com és el del riu Llobregat, on només hi ha 2 metres cúbics per segon. Segons Carné, cal buscar un ''equilibri'', perquè totes les parts implicades, és a dir, regants i defensors ambientals del Delta, tinguin un Pla que ''els vagi bé'' i ''es pugui complir''.

En aquest sentit, Carné ha recordat que al 2014 tots els regants van votar a favor del Pla de conca proposat per a l'Ebre i que els únics que hi van votar en contra van ser els representants de la Generalitat. ''A nosaltres ens va saber molt greu'', ha reconegut, perquè buscaven unitat a l'hora de defensar el regadiu. D'aquesta manera, Carné ha defensat la inversió en infraestructures al llarg del curs del riu, com el recreixement d'embassament o la construcció de nous, ja que això significa que hi haurà una bona gestió del riu que evitarà inundacions i sequeres.

El president de la comunitat de regants ha assegurat que al Delta hi ha hagut un ''abans i un després de Mequinensa'', ja que quan no hi havia aquest embassament el cabal ecològic era de 40 metres cúbics per segon i ara s'arriba als 100. Segons Carné, el Pla aprova 115 metres cúbics de mitjana, per la qual cosa entén que ''no s'hi ha perdut res, sinó que s'hi ha guanyat''. En aquest sentit, ha remarcat que els regants de l'Urgell tenen una concessió de 9.000 metres cúbics per segon per hectàrea i any i a l'Ebre els que fan arròs en tenen una de 20.000 metres cúbics.

Mollerussa s'ofereix a acollir un debat amb totes les parts implicades

L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha remarcat que, en tant que la ciutat és ''seu històrica'' del debat de l'aigua pel fet d'acollir la seu de la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell, ara s'ofereixen per acollir un debat ''serè, tranquil però a la vegada seriós i rigorós'' amb totes les parts sobre el Pla hidrològic. Solsona ha lamentat que el Pla s'hagi aprovat amb unes ''condicions'' que només provoca ''tensions al territori'' i l'ha considerat ''innecessari i inapropiat''. En aquest sentit, ha rebutjat la ''forma'' pel fet que ho hagi fet un Govern en funcions i l'ha acusat d'obrir ''un meló d'incerteses entre els regants de Lleida i el país en general''.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat