Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La Paeria inicia la redacció del projecte de millora de les muralles del turó de la Seu Vella

També inclourà l'adequació de dos nous recorreguts per a vianants que enllaçaran el conjunt monumental amb la ciutat

Àngel Ros, Fèlix Larrosa, Rafel Peris, Seu Vella,
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros,amb Félix Larrosa i Rafel Peris, durant la visita a la zona nord-oest de les muralles del turó de la Seu Vella. (Foto: ACN)
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha anunciat l'inici de la redacció del projecte integral de millora de les muralles del turó de la Seu Vella. La Paeria ha consignat enguany 80.000 euros als pressupostos que serviran per a la redacció del projecte i per fer una primera actuació de millora de les muralles, que s'iniciarà en els trams més propers al Baluard del Rei, on no s'havia actuat abans. El projecte també inclourà aspectes referents a la mobilitat del recinte emmurallat i la seva connexió amb la ciutat, especialment en els accessos cap a l'avinguda Prat de la Riba, a través dels carrers Sant Martí i Camp de Mart. En aquest sentit, estan previstes l'adequació de dues noves rutes o recorreguts per a vianants amb l'objectiu de sumar un atractiu turístic més al conjunt monumental, que aspira a ser reconegut com a Patrimoni Mundial per la Unesco.

Àngel Ros, acompanyat pels tinents d'alcalde Félix Larrosa i Rafel Peris, ha visitat aquest dijous el Baluard del Rei i la zona de muralles de la Seu Vella per tal de comprovar in situ l'estat del sistema defensiu del monument, alguns trams del qual es troben en mal estat. 

L'alcalde de Lleida ha anunciat l'inici de la redacció del projecte integral de millora de les muralles del turó de la Seu Vella, que s'iniciarà en els trams més propers al Baluard del Rei, al nord-oest del turó. "Es tracta d'una zona on no s'ha actuat mai i que forma part del sistema defensiu de ciutadella, dels segles XVII i XVIII, i que en aquests moments requereixen treballs de consolidació", ha remarcat Ros. Félix Larrosa ha concretat que la previsió és que el projecte s'enllesteixi durant aquest mateix any per tal de poder donar inici a la rehabilitació de les muralles del turó en què es detectin deficiències. La Paeria calcula que els treballs, que es duran a terme en diferents fases, s'allargaran entre dos i tres anys. 

Dos nous recorreguts per a vianants que connectaran el turó amb la ciutat

Així mateix, el projecte inclourà també aspectes referents a la mobilitat del propi recinte emmurallat i la seva connexió amb la ciutat. En aquest sentit, està prevista l'adequació de dues rutes o recorreguts per a vianants, aprofitant el sistema de túnels existent i revaloritzant les muralles. Una d'aquestes rondes de passeig serà a cota més baixa i connectarà amb els espais naturals i de vegetació que rodegen el turó. L'altra, en una cota més elevada, permetrà crear una nova ronda de passeig pel turó, que connectarà amb els patrimonials i les zones de mirador de la ciutat. A la vegada, aquestes rutes suposaran un nou punt d'enllaç de la Seu Vella cap a Prat de la Riba, a través dels carrers Sant Martí i Camp de Mart, segons ha explicat l'alcalde de Lleida.

620.000 euros per la revalorització el patrimoni de Lleida

L'Ajuntament de Lleida preveu invertir 620.000 euros en rehabilitar i revaloritzar el patrimoni històric i monumental de la ciutat durant el 2016. Al marge de la rehabilitació de les muralles de la Seu Vella, una de les intervencions més destacades són les excavacions arqueològiques del call jueu, al Centre Històric, amb una inversió prevista de 230.000 euros que ha de permetre recuperar l'espai que va ocupar la comunitat jueva de Lleida entre els segles XIII i XI. Una altra actuació destacada es farà a l'antic convent de Santa Teresa, on la Paeria actuarà per mantenir l'edifici. D'altres intervencions previstes se centraran en l'actualització de l'inventari de béns protegits de la ciutat i en la rehabilitació de monuments com ara el molí de Cervià o la sèquia de Torres, entre d'altres.

Ros defensa la necessitat de buscar una alternativa a la instal·lació d'una antena al cimbori

Àngel Ros també ha explicat que la Paeria ja ha encarregat als tècnics municipals d'Urbanisme l'estudi sobre la ubicació d'antenes al turó de la Seu Vella, que haurà d'analitzar les ja existents i la possibilitat d'instal·lar-ne de noves. En aquest sentit, l'alcalde de Lleida ha defensat la necessitat de trobar una alternativa per a la instal·lació de l'antena sol·licitada per la Generalitat amb l'objectiu de donar servei als Sossos en una ubicació "que no passi per situar-la al cimbori". També s'ha referit al concurs per escollir nou director del Consorci del Turó de la Seu Vella. Sobre aquesta qüestió, ha explicat que en aquests moments els onze candidats que opten al càrrec estan presentant els seus projectes. 

Esquerdes a la muralla del turó de Gardeny

Finalment, l'alcalde de Lleida ha explicat que en breu es traurà a licitació les obres per reparar l'esquerda apareguda a la muralla del turó de Gardeny després que ho denunciessin els veïns de la zona. "Es tracta de la rehabilitació d'una tema molt concret que afecta un tros de la muralla on hi ha una garita de vigilància", ha comentat Ros. Així mateix, ha assegurat que el projecte ja estava redactat i que la Paeria compta amb una subvenció de la Diputació de Lleida per poder tirar endavant els treballs, que es preveu que puguin començar aviat. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fem escola

Se7opinions

Publicitat
Publicitat