Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Tàrrega inaugura el mural al fresc de Josep Minguell a la Casa Consistorial dedicat al Tricentenari

L’obra, donació de l’autor a la seva ciutat natal, és una expressió personal de tribut a la força del poble davant de la Guerra de Successió i la repressió posterior

Josep Minguell,Tàrrega,pintor
Inauguració del fresc, a càrrec del seu pintor, Josep Minguell. (Foto: Ajuntament de Tàrrega)
Tàrrega ha inaugurat avui el mural al fresc que el pintor Josep Minguell ha realitzat com a expressió personal de tribut al Tricentenari 1714-2014. L’obra, de 15 m2, s’ubica a la part superior d’una de les parets laterals del vestíbul de la Casa Consistorial i és una donació de l’autor a la seva ciutat natal.

El fresc plasma la pèrdua de les llibertats per a Catalunya que va suposar la desfeta de 1714 i “de com el poble català va ressorgir malgrat la brutal repressió i el genocidi que patí posteriorment”, segons ha afirmat l’artista targarí. En aquest sentit, la pintura es basa en un joc de llums i ombres propi del Barroc, l'estil artístic de 1714.

La ubicació no és una tria casual, ja que en aquesta paret de l’edifici s’hi trobava antigament una presó. De fet, encara s'hi conserva una reixa que dóna a la plaça Major i a través de la qual el mural rep llum natural. Aquest fet “accentua la dualitat entre les llums de la vida del poble i les ombres de la repressió presents a la composició del fresc”, ha afegit Minguell. Juntament amb les reixes de la presó, en el fresc també es recreen les tasques del camp, així com les mostres de cultura popular de l’època. 

L’autor és considerat actualment un dels majors exponents de la pintura al fresc a nivell internaciona, i és que, com es feia segles enrere, aplica els pigments naturals damunt de la calç fresca. Amb la inauguració d’avui, Tàrrega tanca la seva commemoració del Tricentenari. Val a dir que fins al 20 de desembre encara es pot visitar a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell una exposició sobre les conseqüències de la Guerra de Successió al territori.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat