Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Més de 3.000 persones participen en la commemoració dels 150 anys del Camps Elisis

Els jardins van ser el símbol de l’època en què Lleida es va obrir a la modernitat, quan es van enderrocar les muralles i la ciutat va eixamplar els seus límits

Àngel Ros,Antoni Siurana,Camps Elisis
Ros i Siurana han fet els parlaments des de la glorieta dels Camps Elisis. (Foto: Ajuntament de Lleida)
Lleida ha celebrat aquest diumenge els 150 anys dels Camps Elisis. El paer en cap, Àngel Ros, amb l’exalcalde Antoni Siurana, ha presidit els actes organitzats per commemorar una efemèride que han volgut compartir més de 3.000 persones durant el matí.

En el seu parlament, Ros ha afirmat que "els Camps Elisis van ser el símbol de l’època en què Lleida es va obrir a la modernitat, amb l’alcalde Manel Fuster, quan es van enderrocar les muralles i la ciutat va eixamplar els seus límits, es van crear serveis públics com l’enllumenat o quan el tren va arribar a la ciutat. Va seguir la segona meitat del segle passat, marcada pel desenvolupament industrial, en què els Camps Elisis es potencien com a espai d’exposició i de fira, amb el Palau de Vidre, obra de l’enginyer municipal Josep M. Cots. L’arribada de la democràcia va vertebrar la ciutat, enderrocant les muralles socials i culturals entre els barris de la ciutat. L’alcalde Siurana va ser protagonista de la cohesió de Lleida, superant aquestes barreres socials i urbanes, com en el segle XIX es van superar les muralles amb l'alcalde Fuster".

Els Camps Elisis van ser passeig, auditori teatral i musical i recinte on els lleidatans practicaven una de les modes de finals del segle XIX, que era passejar en bicicleta. Aquest espai ha acollit mítings amb polítics locals i d’àmbit català i espanyol. Hi han desfilat líders com Salmerón, Lerroux, Cambó, Macià, Companys i Azaña. De fet, una de les fotos que ha acompanyat l’acte ha estat una visita històrica de Manuel Azaña a Lleida, acompanyat de Lluís Companys, de Josep Tarradellas i de l’alcalde Salustià Estadella, l’any 1932.

Siurana ha recordat quan els Camps naixien, el 1907, amb el desig del país de ser europeu, amb la nostàlgia de París, que era la ciutat de la llum i la il·lusió. 

La Banda Municipal de Música ha estat una de les protagonistes de la festa amb el concert que ha fet en dues parts i en dos escenaris diferents, la glorieta i l’amfiteatre. A banda, al llarg de tot el matí han tingut lloc diverses activitats com passejos a cavall, tallers de jocs infantils tradicionals, de fusta i actuals, inflables i rua de mascotes, dels Gegants de Lleida i del Grup Cultural Garrigues, entre d'altres més.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat