Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Descobertes restes romanes i d'altres èpoques en un solar de la Diputació a Lleida

S'han trobat elements que permeten conèixer l'evolució urbana des de l'època medieval fins a la construcció de la rambla de Ferran sobre la llera del riu Segre

intervenció arqueològica, restes medievals, restes romanes, solar, Diputació de Lleida
Algunes de les restes romanes i medievals descobertes a un solar de la Diputació. (Foto: ACN)
Els treballs d'excavació arqueològica que porta a terme la Diputació de Lleida a un solar de la corporació han tret a la llum restes romanes, medievals i d'altres èpoques al centre de Lleida. Les excavacions, que es realitzen al solar situat a la rambla de Ferran, número 17-19, de Lleida, permetran documentar la llarga vida de les adoberies en aquest sector de la ciutat i com s'adaptaven a les necessitats de cada moment, fins i tot després d'haver-se enderrocat la muralla. Actualment, resta aproximadament un 30% de la intervenció per conèixer amb més detall l'evolució del solar i de les adoberies que el van ocupar al llarg del temps com a activitat principal.


La intervenció arqueològica ha permès descobrir diversos elements i estructures. D'una banda hi ha la muralla en el seu tram paral·lel al diu que tancava la ciutat medieval i que delimita l'actual Centre Històric de Lleida. Es conserva en una alçada d'entre 2 i 3 metres dels prop de 10 que tindria originalment. Aquesta estructura té la màxima protecció patrimonial com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).
 
També s'han localitzat diversos dipòsits i estructures de les adoberies medievals de Lleida, en funcionament fins a les darreries del segle XIX. Els elements descoberts són: dos arcs apuntats sota la mitgera del Palau de la Diputació i restes d'altres que indiquen com se sostenia la coberta de l'edifici adober; un enllosat que pot correspondre a un pati; els característics dipòsits adossats que permetien les tasques de neteja i preparació de les pells per als usos artesanals; una complexa xarxa de conduccions amb diverses reformes que mostra la forta activitat de l'espai al llarg del temps, i un pou de sínia per assegurar la disponibilitat de la capa freàtica que alimenta les adoberies.
 
Un altre dels elements que s'han trobat durant l'excavació ha estat una sèquia a un parell de metres per fora de la muralla. Es tracta d'una gran canalització coberta amb lloses a dues vessants. Encara es desconeix la seva funcionalitat exacta, però podria tractar-se de la sèquia d'Alcarràs que cita Josep Lladonosa i que fins ara no havia estat localitzada.
 
Els elements trobats pertanyen a diverses èpoques, com les restes ceràmiques de l'època romana, la muralla de l'època medieval o la sínia d'origen andalusí.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat