Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

L'Ajuntament de Lleida congela els impostos i les taxes municipals de cara a 2015 per tercer any consecutiu

Les persones majors de seixanta-cinc anys gaudiran dels serveis de teleassistència i d'autobusos gratuïtament i es compensaran els conductors que no hagin comès cap infracció amb hores de zona blava

alcalde,Àngel Ros,Montse Mínguez
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i la regidora d'Economia, Montse Mínguez, a la presentació de les Ordenances Fiscals 2015. (Foto: Ares Valdés)
L’Ajuntament de Lleida congela tots els impostos i totes les taxes municipals per tercer any consecutiu. Així ho ha explicat l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, aquest matí durant la presentació de les Ordenances Fiscals per a 2015. Les bonificacions de cara als ciutadans milloren considerablement amb descomptes de cinquanta hores anuals gratuïtes d’aparcament en zona blava per als vehicles que no hagin comès cap infracció de circulació i amb la gratuïtat del servei de teleassistència per als majors de seixanta-cinc anys i les persones dependents.


Pel que fa a la congelació dels impostos i les taxes municipals, en el cas de l’IBI es congela el rebut “tirant a la baixa”, fixant el tipus impositiu en 0,703; gràcies a això, un 47,6% dels rebuts baixaran, un 47,4% es mantindran i un 5% pujaran lleugerament. Pel que fa al valor cadastral, es redueix un 17% amb efectes favorables a la plusvàlua l’impost de la renda i l’impost de patrimoni, però el tipus augmenta un 14%, aconseguint un valor neutre a la quota.

A partir de l’1 de gener de 2015, les persones majors de seixanta-cinc anys i les persones amb dependència tindran el servei de teleassistència totalment gratuït, mentre que el servei d’atenció domiciliària passarà de costar 12,85 euros a 10 euros l’hora gràcies a la reducció del 22%. “Actualment, aquest servei només l’utilitzen unes vuit-centes persones, a diferència del servei de teleassistència, que en fan ús una mitjana de tres mil persones, i amb aquesta iniciativa volem estimular la demanda”, ha explicat el paer en cap. Les bonificacions a les famílies nombroses i monoparentals augmenten, i a partir de 2015 també rebran ajudes les famílies nombroses de categoria especial, és a dir, aquelles famílies amb més de tres fills.

Pel que fa a les entitats socials sense ànim de lucre, es modifica l’ordenança, i ara rebran una bonificació fins al 100% per ocupar la via pública amb taules informatives. També s’ha establert una línia d’ajuts, encara sense concretar, als veïns de la partida de Llívia, als de la carretera de Corbins i als del nord de Balàfia, que van quedar afectats per les recents tempestes.

Autobusos gratuïts per a majors de seixanta-cinc anys

A partir de l’1 de gener, també serà gratuït per als majors de seixanta-cinc anys el servei d’autobusos, amb el qual tindran accés lliure a tot el transport públic. “Els usuaris hauran de fer-se una nova targeta amb què només hauran de pagar el cost de renovació, que és de 2 euros”, ha detallat l’alcalde. D'aquesta ajuda, la de teleassistència i la del servei d’atenció domiciliària, se'n beneficiaran vint-i-set mil lleidatans.

I pel que fa als descomptes en zona blava, els usuaris que no hagin comès cap sanció en relació amb els radars, no s’hagin saltat cap semàfor i no tinguin cap multa d’aparcament en zona blava rebran cinquanta hores anuals gratuïtes d’aparcament en zona blava. Per facilitar-ho, cada tres mesos es compensarà el conductor amb 12,50 euros, que equivaldran a dotze hores i mitja trimestrals d’aparcament gratuït. Aquesta iniciativa no serà acumulativa, és a dir que si durant el primer trimestre comets una falta, però durant el segon no, rebràs el teu abonament respecte del trimestre sense faltes. “Aquesta compensació de 50 euros representa aproximadament el 50% de la bonificació de l’import de circulació, perquè dels 100 euros que s’han de pagar anualment, en traiem 50”, ha explicat l’alcalde. La iniciativa es realitzarà a través de les matrícules dels vehicles empadronats a la ciutat, que actualment consta de cinquanta-un mil vehicles.

Amb aquest conjunt d’iniciatives, amb les quals es congelen tots els impostos i s’augmenten les bonificacions de les Ordenances Fiscals, els lleidatans s’estalviaran 4.132.175 euros.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Se7opinions

Publicitat
Publicitat