Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El Bus de la Salut detecta a cinquanta municipis de Lleida un 65,4% de persones amb plaques de greix a les artèries

Moltes persones han pogut prevenir l'empitjorament d'una incipient malaltia vascular o renal, així com detectar hipertensions, diabetis, colesterol o un excés d'àcid úric

Bus de la Salut, Diputació de Lleida, Joan Reñé, UDETMA
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, acompanyat dels altres responsables institucionals del Bus de la Salut, després de presentar dades de 2015. (Foto: Diputació de Lleida)
La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA), van posar en marxa el Bus de la Salut el gener de 2015. Es tracta d'un estudi científic pioner a Catalunya que permetrà realitzar en tres anys proves a 9.000 lleidatans amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal.


Aquest dilluns els seus representants han presentat en roda de premsa les primeres dades i han avançat el calendari que seguirà el Bus de la Salut l'any vinent. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha manifestat la seva ''satisfacció'' pel desenvolupament d'aquest projecte conjunt que permet ''avançar en la prevenció de malalties cardiovasculars i renals donant un servei des de la proximitat''. Reñé ha afegit que es tracta d'un projecte ''emblemàtic que es pot exportar a altres territoris perquè garanteix la salut des de la prevenció''.
 
Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida, Josep Pifarré, ha assenyalat que el Bus de la Salut uneix en un mateix projecte l'àmbit de l'assistència sanitària, la docència i la recerca.
 
Durant aquests dotze mesos el bus s'ha desplaçat per les comarques de Lleida per realitzar un diagnòstic precoç a una població d'entre 40 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per acomplir un o més d'un dels factors de risc cardiovascular (hipertensió, tabaquisme, obesitat, o dislipèmia, entre d'altres).
 
En acabar aquest any haurà recorregut 50 municipis lleidatans i 2.856 persones amb factors de risc cardiovascular s'hauran fet les proves diagnòstiques preventives.
 
Les dades
 
L'equip del Bus de la Salut ja ha pogut obtenir els primers resultats, analitzant les proves de les 2.118 persones que van passar per l'autobús medicalitzat fins al 31 de desembre. D'aquestes 2.118 persones, 1.078 eren dones i 1.031 eren homes. Els resultats preliminars han determinat que un 65,4% presentaven una malaltia ateromatosa amb més presència en el cas dels homes (74,7%); a un 22,2% se'ls ha detectat una malaltia renal; un 16,8% presentaven hipertensió arterial; un 2% presentaven diabetis; un 15% presentaven el colesterol elevat, i a un 39,3% se'ls va detectar àcid úric elevat, 235 dels quals eren homes i 179 dones.
 
La nova directora de l'IRBLleida, Elvira Fernández, ha explicat que el projecte inicial del Bus de la Salut s'ha completat i s'ha fet encara més transversal, ja que el passat mes de setembre es van afegir altres proves d'especialitats vinculades com la pneumologia, la neurologia i l'endocrinologia en favor de la salut vascular.
 
Fernández ha manifestat el seu ''orgull'' per tirar endavant un projecte ''tan innovador en benefici de la salut dels ciutadans'' i ha assegurat que Lleida ''ja és punt d'excel·lència, però encara ho serà més, en l'àmbit de la prevenció cardiovascular''.
 
La doctora Àngels Betriu d'UDETMA ha explicat que les persones que han visitat el Bus de la Salut i han contestat l'enquesta han manifestat la seva satisfacció per la iniciativa, una opinió que també comparteix el vicepresident de la Fundació Renal Jaume Arnó, Ignasi Garcia, que en la roda de premsa ha indicat que els pacients són els principals beneficiaris d'aquest projecte.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat