Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La posada en marxa d'un ascensor permetrà visitar el Dipòsit d'Aigua de Lleida a persones amb mobilitat reduïda

És una catedral soterrada de 25 columnes que va donar aigua potable a la ciutat del 1784 al 1901

ascensor, Pla de l'Aigua
La porta de l'ascensor que dóna al Dipòsit de l'Aigua. (Foto: ACN)
Responsables municipals, encapçalats per l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, han estrenat aquest dilluns l'ascensor que permetrà a partir d'ara l'accés al Dipòsit d'Aigua de Lleida a persones amb mobilitat reduïda. Ros ha recordat que fins ara aquesta "catedral de l'aigua de 25 columnes" només era accessible a través d'una llarga escala i que ara l'ascensor ha fet realitat una llarga reivindicació veïnal. El pressupost per a la construcció i instal·lació de l'ascensor era de 120.000 euros i va ser adjudicat per 108.000 a través de licitació. Ros ha recordat que la instal·lació de l'ascensor en aquest espai turístic visitable de la ciutat forma part del Pla de forment turístic impulsat per la Paeria en col·laboració amb la Generalitat i que inclou també la rehabilitació del call jueu, la costa del Jan o el voltant de la Seu Vella. El Dipòsit d'Aigua data del 1784. Des de llavors i fins al 1901 va servir per dotar d'aigua potable procedent del Noguera Ribagorçana a la ciutat a través de cinc fonts públiques.


El Dipòsit del Pla de l'Aigua ja és 100% accessible després que l'Ajuntament de Lleida hagi instal·lat un ascensor i hagi habilitat itineraris i recorreguts interiors i exteriors oberts a tothom. El paer en cap, Àngel Ros, acompanyat dels tinents d'alcalde Fèlix Larrosa i Rafael Peris, ha visitat l'espai patrimonial que avui ha estrenat aquest projecte de millora de l'accessibilitat al Dipòsit, juntament amb el director dels SSTT de Governació i Relacions Institucionals, Jordi Curcó, i el president de l'Associació de Veïns de Jaume I, Jaume Millas.
 
L'actuació forma part del Pla de foment turístic que la Paeria desenvolupa amb la col·laboració de la Generalitat. El Pla inclou també, com ha assenyalat Ros, d'altres actuacions com, per exemple, els treballs de rehabilitació que s'estan fent al call jueu, amb el descobriment d'importants vestigis de la Lleida dels segles XIII i XIV.
 
L'ascensor s'ha col·locat aprofitant el buit que hi havia en un espai amb unes escales de pedra i maó massís que connectaven a la planta baixa, declarades en estat de ruïna, per on sembla que es manipulaven les aixetes i els passos a conduccions de l'aigua. A més d'aquesta obra, s'han habilitat recorreguts interiors i exteriors accessibles. L'itinerari des de l'ascensor fins al Dipòsit, que salva un desnivell de 7 metres, ha aprofitat el pas existent excavat al mur i ha inclòs la construcció d'una rampa accessible fins a la cota del paviment del Dipòsit.
 
L'alcalde ha explicat que l'obra s'ha adjudicat per 109.000 euros i que garanteix la seguretat i l'accessibilitat dels lleidatans i els turistes que vulguin conèixer aquest destacat espai patrimonial de la ciutat. Des de l'Ajuntament asseguren que el Dipòsit de l'Aigua és un dels monuments que es visiten més admirats i que la instal·lació de l'ascensor ajudarà a donar-lo a conèixer i a difondre'l encara més.
 
El Dipòsit de l'Aigua va ser construït el 1784 amb l'objectiu d'abastir d'aigua potable la ciutat i per tal de superar les deficiències de la Lleida medieval i combatre les epidèmies. Fins al 1901, quan va ser substituït per les instal·lacions a les Basses, va fer l'abastiment de l'aigua a la ciutat, suposant una millora en l'àmbit de la salut pública i del propi servei. L'aigua que l'omplia provenia del canal de Pinyana i es distribuïa a la població mitjançant cinc fonts monumentals. És un edifici de grans dimensions, construït amb 25 pilastres de pedra, sent la seva capacitat de 9 milions de litres d'aigua. Actualment és el centre d'interpretació de l'aigua potable.

Comentaris

  • Cal felicitar aquesta iniciativa de facilitar l'accés a aquesta part de la història de la ciutat de Lleida.

    La capital de ponent és una de les ciutats amb major nivell d'accessibilitat del nostre país. Encara fugint de triomfalismes, encara cal treballar en àmbits com els barris més perifèrics de la ciutat i l'accés a determinats espais turístics.

    Josep Giralt Lladanosa.

5 -10 -20 -tots
1


 
Publicitat

Edi7orial

Admirat Josep

Se7opinions

Publicitat
Publicitat