Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Els fallaires constituiran un organisme internacional per vetllar per la salvaguarda de les Festes del Foc

Signaran aquest dijous a Andorra una declaració amb el compromís de preservar les falles del Pirineu

falles, Pirineu, Lleida, Andorra, Festes del Foc, Diputació de Lleida
Foto de família dels representants dels organismes catalans que han ajudat a l'impuls de les falles perquè siguin declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, aquest dimecres a la Diputació de Lleida. (Foto ACN)
La vicepresidenta de l’Associació de Municipis Fallaires, Sofia Isus, ha anunciat aquest dimecres que la comunitat de fallaires té la intenció de constituir un organisme internacional per vetllar per la salvaguarda de les Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus per tal d’estructurar la feina que van iniciar el 2007 amb la candidatura a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco. En aquest sentit, Isus ha afirmat que els representants de les comunitats fallaires dels Pirineus signaran aquest dijous a Andorra una declaració amb el compromís de preservar la festa en el marc de la 7a Trobada de Fallaires i ha explicat que aquest dimecres els 63 municipis fallaires compartiran actes conjunts per celebrar el reconeixement de la Unesco. Serà a partir de les 19.30 hores amb un repic de campanes, l’encesa de fogueres i la visualització del vídeo de la candidatura.


Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat que la incorporació de les falles a la Unesco "ens posa al món per allò que som i que tenim" i ha assenyalat que aquesta inclusió a Patrimoni Immaterial de la Humanitat sumada al Patrimoni Material Mundial de les esglésies romàniques de la Vall de Boí “donen referència de la potència d’aquest territori”.
 
Finalment, el director general de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, ha manifestat que el reconeixement de la Unesco, “màxim nivell que es pot assolir”, ajuda a consolidar la festa, a recuperar-la en indrets on ja havia estat present, com és el cas la Pobleta, Alòs d’Isil o València d’Àneu, i a donar-la a conèixer. Puig ha explicat, en aquest sentit, que el proper divendres s’inaugurarà a Barcelona una exposició sobre les falles que serà itinerant per tot territori fallaire.
 
La candidatura de les Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus (falles, haros i brandons) ha estat impulsada pels governs d’Andorra, França i Espanya i la integren 63 pobles: 34 francesos, 17 catalans, 9 aragonesos i 3 andorrans. De tots els pobles fallaires de Catalunya, un total de 17, 15 són de la demarcació de Lleida i només 1, Isil, no ha deixat mai de celebrar la baixada de falles.
 
El Comitè Intergovernamental de Salvaguarda del Patrimoni de la Unesco, en la sessió d’aquest dimarts a Namíbia, va incloure les Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus en la llista de representants del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i va destacar que la candidatura mereixia la seva felicitació per “l’elaboració d’un expedient multinacional exemplar” i per l’alta participació demostrada així com per “l’àmplia gamma de manifestacions i de testimonis” relacionats amb aquesta manifestació cultural.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat