Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El món rural aguanta millor la crisi que l'urbà segons l'Atles de la Nova Ruralitat 2015

La presència de l'atur és molt menor a poblacions petites i comarques inferiors en general al 8%, tot i que també ha crescut

Atles de la Nova Ruralitat
L''Atles' tracta tots els temes que afecten la Catalunya rural. (Font: www.iec.cat)
"El món rural ha aguantat millor la crisi econòmica que l'urbà gràcies a la fortalesa del sector agroalimentari i el creixement del turisme rural''; aquesta és una de les principals conclusions de l'Atles de la nova ruralitat: l'actualitat del món rural els anys de la gran crisi a la Catalunya rural 2008-2015, en paraules d'Ignasi Aldomà, director de l'equip del Departament de Sociologia i Geografia de la Universitat de Lleida (UdL) que l'ha elaborat. En aquest treball s'analitzen, a partir de dades estadístiques –sobre població i demografia, agroindústria, serveis, equipaments, indústria i dinàmiques territorials–, la ruralitat catalana i com s'han viscut els anys de crisi. L'atur és molt menor a poblacions petites i comarques inferiors en general al 8%, tot i que també ha crescut segons l'estudi.


L'Atles és la reedició actualitzada del que es va publicar el 2009, elaborat pel mateix equip i impulsat en tots dos casos per la Fundació del Món Rural. Això ha permès comparar l'evolució dels indicadors al territori en un document que ha esdevingut un referent imprescindible per conèixer de prop la realitat del món rural català i ha estat una eina de primer ordre per promoure i facilitar el seu estudi. L'Atles de la nova ruralitat 2015 ha estat presentat aquest dimarts a la tarda al Saló Victor Siurana de la Universitat de Lleida en un acte que ha comptat amb la presència de prop de cent assistents. Hi han participat el rector de la UdL, Roberto Fernández, la directora general de Desenvolupament Rural, Esther Peña, el director de l'FMR, Andreu Martí, l'autor de l'obra, Ignasi Aldomà, i el meteoròleg i presentador de TV3 Tomàs Molina.
 
Món rural i crisi: agroalimentació i turisme
 
El món rural resisteix millor la crisi gràcies a la fortalesa del sector primari que aguanta, entre d'altres factors, pel manteniment de la demanda alimentària. Es tracta d'un sector que disposa, a més, d'una gran capacitat d'adaptació i creixement a partir de l'exportació. Alhora, també creixen la producció ecològica, la de qualitat o la de proximitat, també anomenada de quilòmetre 0. L'arrelament al territori i la diversificació de l'economia al món rural, com en són exemple les cooperatives agràries, han estat altres dels elements que expliquen aquesta major resistència. ''Aquelles zones on l'economia està més diversificada són les que han tingut, i tenen, una major capacitat de superar dificultats econòmiques i, per tant, també dificultats socials'', indica el geògraf lleidatà.
 
Però no només l'agroindustria, sinó també el turisme ha estat estratègic amb el seu creixement perquè les zones rurals hagin aguantat més bé la crisi que les urbanes. El turisme rural és cada cop més actiu i participatiu: el turisme de natura, d'aventura o el cultural. ''Els allotjaments rurals no han parat de créixer i hem assistit a l''explosió' de les fires gastronòmiques i les excursions d'aventura'', afirma Aldomà. En menor mesura, hi ha sectors emergents com ara el desenvolupament local de les energies renovables i les xarxes de telefonia mòbil i Internet, dos àmbits que contribueixen a oferir més possibilitats de creació d'activitat econòmica. Un altre dels indicadors que en permeten apreciar el menor efecte de la crisi és la inferior presència de l'atur a les poblacions petites i a les comarques interiors en general, tot i que també ha crescut la taxa d'atur, que ara és inferior al 8%. A més, és destacable que s'hagi mantingut al territori la renda familiar disponible per càpita enfront del descens en les zones urbanes.
 
Igualació d'estils de vida rurals-urbans
 
''Els models de consum urbans es traslladen al món rural'' és una altra de les tesis del professor Aldomà que li serveix per afirmar que les formes de vida al món rural són cada cop més properes a les urbanes, tot i que conserven algunes particularitats. Entre les principals característiques diferencials que el món rural manté hi ha la dispersió dels nuclis de població, l'allunyament de la gran ciutat i la baixa densitat de la població, ''amb totes les limitacions que això comporta a nivell d'accés a la feina o al consum per distància o per quantitat i qualitat de les ofertes'', apunta Aldomà. Per això, segueix sent necessari un tractament específic i una garantia d'igualtat de condicions de vida als entorns rurals respecte del món urbà.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat