Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Esmolet i Boet, els noms escollits per als dos cadells d'ós bru nascuts al Pirineu el 2014

El concurs va registrar un total de 1.273 vots i se’n farà un altre per posar nom als quatre ossets nascuts durant el 2015

óssos bruns, Pirineu
Els dos cadells d'ós bru nascuts al Pirineu el 2014. (Foto: Departament de Territori i Sostenibilitat)
Els dos óssos bruns nascuts al Pirineu català l’hivern de 2014, probablement fills de Caramelles i Pyros, ja tenen nom: Esmolet i Boet. Aquestes han estat les propostes més votades en el marc del concurs ciutadà organitzat per la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus, centre d’interpretació vinculat al Parc Natural de l’Alt Pirineu dins del projecte Piroslife. Tancat el període de participació, s’han recomptat un total de 1.273 vots, que podien escollir entre quinze paraules típicament pallareses per batejar el primer cadell i entre quinze topònims de la zona de l’hàbitat natural dels plantígrads en el cas del segon osset. La votació popular ha tingut com a resultat el mot pallarès Esmolet (persona llesta i estrambòtica) i el topònim Boet, amb el 42,4% i el 41,1% de vots a favor dels 639 i 634 emesos respectivament. Està previst fer un altre concurs per trobar nom per als quatre ossets nascuts durant el 2015, en aquest cas, però, restringit a les escoles locals.


Entre els termes per posar nom al dos cadells, els participants han deixat situats en el segon lloc del rànquing de preferències Torb (vent arremolinat amb neu), amb el 37,7% de vots (100), i Virós, amb el 32,7% (97). Més distanciades han quedat la resta de propostes, entre les quals destaquen els mots pallaresos Borruscall (nevada lleugera que només enfarina el paisatge), Pigal (pedra arrodonida) i Fifonet (que sembla que fa molta feina i no fa res) o els topònims Virós, Aulà i Noarre.
 
Visites i rutes guiades per als guanyadors
 
Els guanyadors del concurs (les 126 persones que van votar Esmolet i les 122 que ho van fer per Boet) tenen una entrada gratuïta per visitar el centre d’interpretació d’aquest plantígrad a Isil. Així mateix, Bru M. C. i Elisenda P. M. han estat els agraciats en el sorteig de les dues rutes familiars exclusives per conèixer-ne l’hàbitat que s’han sortejat entre els que han escollit els noms més votats per a cadascun dels cadells. Aquestes rutes es faran a partir de la primavera vinent al Pallars Sobirà, dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu, i en companyia de membres especialitzats de les patrulles que habitualment fan el seguiment de l’ós bru a Catalunya.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Admirat Josep

Se7opinions

Publicitat
Publicitat