Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Matesanz destaca que l'índex de donants a l'Estat espanyol és el més alt del món i preveu que seguirà creixent

Destaca la quantitat i la qualitat dels transplantaments a Espanya, durant la seva investidura com a doctor honoris causa a la UdL

Universitat de Lleida, Rafael Matesanz Acedos, doctor honoris causa
El rector de la UdL, Roberto Fernández, col·loca el birret de doctor honoris causa a Rafael Matesanz Acedos. (Foto: ACN)
Espanya és el país del món que més índex de donants té des de fa 23 anys amb 36 donants per cada milió d'habitants i tornarà a assolir màxims històrics de donants i trasplantaments aquest 2015, atansant-se als 40 donants. Així ho ha afirmat el creador i director de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Rafael Matesanz Acedos, que ha estat investit aquest dijous doctor honoris causa a la Universitat de Lleida (UdL). Matesanz ha dit que ha estat una "sorpresa" i un "orgull" el reconeixement que se li ha fet per part de la UdL i ha explicat que, tot i que hi ha transplantaments més complicats que d'altres, com els de cara o els d'intestins, a l'Estat espanyol "es fan tots i molt bé". 


Matesanz ha defensat la solidesa del sistema "malgrat la crisi econòmica", que ha fet que els hospitals públics tinguin "menys personal i recursos que ara fa cinc anys". En aquesta línia, ha reivindicat com a "repte pendent" el relleu generacional en els equips de coordinació i trasplantament. "Els últims anys de crisi, en què la contractació de metges joves s'ha vist reduïda al mínim, han agreujat el problema", ha afirmat el director de l'ONT.
 
Malgrat totes les dificultats, Espanya continua liderant donacions i trasplantaments a nivell mundial, ha dit. El balanç del 2014 parla de 4.360 pacients trasplantats i una taxa de 36 donants per cada milió d'habitants. Matesanz ha assegurat que, "a punt d'acabar l'any, ja podem dir que aquestes xifres se superaran clarament i arribarem a cotes que difícilment podíem imaginar fa anys". Tot plegat és fruit de la feina engegada el 1989 per aquest doctor madrileny. "Qualsevol ciutadà espanyol que ha necessitat un trasplantament per seguir vivint ha estat el ciutadà del món amb més possibilitat d'aconseguir-ho", ha afirmat. En aquest sentit, ha explicat que "som l'únic país en què hi ha més pacients amb insuficiència renal crònica que han rebut un nou ronyó que no fent diàlisi".
 
Una de les claus de l'èxit, segons el nou doctor honoris causa, és la coordinació entre comunitats autònomes, hospitals i professionals. "Catalunya continua sent un dels motors més poderosos d'aquest sistema, però igualment s'ha beneficiat de les innovacions sorgides en altres punts de l'Estat", ha assegurat, tot afegint que "si aquesta forma d'actuar s'hagués aplicat a molts altres aspectes de la nostra vida pública tot aniria molt millor". Amb el mateix esperit col·laboratiu, Matesanz ha subratllat que "cap comunitat per si mateixa aconseguiria ni de lluny els resultats quantitatius i qualitatius que aconsegueix anant amb les altres setze en la mateixa direcció". Així, ha acabat el seu discurs dient que "tots guanyem quan anem units i els trasplantaments contribueixen dia a dia a demostrar-ho salvant milers de vides".
 
Rafael Matesanz (Madrid, 1949) és especialista en nefrologia. Creador i director de l'ONT, guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional 2010 juntament amb The Transplantation Society, també ha estat president de la Comissió de Trasplantaments del Consell d'Europa i assessor en matèria de trasplantaments de l'Institut de Medicina dels Estats Units. Actualment compatibilitza la seva tasca a l'ONT amb la presidència del Consell Iberoamericà de Donació i Trasplantaments. Autor de més de 500 articles i 100 capítols de llibres sobre nefrologia, trasplantaments i gestió sanitària, entre els guardons que ha rebut destaquen el Premi Rei Jaume I a la Medicina Clínica (1999), la Gran Creu de l'Ordre Civil de Sanitat (2006), el Príncep d'Astúries (2010) i la Medalla d'Or de Madrid (2014).
 
Aquests són alguns dels mèrits que ha destacat la padrina del nou doctor honoris causa, la professora de la Facultat de Medicina de la UdL i cap del servei de Nefrologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Elvira Fernández. "Mèrits professionals lligats a valors humans que han impregnat la seva trajectòria", ha destacat. Fernández ha explicat que des de la creació de l'ONT a Espanya s'han realitzat "més de 50.000 trasplantaments, que suposen 7.700 segles de vida guanyats pels pacients". Per això, reivindica "que el model espanyol de trasplantaments persisteixi més enllà dels vaivens polítics. És responsabilitat de tots conservar i mantenir aquest sistema i col·laborar en el seu repte de continuar creixent".
 
Per la seva banda, el rector de la UdL ha lloat que el doctor Matesanz "viu la medicina com una vocació de servei als demés". Roberto Fernández ha definit els trasplantaments com "un transvasament d'amor entre ciutadans" que "ens atansa a la civilització i ens allunya de la Barbàrie". També ha reivindicat el manteniment del sistema sanitari públic com una "prioritat de la gestió pública". Així, la inversió en aquest àmbit "és una exigència ètica per sustentar una veritable democràcia social". 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat