Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Àngel Ros reivindica el camí del mig per arribar al dret a decidir

El paer en cap aprofita l’acte institucional de la Diada per demanar de forma poc clara diàlegs, pactes i democràcia diària

Àngel Ros,Diada de Catalunya,Seu Vella
Àngel Ros ha protagonitzat l'acte institucional de la Diada de Catalunya a la Seu Vella. (Foto: Alfonso L. Congostrina)
El paer en cap, Àngel Ros, ha aprofitat l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, que es va celebrar ahir al matí a la Seu Vella, per no posicionar-se ni a favor ni en contra del dret a decidir. El paer ha fet un discurs enèrgic per reivindicar un consens amb l’Estat que permeti arribar a la consulta. Tota una declaració d’intencions per, en el fons, no dir ni blanc ni negre.


Ros ha pronunciat aquest discurs davant dels regidors de la Paeria (menys els del PP, que enguany no han volgut saber res dels actes de la Diada), representants de la societat lleidatana, el bisbe, cossos i forces de seguretat de l’Estat i ciutadans que s’han congregat al Turó de la Seu. Ros ha reconegut una crisi institucional que només es pot “abordar amb reformes profundes de l’Estat mitjançant un procés de diàleg, cerca de pactes i decisió dels ciutadans mitjançant el vot”. El pla que ara proposa Ros és a llarg termini i no té res a veure amb la convocatòria del 9 de novembre. Per acabar de rematar el seu discurs, ha afegit: “El diàleg no s’acaba mai, els pactes han de ser possibles i la democràcia s’exerceix dia a dia, participant i votant”.

Ros ha conclòs el seu parlament afirmant que aquesta és una Diada de celebració del que ja s’ha assolit i de reivindicació d’un estat del benestar que s’ha de mantenir, d’una situació econòmica que s’ha de superar, d’una cohesió social que no es pot perdre i d’una ambició nacional que ens ha de portar a dialogar i decidir.

El catedràtic i historiador Manel Lladonosa ha estat el pregoner d'aquest any. Sota un sol de justícia (la temperatura ratllava els 30 graus), el discurs ha esdevingut una classe magistral d’història en què ha remarcat el procés de recuperació de les institucions d’autogovern a Catalunya, aconseguits amb el suport social i un teixit de complicitats. Alhora, ha afirmat que s’ha d’atendre la realitat actual catalana, que demana canvis, participació i diàleg democràtic.

L’acte institucional ha tancat amb la peça "Els Segadors", a càrrec de la Coral Xiroia de l’Ateneu Popular de Ponent, que també ha interpretat "El Rossinyol" a l’inici de l’acte.

Les ofrenes florals al peu de la Seu Vella es van anar alternant durant tot el matí per part de les entitats cíviques de Lleida. L’antic convent del Roser també es va habilitar perquè els lleidatans que ho desitgessin poguessin fer-hi les seves ofrenes al llarg del dia.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Admirat Josep

Se7opinions

Publicitat
Publicitat