Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Paquita Sitzer reviu el camí que va fer amb 5 anys travessant els Pirineus per fugir de la barbàrie nazi

El projecte Perseguits i salvats de la Diputació de Lleida ha permès recuperar i senyalitzar cinc rutes d'evasió dels refugiats jueus

Diputació de Lleida, Perseguits i Salvats, holocaust, nazisme Paquita Sitzer, Pirineus, Alòs d'Isil, ruta, evasió
Paquita Sitzer i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñe, donant-se la mà davant d'un plafó indicatiu de la cinquena ruta del Projecte 'Perseguits i salvats. La ruta d'Alòs d'Isil, al Pallars Sobirà. (Foto: ACN)
Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, va salvar la vida als 5 anys fugint de l'Holocaust nazi (1942) després de creuar els Pirineus des de França fins a Les. Sitzer ha reviscut aquest dimarts les rutes d'evasió dels refugiats jueus acompanyada del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñe. Sitzer, molt emocionada en conèixer els punts d'evasió, ha recordat com amb 5 anys va travessar les muntanyes dels Pirineus i ha donat les gràcies a la gent que els va ajudar a passar les muntanyes. Sitzer ha destacat la generositat de la gent dels pobles del Pirineu que van ajudar els refugiats sense esperar res a canvi. El projecte Perseguits i salvats de la Diputació de Lleida ha permès recuperar i senyalitzar cinc rutes d'evasió dels refugiats jueus. Paquita Sitzer ha conegut la cinquena ruta que s'ha posat en funcionament a Alòs d'Isil.

L'historiador Josep Calvet ha explicat que durant el nazisme una de les rutes d'evasió més transitades per persones de confessió jueva va ser la que comunica el departament francès d'Arieja amb la Val d'Aran a través del pòrt de Gireta (2.593 m). El trajecte partia de les proximitats de Saint-Girons (Arieja) i, un cop travessat el pòrt de Gireta, es descendia fins a Montgarri. Posteriorment, continuaven en direcció al Pallars Sobirà, seguint el camí paral·lel al riu Noguera Pallaresa, i arribaven a les bordes de Perosa i després a Alòs d'Isil.
 
Calvet ha afegit que durant aquesta època van travessar els Pirineus entre 3.000 i 4.000 jueus. La majoria eren joves d'entre 15 i 20 anys. Pel que fa a la durada del trajecte, de mitjana hi invertien uns tres dies, depenent de l'època de l'any i el cansament de la gent.
 
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñe, ha explicat que set dècades després aquests 23 quilòmetres formen part del projecte de recuperació històrica Perseguits i salvats, promogut per la Diputació i que abraça cinc comarques: Val d'Aran i l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Cerdanya.
 
La connexió entre la Val d'Aran i el Pallars Sobirà n'és el darrer i cinquè itinerari senyalitzat per ara i aquest dimarts l'ha visitat un testimoni d'excepció: Françoise Bielinsky, veneçolana de 78 anys, més coneguda com a Paquita Sitzer. Sent nena, amb 5 anys, i després de creuar el Pirineu amb la seva família, va escapar de l'Holocaust gràcies a la complicitat desinteressada de gent anònima de la Val d'Aran. Sitzer, després de visitar el tram de ruta d'Alòs d'Isil, ha visitat el tram que transcorre per Les.
 
Sitzer ha felicitat la Diputació de Lleida pel projecte de Perseguits i salvats i ha valorat que la senyalització estigui en diverses llengües, sobretot pel fet que hi sigui en hebreu, "perquè els israelians que passin per aquí vegin la història dels seus correligionaris que no vam tenir la sort de viure a Israel, sinó que vam haver de ser jueus errants", ha dit.
 
El president de la Diputació de Lleida li ha agraït l'atenció dedicada i la remembrança d'uns tristos episodis perquè amb el seu testimoniatge posa nom i veu als milers de persones que van creuar el Pirineu fugint de la barbàrie.
 
Reñé ha garantit el futur de Perseguits i s

Paquita Sitzersalvats

alvats perquè és un projecte sustentat en valors universals i per tant "és i serà sempre viu".

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Se7opinions

Publicitat
Publicitat