Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Una testimoni de l'evasió nazi pel Pirineu visita Lleida per conèixer el projecte Perseguits i salvats

Paquita Sitzer va salvar la vida als 5 anys passant per les comarques lleidatanes per fugir de l'Holocaust

Diputació de Lleida, Perseguits i Salvats, Paquita Sitzer, Françoise Bielinsky, Holocaust, jueus
Paquita Sitzer, testimoni de la fugida de l'Holocaust nazi pel Pirineu lleidatà, explicant la seva experiència a la Diputació de Lleida. (Foto: ACN)
La Diputació de Lleida ha rebut aquest dilluns Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, que va salvar la vida als 5 anys fugint de l'Holocaust nazi el 1942 després de creuar els Pirineus des de França fins a la localitat de Les. Sitzer, que ha exposat el seu testimoni d'aquells fets, té previst visitar dimarts algun dels punts del cinquè itinerari del projecte Perseguits i salvats, promogut per la Diputació de Lleida i que ha permès recuperar i senyalitzar cinc rutes d'evasió dels refugiats jueus a través del Pirineu de Lleida durant la Segona Guerra Mundial, itineraris que transcorren per la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Durant la Segona Guerra Mundial milers de persones de cultura jueva van arribar a Catalunya creuant les muntanyes pirinenques fugint de la barbàrie i l'horror nazis. Unes rutes d'evacuació resseguides per famílies senceres en unes condicions de duresa extrema. Moltes d'aquestes persones, com és el cas de Paquita Sitzer, van salvar la vida gràcies a l'ajut i l'empara de ciutadans anònims de les comarques de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Cerdanya, i l'Aran. La Diputació de Lleida, amb la col·laboració d'ajuntaments i consells del territori, ha recuperat i senyalitzat en el marc del projecte Perseguits i Salvats els cinc itineraris que discorrien pel Pirineu lleidatà i que van utilitzar uns 20.000 jueus per fugir de l'Holocaust.

Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, ha estat rebuda aquest matí pel president de la Diputació de Lleia, Joan Reñé. Sitzer, nascuda el 1937 a París, tenia només 5 anys quan l'octubre de 1942 es va veure obligada a fugir dels nazis juntament amb la seva família creuant els Pirineus fins a la localitat de Les, on un guàrdia civil del control de pas fronterer entre França i Espanya li va canviar el nom de Françoise per Paquita. Actualment viu a Veneçuela, on participa en fòrums i activitats divulgatives i escolars per tal de donar a conèixer el seu testimoni com a supervivent de l'Holocaust.

Sitzer ha repassat la seva història familiar, tot i reconèixer que no recorda molt de la travessia que va fer pels Pirineus més enllà del que li han explicat i del que ha pogut anar investigant amb els anys. Amb els seus pares i germà –i dos guies– va arribar a Les, procedent de Pau, on van ser acollits en una pensió de la localitat. Paquita Sitzer ha agraït a tota aquella "gent senzilla" que els va ajudar. Posteriorment, la família es va traslladar a Barcelona per acabar salpant des de Vigo fins arribar a Veneçuela, on encara resideix. 

També s'ha referit a l'actual drama dels refugiats, que intenten accedir a Europa provinents de països com ara Síria o l'Iraq, i ha lamentat que aquesta gent "s'hagi de desplaçar des dels seus llocs d'origen", tot i deixar clar que entén "que la gent vulgui buscar un futur millor" i critica el paper que estan duent a terme alguns organismes internacionals, entre els quals l'ONU. També ha reconegut les dificultats que representen per a un país, citant el cas d'Hongria, poder atendre l'arribada de tantes persones a la vegada. 

Perseguits i salvats

Perseguits i salvats és un projecte local de projecció internacional que representa la recuperació d'aquestes rutes per terres lleidatanes de fugida del poble jueu durant la Segona Guerra Mundial però que, al mateix temps, esdevé un homenatge a la gent anònima i compromesa i un reconeixement a la solidaritat entre dos pobles, el jueu i el català, amb moltes concomitàncies històriques i socioculturals. Es tracta d'una iniciativa promoguda i coordinada per la Diputació de Lleida, amb la col·laboració d'ajuntaments i consells del territori, que identifica i senyalitza cinc itineraris per la Val d'Aran, la Cerdanya, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà que van ser utilitzats per 20.000 jueus durant l'Holocaust.

Recentment s'ha finalitzat la senyalització del cinquè itinerari que forma el projecte i que enllaça la Val d'Aran i el Pallars Sobirà, des de Tuc dera Girèta, Montgarri, pont de Perosa, bordes de Perosa, Refugi Fornet del i fins arribar a Alòs d'Isil per senders que, com la resta de traçats senyalitzats, van ser usats per milers de jueus que fugien de l'Holocaust. Aquesta nova ruta se suma als 151,6 quilòmetres de recorregut per camins i espais diversos que suposen la recuperació cultural i de la memòria històrica, a més de la promoció turística del Pirineu lleidatà. Sitzer, que ha qualificat d'"extraordinària" la posada en marxa del projecte Perseguits i salvats, "perquè no s'oblidi la història", visitarà aquest dimarts alguns dels punts que formen el cinquè itinerari que es posarà en marxa oficialment.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat