Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El pressupost de la Diputació de Lleida segueix prioritzant el suport directe al món local, destinant-hi 32 M€

Els comptes accedeixen a 103,66 M€, un 2,5% menys que aquest 2015 per la reducció de l'aportació de l'Estat

ajuntaments, Diputació de Lleida, Joan Reñé, endeutament, pressupost
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, amb la vicepresidenta primera, Rosa Maria Perelló, i la cap de l'Àrea d'Organització i Gestió, Marlen Minguell, durant la presentació del projecte de pressupost per al 2016. (Foto: ACN)
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presentat aquest divendres el projecte de pressupost per al 2016, que ascendeix a 103.661.349 euros, un 2,5% menys que l'actual per la reducció en 2,7 milions d'euros de la participació que rep de institució dels impostos de l'Estat. A grans trets, els comptes consoliden l'acció de govern municipalista i social dels darrers anys, alhora que prioritzen la reorganització tecnològica de la institució per excel·lir en transparència i procediments electrònics de gestió documental i contractació, segons Reñé.


Malgrat disposar de menys ingressos que en l'exercici actual (106,32 milions d'euros), la contenció en la despesa interna i la rebaixa del deute a nivells històrics -se situarà en 39,4% dels ingressos corrents l'any 2016- permetran a la institució mantenir les inversions al territori i el finançament d'activitats i serveis essencials per al desenvolupament de les comarques de Lleida, segons ha remarcat Reñé. En concret, la Diputació lleidatana preveu amortitzar durant el 2016 uns 7 milions d'euros de deute.
 
Els ajuntaments i els consells comarcals lleidatans disposaran novament de les línies d'ajut específiques o els plans vigents, com són el suport a les llars d'infants municipals i al transport escolar no obligatori (3,4 milions d'euros), les aportacions del Pla específic (que preveu 3,6 milions d'euros per a inversió i despesa ordinària) i la inversió del Pla d'aigües (amb una anualitat inicial d'1 milió d'euros). També es mantenen els convenis amb els consells comarcals d'assistència econòmica i administrativa (3 milions d'euros) i, com a novetat, es posa en marxa un tercer pla destinat a la conservació de camins d'accés a nuclis de població, on s'actuarà en paral·lel a la xarxa de la pròpia institució.
 
En manteniment de carreteres, la proposta de pressupost de l'equip de govern de CiU preveu destinar 3,6 milions d'euros inicials i per a inversió la partida es dota en 1 milió d'euros a l'espera de poder-la incrementar amb la disponibilitat del romanent de tresoreria, que es preveu d'11 milions d'euros.
 
El projecte preveu destinar uns 40 milions d'euros al món local, 32 de forma directa amb ajuts i plans locals i d'altres 8 milions d'euros en l'àmbit de la salut. "Es tracta d'un pressupost de continuïtat amb una tercera part destinada al món local, igual que el de l'any passat", ha indicat Reñé, que considera que és un pressupost "perfectament acceptable i pensat per aquells a qui representem: ajuntaments, municipis i pobles".
 
Una de les prioritats del projecte de pressupost –amb un increment pressupostari del 70%– es concentra en l'àrea de Noves Tecnologies, on s'han previst 2,7 milions d'euros per a l'adquisició i implantació de totes les aplicacions informàtiques que han de facilitar una administració més àgil en la tramitació d'expedients (administració i contractació electrònica) i permetre als ajuntaments complir amb la Llei de Transparència. La inversió també preveu l'assessorament i el suport en aquesta matèria als 231 ajuntaments lleidatans.
 
Reñé ha explicat que, volgudament, es repunta a l'alça el suport a la promoció turística i cultural del territori, al mateix temps que es dinamitza la recerca de finançament europeu a través del Patronat de Promoció Econòmica. En aquest sentit, el pressupost del Patronat de Turisme es consigna amb 3,2 milions d'euros i el de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), amb 5,8 milions. L'assignació al Patronat de Promoció Econòmica serà de 2,1 milions d'euros i a l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs (OAGRTL), de 5,9 milions, la mateix que en l'exercici en curs.
 
El projecte de pressupost per al 1016 també preveu l'increment per llei en un 1% del sou dels funcionaris i l'abonament de la part pendent de la paga extra suprimida l'any 2012 pel Govern de l'Estat. Així mateix, es preveu partida per finalitzar la catalogació de la relació dels llocs de treball de la Diputació de Lleida.
 
Voluntat de buscar un "consens absolut" com en els darrers quatre anys
 
Joan Reñé ha estès la mà a la resta de grups amb representació a la Diputació de Lleida amb l'objectiu de poder assolir el màxim consens en l'aprovació dels comptes per al 2016. Tot i això, ha reconegut que serà "molt difícil" repetir la unanimitat amb què s'ha aprovat el pressupost de la institució en els darrers quatre exercicis i ha assegurat que des de l'equip de govern es treballarà per aconseguir-ho. El Ple de la Diputació de Lleida en què es debatran els pressupostos per al 2016 se celebrarà el 26 de novembre.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat