Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El PSC presenta un pressupost de la Paeria per al 2016 condicionant les inversions a l'acord amb altres grups

ERC critica que l'equip de govern socialista hagi presentat primer la proposta als mitjans de comunicació que als grups municipals

pressupostos, Ajuntament de Lleida, La Paeria
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i la tinent d'alcalde i regidora d'Economia, Montse Mínguez, durant la presentació de la proposta de pressupostos aquest dijous. (Foto: Ajuntament de Lleida)
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat pels tinents d'alcalde Montse Mínguez i Félix Larrosa, ha presentat aquest dijous la proposta de l'equip de govern de pressupost de la Paeria per al 2016, deixant pendent la partida d'inversions a l'acord que el PSC pugui assolir amb altres grups municipals amb els quals ja està negociant per poder tirar endavant els comptes. Després d'anys amb majoria absoluta, Ros es veu obligat a apostar per la "geometria variable" i haurà de cercar acords, com ja ha fet aquest mandat en el cas del cartipàs municipal, amb Ciutadans, i de les ordenances fiscals, pactades amb la Crida-CUP i també amb C's.

Així mateix, les inversions també aniran condicionades a la venda de sòl que pugui fer la Paeria i a l'aportació de la resta d'administracions, segons ha explicat Ros. Tot i això, l'alcalde de Lleida preveu que la partida d'inversions del 2016 sigui menor a la pressupostada aquest 2015. Malgrat que dependrà dels acords que pugui arribar amb altres formacions, el PSC aposta per prioritzar les inversions per a la rehabilitació de les Basses –a l'arranjament de l'espai públic i a la licitació del càmping i restaurant–, al nou Museu Morera, a equipaments esportius i a la millora de l'espai públic.
 
Prop de 150 M€ d'ingressos i un estalvi de 430.000 euros
 
La proposta de pressupost presentada pel PSC (sense concretar la partida d'inversions) preveu uns ingressos de 149.795.532 euros –un 68,8% provinents de l'IBI- i una despesa de 149.365.229,69 euros, en ambdós casos sumant al pressupost corrent de la Paeria els actius financers i el pressupost d'organismes autònoms. D'aquesta manera, l'Ajuntament obtindria un estalvi de 430.302,31 euros. Per aquest 2015 l'estalvi pressupostat és d'1,9 milions.
 
Els comptes preveuen una lleugera disminució dels ingressos, en concret d'uns 120.000 euros (-0,08%), en relació amb el 2015. Tot i això, l'equip de govern preveu un increment de la capacitat econòmica de la Paeria per la reducció de despeses financeres en 1,8 milions d'euros (-13,09%) i la previsió d'increment de l'activitat econòmica malgrat la reducció de la pressió fiscal i de les aportacions de les altres administracions. En aquest sentit, Àngel Ros ha destacat la congelació per quart any consecutiu de taxes i impostos municipals, sumat a l'augment de bonificacions per raó social en l'IBI i al manteniment de les bonificacions existents (gratuïtat de la teleassistència i del transport públic per als majors de 65 anys i bons de 50 hores gratuïts de zona blava per als conductors sense multes).
 
Prioritats en la despesa
 
La proposta de pressupost del PSC prioritza principalment el funcionament ordinari de la ciutat, poder garantir i millorar els serveis públics que presta la Paeria i la sortida de la crisi econòmica, prioritzant polítiques d'ocupació i foment empresarial. Altres prioritats són l'activació dels símbols d'identitat i autoestima de la ciutat (Seu Vella, Horta, riu Segre i espais naturals i paisatge urbà); garantir les polítiques socials (sobretot en atenció social, educació i habitatge); polítiques d'habitatge amb recursos propis i concertació amb el sector privat; respecte a l'espai públic; economia verda, i el desenvolupament del POUM, combinant la participació ciutadana i professional.
 
D'aquesta manera, l'àmbit de Cohesió Social, Educació i Ocupació encapçala la despesa prevista amb 31,61 milions d'euros pressupostats (un 24,2% del total), seguit per Serveis (27,13 milions), Seguretat, Civisme i Règim Interior (19,73 milions) i Urbanisme i Via Pública (18,27 milions d'euros). La despesa en aquests i la resta d'àmbits municipals s'incrementaria respecte del 2015, exceptuant òrgans de govern i grups municipals i serveis de caràcter general, on cau lleugerament.
 
La principal partida en despesa corrent pressupostada serà la corresponent a personal, que s'incrementaria un 1,52%, arribant als 56,03 milions d'euros, seguida per la compra de béns i serveis, que seria de 55,26 milions d'euros, un 2,38% més que l'any 2015. Per contra, es reduiria un 21,39% la despesa destinada al pagament d'interessos (a la qual s'hi destinarien 2,64 milions) i un 10,47% la prevista per a l'amortització de deute (que seria de 9,57 milions). Amb aquestes previsions es podria reduir la càrrega financera de la Paeria arribant fins al 57,96% dels ingressos corrents i al 103% si s'inclou el deute de l'EMU.
 
1,3 M€ d'inversió per a l'adquisició de pisos buits i destinar-los a lloguer social
 
Altrament, la Paeria ja està negociant amb entitats bancàries i fons d'inversió l'adquisició o la cessió del dret d'ús de paquets d'habitatges buits de la ciutat per incorporar-los a la borsa municipal d'habitatge i poder-los destinar a lloguer social. En aquest sentit, l'Ajuntament de Lleida compta amb uns 900.000 euros, que se sumarien als 400.000 de què disposa l'EMU també per a aquesta finalitat. La previsió de l'equip de govern és incorporar a aquesta borsa uns 200 nous pisos, que se sumarien als prop de 500 que ja en formen part actualment. Amb aquests 1,3 milions d'euros, sumats a l'estalvi previst d'uns 430.000 euros, la Paeria disposaria, com a mínim, de prop de 2 milions d'euros que podria destinar a inversions.
 
Els pressupostos per al 2016 es debatran en el Ple municipal del pròxim 25 de novembre, més aviat del que acostumava a ser habitual, ja que l'objectiu de l'equip de govern socialista és que els comptes puguin ser vigents ja des del dia 1 de gener de l'any vinent.
 
El grup d'ERC a la Paeria denuncia falta d'informació
 
El grup municipal d'ERC-Avancem a la Paeria ha denunciat falta d'informació sobre la proposta de pressupostos del 2016 per a l'Ajuntament de Lleida. En aquest sentit, han lamentat que l'equip de govern hagi presentat la proposta en primer lloc als mitjans de comunicació abans que als grups municipals. Els republicans asseguren que el PSC només els ha fet arribar un document amb les dades generals en què no es concreten les previsions pressupostàries del govern municipal. A més, assenyalen que segons aquestes xifres, els pressupostos són ''clarament continuistes'', cosa que lamenten. ERC espera que s'introdueixi una filosofia diferent en la despesa i que el pressupost s'ajusti a la realitat per evitar que s'hagi de fer una modificació com la que es va aprovar en l'anterior Ple.
 
D'altra banda, ERC-Avancem espera que es modifiqui la tendència de "gastar en coses supèrflues" i que es deixi de camuflar sota el nom de despesa social el que en realitat són ''actes promocionals com festes''.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Se7opinions

Publicitat
Publicitat