Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La Universitat de Lleida desenvolupa un assistent robòtic per a persones amb discapacitat motriu

Aquesta eina possibilita als usuaris estar connectats des de casa amb el seu lloc de treball

Jordi Palacín, José María Echevarría, Manel Brufau, Roberto Fernández, Universitat de Lleida, Càtedra Indra-Fundación Adecco de Tecnologies Accessibles, robot
Jordi Palacín, Francesc Giné i part de l'equip que ha desenvolupat el prototip, amb el rector de la UdL, Roberto Fernández, el director d'Indra a Catalunya, Manel Brufau, i el president de la Fundación Adecco, José María Echevarría. (Foto: Universitat de
La Universitat de Lleida (UdL) ha presentat aquest dimarts un prototip d'assistent personal robòtic (APR) amb un disseny humanoide per facilitar que les persones amb discapacitat motriu puguin, des de casa, estar connectades amb el seu lloc de treball. El projecte, desenvolupat en el marc de la Càtedra Indra-Fundación Adecco de Tecnologies Accessibles, permet a l'usuari desplaçar el robot per l'oficina a través del seu telèfon mòbil o una tauleta amb connexió a Internet per "veure" els companys i conversar amb ells. En un futur pròxim també es podrà controlar mitjançant el ratolí virtual Headmouse de la UdL, amb gestos facials i moviments del cap.


El professional pot connectar-se al robot de forma remota mitjançant una aplicació que li permet guiar-lo amb controls tàctils molt senzills, de forma similar a com es condueix un vehicle teledirigit. A més de poder moure's amb l'APR, gràcies a un sistema de videoconferència mòbil el treballador pot escoltar i ser escoltat, veure amb la seva càmera i ser vist per la resta a través de la seva pantalla. Això li facilita poder participar en trobades informals o reunions, fomentant la relació amb els companys i facilitant el treball en equip.
 
Amb una autonomia tècnica de sis hores en funcionament continu i un pes de 30 quilos, l'APR integra tecnologies procedents de camps tan diversos com els telèfons d'última generació, la visió artificial, la interacció robot-màquina i les xarxes informàtiques. Totes elles s'han modelat i adaptat al servei de la integració de les persones amb discapacitat. Tot i que el robot encara no està llest per a la seva comercialització, sí s'ha provat i validat el concepte de telepresència i les seves funcionalitats. Els investigadors de la UdL han realitzat proves de funcionament en condicions reals dins de l'entorn universitari, molt similar al d'una oficina.
 
Entre els reptes abordats per l'equip desenvolupador destaquen el disseny del sistema motriu perquè el moviment del robot sigui àgil i dinàmic en un entorn d'oficina; el disseny mecànic del sistema; la definició i implementació del control de desplaçament, i el sistema de telecontrol. A més, els investigadors de la UdL -encapçalats pel professor Jordi Palacín- han implementat un mecanisme de seguretat al robot que l'obliga a aturar-se en cas de preveure una col·lisió imminent amb una persona o objecte tot i que l'usuari l'ordeni avançar.
 
Entre els reptes de futur Palacín també ha explicat que volen introduir altres mecanismes de funcionament automàtic, com ara que el robot pugui utilitzar ascensors, orientar-se a nivell "inconscient" o tornar sol a una base quan es talla la comunicació amb l'usuari. L'equip d'investigadors també vol millorar el seu disseny, simplificant-ne el control i l'ús. Totes aquestes millores les incorporarà la següent versió, l'APR 02.
 
En el marc de l'acte de presentació, el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, ha destacat com "la robòtica pot transformar el món per fer-lo més humà". A banda de felicitar els membres de l'Escola Politècnica Superior (EPS) que treballen en els projectes de la càtedra, el rector ha subratllat aquesta col·laboració universitat-empresa privada com un exemple a seguir. "Des de la UdL es poden fer coses per millorar la vida dels individus i transformar la realitat", ha assegurat.
 
En la mateixa línia s'han expressat el director d'Indra a Catalunya, Manel Brufau, i el president de la Fundación Adecco, José María Echevarría, reafirmant el seu compromís amb la responsabilitat social i els col·lectius en risc d'exclusió. "L'èxit de tecnologies fetes des de Lleida per a tot el món s'ha de reconèixer", ha dit Brufau. Per la seva banda, Echevarría ha destacat que la UdL "és un destacat col·laborador" en els seus projectes d'integració social i laboral.
 
El nou robot se suma a d'altres solucions tecnològiques d'èxit desenvolupades en el marc de la Càtedra Indra-Fundación Adecco de Tecnologies Accessibles de la UdL, com són el ratolí virtual HeadMouse i el teclat virtual VirtualKeyboard, tots dos d'ús lliure i gratuït, dels quals s'han fet més de 450.000 descàrregues en 95 països de tot el món. També s'està desenvolupant el projecte REM, un dispositiu maquinari similar a unes ulleres que es connecta directament a un ordinador amb USB i que permet controlar el desplaçament del cursor només mitjançant el moviment dels ulls. El director de l'EPS, Francesc Giné, ha destacat que el treball del grup de robòtica "és un indicador de l'excel·lència dels nostres professors i estudiants".

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat