Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Lleida recorda les víctimes del bombardeig al Liceu Escolar del 2 de novembre de 1937

La pluja ha obligat a celebrar l'acte institucional sota cobert a l'IMAC

commemoració, homenatge, Liceu Escolar×, Manuel Sampedro
Quatre dels supervivents del bombardeig al Liceu Escolar, durant l'acte de commemoració dels fets que s'ha dut a terme aquest dilluns a l'IMAC de Lleida. (Foto: ACN)
Lleida ha recordat aquest 2 de novembre el 78è aniversari del bombardeig al Liceu Escolar amb un acte institucional que ha comptat amb la presència de quatre exalumnes del centre educatiu, de familiars i d'autoritats locals, encapçalades per l'alcalde Àngel Ros. Enguany la pluja ha obligat a traslladar la commemoració a l'IMAC i no s'ha pogut dur a terme com és habitual al monument ubicat a l'avinguda de Blondel, davant del lloc on hi havia el Liceu. 


L'acte previst inicialment incloïa la descoberta d'una placa dedicada al Liceu Escolar amb el text que han escrit els exalumnes del centre educatiu Josep Piró, Manuel Sampedro i Ramon Ortín, juntament amb Àngel Ros. Malgrat que no s'ha pogut fer la descoberta, la placa ha quedat igualment instal·lada al peu de l'escultura Memòria, Dignitat i Vida. De la mateixa manera, no ha estat possible dur a terme la tradicional ofrena floral al monument, que s'ha substituït pel lliurament d'una rosa a cadascun dels supervivents que han participat en la commemoració i a les famílies d'aquells que no hi ha pogut participar.
 
Un dels supervivents del bombardeig del Liceu Escolar, Manuel Sampedro, ha aprofitat la seva intervenció per recordar els companys morts i ha lamentat que a dia d'avui encara segueixin existint conflictes en els quals la població es veu obligada a fugir de casa seva, citant els casos d'Iraq i Síria. També ha expressat el seu "malestar" i "indignació" per l'homenatge del Ministeri de Defensa a l'alt comandament franquista que va ordenar el bombardeig de Lleida.
 
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha remarcat que aquell "tràgic" esdeveniment ens trasllada la lliçó "que el futur és l'educació amb llibertat", perquè cada any "aprenem els valors de pau i llibertat que l'educació ens tramet". En aquest sentit, ha destacat que el Liceu Escolar va esdevenir "un símbol de la renovació pedagògica a Catalunya".
 
L'acte, que ha comptat amb la lectura de textos per part d'escolars de la ciutat, ha finalitzat amb la interpretació d'"El cant dels ocells" a càrrec d'una alumna del Conservatori de Lleida.
 
Un referent en l'educació de l'època
 
El Liceu Escolar de Lleida va ser creat l'any 1906 pel mestre i pedagog Frederic Godàs i la seva dona Victorina Vila, juntament amb altres col·laboradors de gran vàlua personal i professional com ara Antoni Sabater i Humbert Torres, entre d'altres. El Liceu Escolar va ser la primera escola lleidatana inscrita dins del moviment de l'Escola Nova a Catalunya i va representar un nou paradigma en la docència de l'època. Va tenir diferents ubicacions fins que el 31 d'agost del 1913 es va inaugurar l'edifici definitiu, a l'avinguda de Blondel, davant de l'escultura que avui el recorda.
 
El 2 de novembre de 1937 nou avions de l'aviació legionària italiana van bombardejar Lleida. Van morir unes 700 persones, totes elles població civil. Una de les bombes va caure en un dels costats de l'edifici del Liceu Escolar, derruint-lo completament i provocant la mort de 48 alumnes i alguns professors. Anys després la resta de l'edifici va ser enderrocat.
 
L'Ajuntament de Lleida va dur a terme diversos actes el 2006 per commemorar el centenari de la creació d'aquesta escola. El 27 de novembre de 2009 el Ple de la Paeria va aprovar instituir la data del 2 de novembre com a Dia del Liceu Escolar en record del bombardeig de la institució educativa. Des d'aleshores cada any la capital del Segrià ret homenatge a víctimes i supervivents del bombardeig amb una ofrena floral i amb la presència d'exalumnes del Liceu.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat