Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Lleida celebra el 750è aniversari de la creació de la Paeria

Exregidors de l'Ajuntament de Lleida d'altres èpoques han participat en l'acte commemoratiu

celebració, Paeria, aniversari
Nombrosos regidors de diferents etapes de la Paeria han assistit a l'acte commemoratiu del 750è aniversari de la seva creació. (Foto: Hermínia Sirvent)
El document original de la concessió de Jaume I a la Paeria, datat de l’any 1264, ha presidit aquest vespre a l’Ajuntament de Lleida l’acte institucional de la commemoració dels 750 anys de la creació de la Paeria. D’aquesta manera, la ciutat celebra l’efemèride de la concessió d’un dret que va ser un punt clau del procés de creixement de Lleida, que ja es va iniciar amb la Carta de Poblament de 1150. L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i ha comptat amb la participació del Dr. Joan Busqueta, que ha fet una glossa del Privilegi de la Paeria. A la celebració s’hi ha sumat el Consell d’Europa, que, de la mà del seu conseller Llibert Cuatrecasas, ha lliurat a la Paeria la placa d’honor d’aquest organisme a la ciutat en reconeixement a la tasca realitzada en benefici de les relacions dels ciutadans europeus i la promoció de la idea d’Europa.

Un cop fet el repàs històric, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha explicat que “després de 750 anys, la ciutat se segueix governant per un ajuntament que, a banda del nom, conserva la mateixa empenta i l’esperit d’autonomia i llibertat que van impulsar les fites de la Lleida medieval, que van forjar la ciutat actual i que van contribuir a la construcció de la Corona d’Aragó, de Catalunya, d’Espanya i d’Europa.

L’alcalde ha tingut un record pels paers en cap que avui no han pogut estar presents a l’acte però que han tramès unes paraules de reconeixement a la Paeria, com Víctor Hellin, que, per carta, ha manifestat el gran record que té de la seva etapa com a alcalde: “De totes les responsabilitats institucionals i polítiques que se m’han demanat al llarg de la meva vida, cap he desenvolupat amb més orgull que la d’alcalde de Lleida”. Per la seva banda, Antoni Siurana, primer alcalde de la Paeria democràtica, ha explicat que “Lleida ha estat un model de creixement que ha combinat progrés i participació ciutadana" i ha ressaltat especialment la singularitat de la Paeria com a "casa de tots, casa de pau”.

L’acte ha comptat amb una important representació de les principals autoritats de la ciutat, a més d’entitats i associacions culturals i nombrosos exregidors de l’Ajuntament de Lleida de diferents èpoques. En el decurs de la commemoració s’ha comptat amb la interpretació de quatre peces musicals a càrrec de la compositora i arpista lleidatana Berta Puigdemassa.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat