Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

CiU aposta per aparcar el projecte dels Barrufets i tirar endavant la reforma de les Basses de forma immediata

Asseguren que l'arranjament de la zona és urgent i no es pot condicionar a l'aparició d'un inversor disposat a destinar 47 milions al parc temàtic

Toni Postius, Paco Cerdà, Marta Gispert
El president del grup de CiU a la Paeria, Toni Postius, entre els regidors Paco Cerdà i Marta Gispert. (Foto: ACN)
El grup municipal de CiU a la Paeria aposta per aparcar el projecte del parc temàtic dels Barrufets i tirar endavant la reforma de les Basses de forma immediata. Asseguren que l'arranjament de la zona és urgent i no es pot condicionar a l'aparició d'un inversor disposat a destinar 47 milions a un projecte que, a més, no genera el consens necessari. Per això, el grup demanarà aquest divendres que el plec de condicions inicial que s'hauria d'aprovar definitivament en el Ple d'aquest mes quedi sobre la taula i la recuperació de les Basses es dugui a terme en dues fases. La primera es podria licitar ja al mes de novembre i inclouria la reforma del parc urbà i de la zona esportiva així, com la instal·lació d'un càmping amb zona de bungalous. La segona fase, la del parc temàtic dels Barrufets, quedaria ajornada fins que realment hi hagi un inversor "tangible" que posi els diners per tirar-la endavant.


El president del grup de CiU, Toni Postius, s'ha mostrat convençut que la seva proposta generarà un consens polític ampli i que, per tant, "cal començar per allò que ens uneix i no pas pel que ens separa".
 
A més, CiU també demanarà que el pressupost de 2016 ja inclogui una partida per al manteniment de les Basses i que s'estableixi un pla plurianual d'inversions públiques paral·lel a les que ha de fer l'empresa adjudicatària d'aquesta primera fase de recuperació del parc. En aquest sentit, Postius no ha xifrat la quantitat que caldria per tirar endavant aquesta primera reforma, perquè dependrà de les ofertes que presentin les firmes interessades.
 
El projecte de la superfície comercial (que es va plantejar primer de 10.000 metres quadrats i després es va haver de reduir per sentència judicial a 2.500 per ajustar-se a la Llei d'urbanisme de la Generalitat) quedaria també supeditat a les propostes que facin els inversors interessats en la licitació d'aquests primers tres àmbits d'actuació.
 
Segons Postius, si la licitació ja s'aprova al mes de novembre, al gener ja es podria donar llum verda definitiva al concurs un cop passat el període d'exposició pública, de manera que durant el primer semestre de 2016 ja es veuria moviment a la zona de les Basses.
 
Història del projecte
 
Tal com està plantejat actualment el parc temàtic dels Barrufets, aquest ocuparia 9 de les 27 hectàrees de l'espai del parc de les Basses. Aquest va ser un projecte que la passada legislatura van treballar colze a colze l'equip de govern del PSC -amb majoria absoluta- i molt especialment l'aleshores cap de l'oposició de CiU, Joan Ramon Zaballos.
 
El 18 de desembre de 2014 es va anunciar l'acord assolit entre el consistori lleidatà i l'empresa International Merchandising, Promotion & Services (IMPS), que gestiona els drets dels personatges, per crear a l'antic complex de piscines municipals de Lleida un parc familiar d'esbarjo dedicat als Barrufets. Les xifres que es van donar en aquell moment és que caldria una inversió de 47 milions amb la previsió que el projecte suposaria la creació de 200 llocs de treball i que el primer any generaria 14 milions.
 
El 27 de març d'aquest any el Ple de l'Ajuntament de Lleida va aprovar inicialment el plec de condicions per a la concessió administrativa del parc de les Basses i la construcció del Parc dels Barrufets. Hi van votar a favor els dos grups impulsors del projecte, CiU i el PSC, i el regidor no adscrit Txema Solé, exmembre del PP.
 
En el Ple d'aquest octubre s'hauria de fer l'aprovació definitiva, però les circumstàncies han canviat. La passada legislatura PSC i CiU sumaven 21 dels 27 vots del Ple (15 del PSC i 6 del CiU), mentre que ara sumen 14 (8 del PSC i 6 de CiU). Tot i que junts sumen la majoria necessària per tornar a tirar endavant la votació, Postius creu que un projecte de ciutat com aquest requereix molt més consens polític i ciutadà. A més, tot i que l'alcalde, Àngel Ros, ha dit en diverses ocasions que hi ha inversors interessats a apostar pel parc dels Barrufets, el president del grup de CiU no se l'acaba de creure i posa en dubte que realment hi hagi cap oferta en ferm. A més, recorda que aquest desembre caduca l'acord amb els propietaris dels drets dels Barrufets. "Si realment hi hagués un inversor s'hauria trigat tant a portar l'aprovació definitiva al mes d'octubre?", s'ha preguntat.
 
Per tot plegat, Toni Postius ha defensat aquest dijous la necessitat de "segregar" l'actual plec de condicions i deixar aparcat el primer gran àmbit del parc dels Barrufets per poder avançar en els altres tres: el parc urbà, la zona esportiva i la instal·lació d'un càmping. Postius ha recordat que actualment a Lleida no hi ha cap establiment d'acampada i el sector està convençut que funcionarà. El president de CiU a la Paeria ha insistit que la seva proposta és viable econòmicament i a, més, genera el consens imprescindible perquè pugui tirar endavant.
 
Després d'anys i anys debatent el futur d'aquesta zona, "no podem perdre ni un minut més a l'hora d'actuar sobre les Basses; és un clam popular que les Basses no poden seguir degradant-se com ho estan fent fins ara i si abans d'acabar aquest any podem estar licitant la gestió d'aquests espais millor que millor", ha afirmat. I en aquest sentit ha afegit que "mentrestant que l'equip de govern faci els deures per trobar un inversor o inversors que facin possible tirar endavant el parc temàtic; quan siguin reals i tangibles, que no sabem si serà d'aquí a un mes, d'aquí a dos, d'aquí a un any o potser mai, que també és una possibilitat, llavors ja en parlarem, però el que no podem és condicionar la resta d'actuacions que contempla el projecte a trobar inversors per al parc dels Barrufets".
 
Toni Postius també ha destacat com un avantatge que la primera licitació per a l'arranjament de les Basses que proposa el seu grup no requereixi cap expropiació, mentre que el parc temàtic requereix expropiar i pagar gairebé 9 hectàrees.
 
Postius ha comentat que dimecres ja va exposar els plans del seu grup a l'alcalde Ros, però "no en vaig treure cap certesa, ni tan sols gaire entusiasme".

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Publicitat
Publicitat