Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La Universitat de Lleida crea l'Institut de Desenvolupament Social i Territorial

Els objectius d'aquest nou centre de recerca passen per disminuir els desequilibris socials i territorials, potenciar el diàleg i socialitzar el coneixement

Fidel Molina, Horacio Capel, Roberto Fernández, INDEST, Universitat de Lleida
Un instant de l'acte de presentació de l'Institut de Desenvolupament Social i Territorial de la UdL, amb el catedràtic emèrit de la UB Horacio Capel, el rector de la UdL, Roberto Fernández, i el director de l'INDEST, Fidel Molina. (Foto: Universitat de Ll
La Universitat de Lleida (UdL) ha presentat aquest dimecres l'Institut de Desenvolupament Social i Territorial (INDEST), un nou organisme de recerca que ha creat amb l'objectiu de disminuir els desequilibris socials i territorials, potenciar el diàleg entre el que és global i el que és local i socialitzar el coneixement. L'INDEST, previst en el pla estratègic de la institució i que agrupa 180 investigadors, esdevé una de les quatre potes de la investigació que es porta a terme a la UdL i s'afegeix així a Agrotècnio, IRBLleida i Inspires, dedicats respectivament a l'agroalimentació, la salut i l'energia, tot agrupant la investigació que desenvolupa la UdL en l'àmbit de les humanitats i les ciències socials.


L'Institut de Desenvolupament Social i Territorial de la UdL el formen un total de 21 grups (12 de la Facultat de Lletres; 4 de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social; 4 de la Facultat de Dret i Economia, i 1 de l'INFEC-Lleida) que apleguen 180 investigadors d'aquests centres i també de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia, així com quatre investigadors més adscrits a títol individual. 

Un acte celebrat aquest dimecres al saló Víctor Siurana del Rectorat ha estat el tret de sortida de l'INDEST, amb una conferència del catedràtic emèrit de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona, Horacio Capel. 

Capel, que ha començat la seva conferència amb una anàlisi de la polisèmia del terme territori, ha afirmat que aquest centre de recerca "té una tasca clau i ambiciosa però que requerirà esforç i imaginació". L'expert en Geografia Urbana ha reivindicat la participació de la societat en els àmbits social, polític i econòmic, així com en les planificacions urbanístiques. "No es pot seguir fent l'urbanisme com s'ha fet fins ara, només amb els tècnics i els polítics" ha dit.

L'investigador, que compta amb el que es coneix com el Nobel de la geografia, el Prix International de Géographie Vautrin Lud, ha estat molt crític amb el sistema neoliberal tot afirmant que "si seguim de la mateixa manera com fins ara, amb el creixement il·limitat i el consum desmesurat, només ens portarà al desastre".

El director de l'INDEST, el catedràtic de Sociologia de la UdL, Fidel Molina, ha destacat la trajectòria dels diferents grups de recerca que formen l'Institut i que la seva voluntat era, des de la interdisciplinarietat, donar resposta als problemes que afecten i preocupen la societat. "A més de la recerca teòrica i empírica, cal centrar-nos en la transferència del coneixement perquè hem de retornar a la societat el fruit del nostre coneixement i de la nostra investigació", ha afirmat. 

Molina ha insistit en la voluntat de servei de l'INDEST, que es posa a disposició de les institucions públiques, els col·legis professionals, els agents socials i les ONG, no només per establir sinergies de treball, sinó perquè la recerca que es fa en el marc d'aquest centre serveixi per prendre millors decisions polítiques.

En el mateix sentit s'ha expressat el rector de la UdL, Roberto Fernández, que ha dit que la bona política consisteix en un bon coneixement científic de la societat, "tot i que a voltes alguns polítics es vegin temptats a prendre decisions des de la intuïció i no des del coneixement". "Posem l'INDEST al servei de les institucions del territori", ha afegit, "per contribuir a la millora i el progrés social". "Fer ciència és posar-la també al servei dels nostres polítics", ha finalitzat.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat