Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

L'equip de govern de la Paeria proposa congelar l'IBI i bonificar 100 euros a 3.760 famílies "desafavorides" de Lleida

El PSC assegura que la seva proposta és més social que una rebaixa general de l'impost tot i que està obert a negociar amb els grups de l'oposició

Josep Farrero, Montse Mínguez, Àngel Ros, La Paeria, Ajuntament de Lleida, ordenances
Àngel Ros, entre la tinent d'alcalde responsable d'Hisenda, Montse Mínguez, i el director de Serveis i Coordinació General de la Paeria, Josep Farrero. (Foto: ACN)
L'expedient d'ordenances fiscals que presenta l'equip de govern de la Paeria proposa congelar l'IBI i bonificar 100 euros a 3.760 famílies "desafavorides" de Lleida. Per tant, es veurien beneficiades per aquesta nova bonificació el 7,5% del total de famílies de la ciutat, que són les que tenen un pis amb un valor cadastral igual i inferior a 20.000 euros. En la majoria dels casos, amb els 100 euros de rebaixa es cobriria tot o gairebé tot el rebut, de manera que es pot dir que deixarien de pagar l'impost. Així ho han assegurat aquest divendres l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i la tinent d'alcalde responsable d'Hisenda, Montse Mínguez. Afirmen que la seva proposta és més social que una rebaixa general de l'impost, tot i que insisteixen que estan oberts a negociar amb els grups de l'oposició.


Cal recordar que el PSC governa amb minoria a la Paeria i necessita sumar suports o abstencions d'altres grups per tirar endavant la seva proposta. En principi, C's se sumaria a la del govern, però tot i així també seria possible que tota la resta de grups fessin pinya per forçar una rebaixa de l'IBI. Tot i que l'expedient no es presentarà oficialment fins dimarts a la Comissió d'Economia, Mínguez ha explicat que ja s'ha informat de la proposta a tots els partits i han començat les converses. Finalment, divendres serà debatut en el Ple.
 
La tinent d'alcalde ha remarcat que l'equip de govern "està disposat a pactar i arribar a acords amb tots i cadascun dels grups de l'oposició", mentre que Ros s'ha mostrat esperançat de poder tirar endavant les ordenances amb el consens suficient, sobretot amb el suport d'aquelles forces que tenen més interès a introduir mesures socials.
 
De fet, l'alcalde ha argumentat que la proposta de congelar l'IBI i introduir la nova bonificació per a propietaris de pisos amb valor cadastral igual o inferior a 20.000 euros és molt més justa socialment que no pas rebaixar l'impost de manera general. Ros ha explicat que cada punt percentual que es rebaixés de l'IBI suposaria perdre anualment 594.000 euros per a les arques municipals, mentre que els contribuents pràcticament ni ho notarien perquè només deixarien de pagar 4 euros l'any de mitjana. Per tant, segons Ros, una mesura que tindria molt poc impacte en els rebuts suposaria, per contra, un cop important per a la hisenda municipal, per tant, per a la prestació de serveis i inversions per al conjunt de la ciutadania. "El que estem discutint és si donem 4 euros l'any a la família mitjana de Lleida o li fem un descompte de 100 a les 3.760 famílies de Lleida més febles d'acord amb l'indicador del pis; què és millor?", s'ha preguntat el paer en cap.
 
La intenció de l'equip de govern és mantenir una recaptació de l'IBI en 50,8 milions. El valor cadastral es rebaixa un 18% (que se suma a la rebaixa del 17% de l'any passat), mentre que el tipus passa del 0,703 al 0,858. Segons Ros, "aquest serà el quart any amb el mateix rebut, per tant, això és en realitat una reducció efectiva de la quota, perquè en aquest temps, encara que sigui poc, l'IPC ha pujat".
 
D'altra banda, l'alcalde descarta eliminar les bonificacions a l'Església tal com demana la Crida per Lleida mentre hi hagi el concordat en vigor que així ho estableix.

Comentaris

  • El senyor ROS es deu creure mol llest però tant sols es un gran manipulador i mentider.
    Fem quatre números:
    Diu que es perdrien 594.000 euros anuals de recaptació si es fes una rebaixa de IBI, el que representaria tant sols una rebaixa de 4 € per Lleidatà(si fòsim 148500 habitants però segons padró "municipal" al Idescat en som Població (2014) 139.176 h(Una altra mentida). Però hi ha domicilis que tenen fins 5 persones(19.218 unitat... Llegir més

5 -10 -20 -tots
1


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat