Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Experts destaquen la importància de vincular la monumentalitat de la Seu Vella amb els valors paisatgístics de l'entorn

L'Associació Amics de la Seu Vella reclama un major esforç inversor per part de les administracions

Michael Turner, Patricia O'Donnell, Universitat de Lleida, Unesco
Michael Turner, de la Càtedra Unesco de Disseny Urbanístic i Conservació de Jerusalem, i Patricia O'Donnell, experta en arquitectura paisatgística i membre d'IFLA i ICOMOS, durant l'acte previ a la Trobada Científica. (Foto: ACN)
El turó de la Seu Vella de Lleida acull aquest dimecres i dijous una Trobada Científica que aplega experts en Patrimoni Unesco i en paisatges culturals dedicada al conjunt monumental lleidatà que aspira a esdevenir Patrimoni Mundial per la Unesco. La trobada arriba dues setmanes després que el turó de la Seu Vella hagi estat inclòs en la llista indicativa del Ministeri de Cultura per tal de poder optar a l'examen definitiu de la Unesco a París per aconseguir finalment el preuat reconeixement a què aspira en la categoria de Paisatge Cultural amb aproximació a Paisatge Urbà Històric.


La Trobada Científica ha arrencat amb una reunió científica prèvia que s'ha dut a terme al campus de Cappont de la Universitat de Lleida sota el títol Paisatges de Patrimonis, que ha comptat amb les ponències dels experts en paisatge històrico-artístic Michael Turner, de la Càtedra Unesco de Disseny Urbanístic i Conservació de Jerusalem, i de Patricia O'Donnell, membre de diferents organismes internacionals, alguns dels quals vinculats a la Unesco, com ara FASLA, AICP, IFLA i ICOMOS.
 
O'Donnell ha valorat positivament la celebració de la Trobada Científica i ha destacat que la presència d'experts de diversos àmbits pot servir per fer veure amb major precisió quins són els valors addicionals a la pròpia monumentalitat del conjunt del turó, perquè "no n'hi ha prou amb el fet de ser monumental, sinó que ha de tenir valors universals singulars" per poder acabar sent reconegut com a Patrimoni Mundial. En aquest sentit, considera que cal combinar els valors del propi conjunt monumental amb d'altres, com ara l'arquitectura paisatgista, amb valors com els del riu, dels cultius agrícoles que envolten Lleida i, també, amb la relació simbòlica i visual de la Seu Vella i l'skyline de la ciutat i el paisatge de l'entorn.
 
Per la seva banda, Michael Turner ha remarcat la importància d'atreure cap a la candidatura l'interès de diferents línies dels programes de la Unesco, com ara ciutats intel·ligents, ciutats creatives o artístiques, entre d'altres, perquè Lleida pugui ser coneguda en el context de la Unesco. Turner, que encara no havia tingut l'ocasió de visitar la Seu Vella, ha manifestat l'interès per petits detalls de la formació del Centre Històric de Lleida –que sí ha visitat–, com per exemple el sistema de forns reconstruïts per Blondel i la importància dels edificis públics per donar qualitat a l'entorn del turó.
 
Objectiu: assolir el reconeixement el 2018
 
El president de l'Associació Amics de la Seu Vella, Joan-Ramon González, ha explicat que l'objectiu de la Trobada Científica és reforçar la candidatura lleidatana malgrat que "ha sobrepassat les nostres expectatives que ja estiguem a la llista indicativa". "Una trobada de científics i experts que reflexionen sobre temes de patrimoni és útil per a la candidatura des del punt de vista científic i tècnic i, a més, hi participa gent molt vinculada a la Unesco, la qual cosa els permetrà conèixer de prop el conjunt monumental". Per González, els experts poden aconsellar posar l'accent en algun aspecte determinat, "però en general la candidatura és molt sòlida i està molt treballada".
 
Joan-Ramon González ha destacat la rapidesa amb què la candidatura de la Seu Vella ha estat inclosa en la llista indicativa del Ministeri de Cultura i ha explicat que a partir d'ara, com a mínim, haurà de passar un any durant el qual la candidatura estarà en aquesta llista indicativa, tal com preveu la normativa de la Unesco, "per pair-se una mica i perquè la Unesco comenci a examinar-la per tal de fer-hi les apreciacions que consideri oportunes". "Ja ens n'anem al 2017 i aleshores serà qüestió que l'Estat vagi proposant amb més insistència la candidatura lleidatana d'entre les que formen part de la llista indicativa". "Ara estem en el zenit del camí i comencem la baixada, que pot ser llarga, però estem en baixada i pot resultar més fàcil", ha dit González, tot afegint que "ara la pilota la continua tenint en bona part Madrid, però en bona part depèn ja de la Unesco".
 
"No serà fàcil, però el sol fet d'estar en la llista indicativa ja és molt, malgrat que hi ha el perill que pugui quedar-s'hi molt de temps", ha remarcat González. "Entre tots hauríem d'animar la màquina perquè el 2018 es pugui assolir l'objectiu", quan es compliran cent anys de la declaració de la Seu Vella com a Monument Històric Nacional, i aleshores "seria una bona data" per obtenir el reconeixent de Patrimoni de la Humanitat, segons el president dels Amics de la Seu Vella.
 
Més inversió per a la conservació del monument
 
González ha afirmat que l'"assignatura pendent" és la necessitat d'una major inversió per a la conservació del turó de la Seu Vella. Per això, ha fet una crida a les administracions, tant estatal com catalana, perquè destinin més diners dels respectius pressupostos al conjunt monumental, especialment ara que aspira a ser reconegut per la Unesco.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat