Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Lleida celebra els 750 anys de la Paeria

Els actes commemoratius giren al voltant de la cultura, l'economia, l'educació i la justícia

Paeria,façana,Lleida
Palau de la Paeria de Lleida. (Font: www.11870.com)
L’Ajuntament de Lleida celebra aquest dijous a la tarda l’acte institucional de commemoració dels 750 anys de la creació de la Paeria. D’aquesta manera, la ciutat celebra l’efemèride de la data en què Jaume I va concedir un dret que va esdevenir un punt clau del procés de creixement de Lleida, que ja es va iniciar amb la Carta de Poblament de 1150.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, recorda que “la concessió que va atorgar a la ciutat va permetre formar-la com una de les més importants de la Corona d’Aragó en els segles XIII i XIV”. En la seva invitació a celebrar el 750è aniversari de la Paeria, el paer en cap explica també que “Lleida va contribuir llavors a la construcció del nostre país, amb una institució municipal avançada i moderna que va establir els fonaments de la Lleida actual. Set segles més tard, iniciat el nou període constitucional, es va sumar a la tasca de procurar que la democràcia impregnés la vida de la ciutat en tots els seus àmbits i racons”.

En l’acte institucional d’aquest dijous 16 d’octubre, que serà presidit per l’alcalde de Lleida, l’historiador Joan Busqueta, degà de la Facultat de Lletres de la UdL, realitzarà una glossa sobre el Privilegi de la Paeria, analitzant la importància històrica i l’abast d’aquesta concessió que el rei Jaume I va fer a la ciutat. En el mateix acte, el paer en cap rebrà de mans de Llibert Cuatrecasas, membre d’honor del Consell d’Europa, la placa d’honor d’aquest organisme a la ciutat en reconeixement a la tasca realitzada en benefici de les relacions dels ciutadans europeus i la promoció de la idea d’Europa.

Cal destacar que el document original d’aquesta concessió de Jaume I s’exposarà durant la celebració de l’acte i, en endavant, estarà exposat permanentment en edició facsímil al saló de sessions de la Paeria. D'altra banda, la imatge del "750" ha estat dissenyada per alumnes de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol.

La celebració del 750è aniversari de la Paeria posarà èmfasi en l'empremta cultural de la Paeria com la principal institució dedicada a preservar la cultura a través de la formació d’artistes, conservació del patrimoni i de les festes populars i la difusió del llegat dels creadors lleidatants. Per recordar aquesta tasca, la Banda Municipal de Lleida oferirà el seu repertori el 23 de novembre a l’Auditori Municipal Enric Granados.

Per conèixer el desenvolupament económic de la ciutat es realitzarà un audiovisual d’alta definició que permetrà conèixer l’evolució econòmica de la ciutat des del naixement de la Paeria. Es presentarà el gener de 2015. Un altre dels àmbits que abastarà serà el de l'educació, que es concretarà amb la creació d’un Mural Artístic Commemoratiu, el qual es realitzarà a partir de la convocatòria d’un concurs públic internacional per escollir la millor proposta artística mural de temàtica històrica en referència a la Paeria i la Universitat de Lleida. Se situarà en un espai emblemàtic de l’antic barri universitari de la ciutat, al centre històric. El concurs es convocarà el desembre de 2014.

I per recordar la funció històrica i judicial es produirà una obra de teatre que portarà per títol Setenciam, declaram, condemnam, una proposta escènica inspirada en els processos judicials del popularment conegut com a Tribunal de Coltellades. Aquesta obra , dirigida per Ramon Molins, recrearà esdeveniments i conflictes aparentment viscuts en l'època moderna. L’obra es representarà al Teatre de la Llotja el març de 2015.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat