Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La Universitat de Lleida organitza unes jornades per tractar el paper de la dona rural durant la Guerra Civil

Diversos testimonis tractaran aspectes com les trinxeres de la vida quotidiana als pobles i l'oblit en les memòries escrites

Alcoletge, Centre Armengol Piró, Guerra Civil
El Centre Armengol Piró d'Alcoletge acollirà la segona jornada. (Foto: Centre Armengol Piró)
Coincidint amb el setanta-cinquè aniversari de l'acabament de la Guerra Civil Espanyola, el Centre Dolors Piera de la Universitat de Lleida (UdL) organitza les Jornades sobre Dones i Igualtat de Tracte al Món Rural. Aquestes, que comencen el 15 d’octubre a la UdL i continuen el dia 18 al Centre Ermengol Piró d’Alcoletge, fixen l'atenció en com el col·lectiu femení va viure aquest conflicte bèl·lic i quina és l'herència immaterial que ha quedat per a filles i nétes. "Plantegem treballar en un doble àmbit: el moment viscut en primera persona i el moment derivat cap a la generació següent", segons la coorganitzadora i professora de la UdL, Paquita Sanvicén. Per això, hi prendran part octogenàries que aportaran les seves vivències i dones més joves que han recollit els records familiars.

Una primera constatació és el "gran i profund buit de reconeixement social sobre la transcendència que van tenir les dones i els rols que van haver de jugar durant la Guerra Civil en totes les trinxeres i camps de batalla de la realitat quotidiana", subratlla Sanvicén. De fet, hi ha poques referències a les memòries escrites al territori de Lleida. Les sessions també abordaran el paper de les lleidatanes que es van oferir voluntàries als hospitals de sang per cuidar els malalts i ferits, tant de l'exèrcit com de la població civil.   

Les jornades gratuïtes inclouen també una visita al Centre d'Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil Emengol Piró d'Alcoletge i a les trinxeres del Tossal dels Morts.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat