Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La Unitat d'Insuficiència Cardíaca de Lleida atén més de 600 pacients en cinc anys

Hi col·laboren transversalment els serveis de Cardiologia i Medicina Interna dels hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria i l'atenció primària

Hospital Arnau de Vilanova,
Una de les sales de l'Hospital Arnau de Vilanova. (Foto: Arxiu)
Des de l'inici de la nova etapa del Servei de Cardiologia de Lleida l'any 2005, servei de referència per als pacients de les regions sanitàries de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran, aquest no ha parat de créixer en activitat, incorporacions tecnològiques i noves prestacions a la ciutadania, guiades sempre per la qualitat assistencial.


Descomptant les intervencions de cirurgia cardíaca major, el cap del Servei de Cardiologia de Lleida, Fernando Worner, destaca que "és molt infreqüent que els pacients cardíacs lleidatans hagin de desplaçar-se a Barcelona per rebre una assistència d'excel·lència, ja que la reben a Lleida i el servei segueix creixent en benefici dels pacients". Com a exemple, en els últims dotze mesos s'ha obert la consulta monogràfica de cardiopaties congènites de l'adult i consolidat la Unitat d'Insuficiència Cardíaca amb magnífics resultats i des del 16 de febrer està disponible el laboratori d'hemodinàmica les 24 hores els 365 dies de l'any.  
 
Des de l'obertura el gener d'aquest any de la consulta monogràfica de cardiopaties congènites de l'adult de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, que treballa en estreta relació amb la unitat homònima de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, s'han visitat 102 pacients, alguns de nou diagnòstic i altres transferits des dels hospitals de Barcelona al seu centre de referència a Lleida.  
 
Pel que fa al Servei d'Hemodinàmica, des de l'ampliació ara fa set mesos de l'horari a 24 hores els 365 dies de l'any s'han realitzat 61 procediments en horari nocturn que anteriorment haurien d'haver-se traslladat a Barcelona o rebre un tractament alternatiu.  
 
Malgrat aquest creixement ininterromput, el Dr. Worner destaca que els avenços tecnològics i la qualitat assistencial "exigeixen seguir obrint prestacions en la cardiologia lleidatana que estan previstes a curt o mig termini". Així, s'estan posant les bases per al desenvolupament de la cardiorresonància i altres tècniques no invasives d'imatge, l'increment de l'activitat d'electrofisiologia, l'obertura d'una consulta monogràfica de miocardiopatia hipertròfica i el desenvolupament de la Unitat de Rehabilitació i Prevenció Secundària Cardiovascular -ja en procés.

Segons el doctor Worner, "el ciutadà de Lleida pot confiar en el seu Servei de Cardiologia, però no ha d'oblidar que el millor que li pot ocórrer és no haver-lo de necessitar mai". El major responsable per aconseguir aquest objectiu, almenys pel que fa a la malaltia aterosclerosa, és el propi pacient en estreta unió amb el seu metge de família.  
 
L'abstenció absoluta del tabac i el consum lleuger d'alcohol, la dieta mediterrània equilibrada i el manteniment del pes òptim, la pràctica d'exercici físic cardiosaludable i d'intensitat en límits fisiològics, juntament amb la detecció precoç i tractament òptim d'una hipotètica hipertensió arterial, diabetis o dislipèmia, "són les millors mesures per prevenir les malalties cardiovasculars causades per la obstrucció de les artèries i per tenir majors possibilitats de viure més i millor", segons el responsable de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca de Lleida.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat